SG2: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
'''Metrotype T''' zijn de metrostellen in de 5200-serie van de [[Rotterdamse metro]]. Deze serie bestaat uit 71 rijtuigen, gebouwd door [[Düwag]] tussen 1980 en 1984. De rijtuigen waren oorspronkelijk bedoeld voor de lijnen [[Lijn A (metro van Rotterdam)|A]], [[Lijn B (metro van Rotterdam)|B]] en [[Lijn C (metro van Rotterdam)|C]].
+
'''Metrotype T''' zijn de metrostellen in de 5200-serie van de [[Rotterdamse metro]]. Deze serie bestaat uit 71 rijtuigen(nu 58), gebouwd door [[Düwag]] tussen 1980 en 1984. De rijtuigen waren oorspronkelijk bedoeld voor de lijnen [[Lijn A (metro van Rotterdam)|A]], [[Lijn B (metro van Rotterdam)|B]] en [[Lijn C (metro van Rotterdam)|C]].
  
 
==Bouw==
 
==Bouw==

Versie van 11 mei 2010 om 11:55

Metrotype T zijn de metrostellen in de 5200-serie van de Rotterdamse metro. Deze serie bestaat uit 71 rijtuigen(nu 58), gebouwd door Düwag tussen 1980 en 1984. De rijtuigen waren oorspronkelijk bedoeld voor de lijnen A, B en C.

Bouw

De rijtuigen zijn 29,8 meter lang met één geleding. Ze zijn gebaseerd op de rijtuigen uit de 5000 en 5100 serie (Type M) en vertonen vooral technisch overeenkomsten. Door de technische overeenkomsten konden de rijtuigen als metro ook gekoppeld rijden met Type M, wat overigens niet vaak voorkwam. Qua uiterlijk zijn er een flink aantal wijzigingen doorgevoerd. De enkele kopdeur is vervangen door dubbele deuren, dit is ten koste gegaan van een aantal zitplaatsen. Ook de indeling van de banken is veranderd, de vorm van de banken is wel hetzelfde.

Net als Type M hadden de rijtuigen blauw als hoofdkleur. De deuren waren rood en aan de onderzijde hadden de rijtuigen een tevens rode rand. Het interieur was vrij donker, de achterwand bij de geleding was donkerbruin, net als de binnenzijde van de deuren. De banken waren in een deel van de serie rood, en in een ander deel oranje. Bij aflevering waren de rijtuigen niet voorzien van een gele M aan de voorkant zoals type M, deze is later echter alsnog aangebracht.

Omdat het traject naar Ommoord en Zevenkamp (later Nesselande) als sneltram aangelegd werd zijn de rijtuigen aangepast zodat deze behalve als metro ook als sneltram kunnen rijden. Hiervoor is op een van de bakken een pantograaf aanwezig om met bovenleiding te kunnen rijden. Daarnaast zijn de rijtuigen uitgerust met richtingaanwijzers (die overigens niet gebruikt worden) en remlichten. Ook de vorm van de kop ten opzichte van Type M aangepast zodat de bestuurder beter zicht heeft op de kruisingen en hebben de rijtuigen een baanschuiver.

Revisie

Tussen 1997 en 2001 zijn de rijtuigen gereviseerd tijdens een midlife-revisie. De RET is in 1997 begonnen met het reviseren in de centrale werkplaats aan de Kleiweg, vanaf 1999 werd een ander deel van de rijtuigen gereviseerd bij AdTranz in Berlijn. De rijtuigen zijn bij de revisie behalve technisch gereviseerd ook cosmetisch aangepast. De buitenkant van de rijtuigen werd zilverkleurig met een groene onderrand en een rode streep. De gele M aan de voorkant is gebleven, maar kreeg wel een andere vorm. Van binnen zijn de bruine wanden wit geschilderd en zijn de banken groen gemaakt. Het eerste rijtuig dat gereviseerd is, rijtuig 5201, had daarnaast rode deuren gekregen. Deze zijn nadat het laatste rijtuig gereviseerd is alsnog zilverkleurig gemaakt.

Verschuiving

De laatste jaren zijn de rijtuigen meerdere keren verschoven naar andere lijnen. Oorspronkelijk reed Type T zowel op de Erasmuslijn als Calandlijn, met de komst van de Beneluxlijn in 2002 kwamen echter alle 71 rijtuigen op de Calandlijn te rijden. De rijtuigen reden nu volgens de nieuwe route over Schiedam naar Spijkenisse, terwijl de oude route gereden werd door rijtuigen uit de 5300 serie. Inzet op de Erasmuslijn is technisch nog wel mogelijk en incidenteel komt het nog voor, maar er is geen structurele inzet meer.

RandstadRail

Met de komst van de RandstadRail vond opnieuw een verschuiving plaats. Doordat het nieuwe materieel pas in 2008 geleverd zou worden, werden 11 rijtuigen (nummers 5261 t/m 5271) omgebouwd om tijdelijk dienst te doen op de RandstadRail. In de zomer van 2005 werd rijtuig 5264 overgebracht naar de Hofpleinlijn om 's nachts enkele proefritten te maken. Doordat in die tijd de NS nog reed op die lijn zat er nog een bovenleidingsspanning van 1500 Volt op de lijn, waardoor het rijtuig was voorzien van een downchopper.

Nadat het rijtuig is teruggekeerd is het als eerste voorzien van een nieuwe kleurstelling, later hebben alle rijtuigen een nieuwe kleurstelling gekregen, die overigens iets afweek van het eerste ontwerp. De rijtuigen hebben van buiten blauwe deuren gekregen en de groene rand is grijs gemaakt. De rode streep is verdwenen, in plaats daarvan hebben de rijtuigen bij het dak een blauwe streep gekregen. Aan de voor- en zijkant hebben de rijtuigen het RandstadRail logo gekregen. Enige tijd na de opening is de zijkant van de rijtuigen van de rijtuigen beplakt met een rode lijn met daarop meerdere stippen, een patroon dat ook voorkwam in de communicatie over de RandstadRail. In het interieur zijn de banken rood geschilderd en zijn de rijtuigen voorzien van nieuwe stickers in de huisstijl van de RandstadRail.

Behalve cosmetisch zijn de rijtuigen ook technisch aangepast, de rijtuigen zijn voorzien van een ander beveiligingssysteem, te weten ZUB 222C. Hierdoor kunnen de rijtuigen niet meer op het metronet rijden. Daarnaast zijn de rijtuigen technisch gereviseerd. Doordat de RandstadRail voorlopig fysiek gescheiden is, worden de rijtuigen onderhouden in de NedTrain werkplaats in Leidschendam. Rijtuig 5262, welke ernstig beschadigd is geraakt bij een ontsporing bij station Forepark, is wel door de RET hersteld op de centrale werkplaats aan de Kleiweg.

Afvoer

Op 31 oktober 2006 zijn de rijtuigen 5201 en 5229 bij een brand in Spijkenisse onherstelbaar beschadigd geraakt en afgevoerd. Begin 2009 is het nieuwe materieel van de RandstadRail in gebruik genomen, maar vanwege kinderziektes in het nieuwe materieel bleef Type T nog tot november 2009 rijden. In november 2009 kwam er echter een eind aan de inzet van de 5261 t/m 5271 op de RandstadRail. In november 2009 is ook de 5600 serie op de Calandlijn in gebruik genomen, welke op termijn ook de rijtuigen type T die op de Calandlijn rijden zullen vervangen.