Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

21 bytes verwijderd, 30 april
Tekst vereenvoudigen
=== Duitsland ===
'''Duitsland''' kent tal van sneltramsystemen. Vaak zijn dit volledig op zichzelf staande netwerken in steden zonder echte metro. Enigszins vergelijkbaar met de Belgische ''premetro'', lopen de lijnen in het centrum vaak ondergronds. Het Dortmundse systeem, geëxploiteerd door de [[DSW21]], is hier een voorbeeld van. Verschil met België is wel dat er vaak échte sneltram-rijtuigen sneltramrijtuigen worden gebruikt, met een hoge vloer, grotere breedte en een grotere capaciteit dan een conventionele tram.
Het Duitse systeem wordt '''Stadtbahn''' genoemd, letterlijk Stadsspoor.
<br>Hieronder worden enkele netwerken beschreven.
*'''Hannover''' heeft 3 van de 4 assen van het tramnetwerk omgebouwd en in het centrum van tunnels voorzien. Deze drie tunnels komen in het centrum bij de halte Kröpcke samen.
*'''[[Stadtbahn van Köln|Köln]]''' heeft al zijn tramlijnen om laten bouwen tot Stadtbahn. Sommige lijnen lijken nog op een straattram, lage instap, terwijl andere lijnen dan weer een hoge instap hebben, ondergronds en conflictvrije kruisingen. Uitlopers van het netwerk gaan naar '''Bonn''', dat ook over een tramnetwerk beschikt.
*'''Stuttgart''' heeft in een monsteroperatie in de jaren 70 de tramlijnen in het centrum ondergronds gelegd, en daarna lijn voor lijn van meterspoor naar normaalspoor verbouwd. In 2012 is dit project voltooid, maar het metersporige materieel is al buiten dienst gesteld. Er worden in tegenstelling tot veel andere steden nog steeds uitbreidingen gepland en gebouwd.
Er zijn ook nog drie steden die een regionale Stadtbahntram hebben:
*Karlsruhe
*Saarbrücken
Het gebruik van de term Stadtbahn is nogal vaag, en wordt nogal eens verward met Straßenbahn. Het onderscheid is ook zeer met trams is vaag te noemen, er zijn op diverse plekken Stadtbahnen te vinden die tussen het overige verkeer rijden, terwijl een Straßenbahn elders een vrije baan heeft. Dresden en Leipzig zijn na de val van de muur begonnen met het ombouwen van hun tramnetwerk tot Stadtbahn, maar doen dat zonder ondergrondse stations. Daar wordt de term Stadtbahn gebruikt in combinatie met het op vrije baan leggen van de tram en voorzien van speciale voorrangsregelingen. Vaak gebeurt dit in combinatie met het saneren van de infrastructuur en het materieel, dat niet aan de moderne standaarden voldoet.
Zie ook de [[Trams in Duitsland|lijst van tramsteden in Duitsland]].
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu