Rail 21

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Rail 21 was het toekomstplan voor het spoor dat in 1988 door NS werd gepresenteerd. Het was gebaseerd op een volledig nieuwe opzet waarbij een drietreinensysteem het bestaande systeem van Intercity's en stoptreinen zou vervangen. NS wilde hiermee het aantal reizigerskilometers in 2005 verdubbeld hebben en rekende hierbij op sturende maatregelen van de overheid om het autogebruik te beperken.

Het nieuwe treindienstmodel kende de volgende drie treinsoorten:

  • De Eurocity/Intercity (EC/IC): verbindt de vijf nationale centra in de Randstad (Amsterdam, Schiphol, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) met vijftien belangrijke centra buiten de Randstad en loopt door naar het buitenland. Snelheid 160 - 200 km/u.
  • De Interregio Sneltrein (IR): verbindt de vijfenzestig belangrijkste centra in het land met elkaar. Deze treinsoort bedient ook een aantal subcentra van de grote agglommeraties en rijdt met een snelheid van 140 - 160 km/u.
  • De Agglo-/Regiotrein: verbindt de nationale en regionale centra met alle stations in de omliggende regio's. Deze stoptreinen geven aansluiting op de Eurocity-/Intercitytreinen en op Interregio Sneltreinen en rijden met een snelheid van 120 - 140 km/u. [1]

Infrastructurele projecten

Rail 21 kende een groot aantal uitbreidingen van de infrastructuur die slechts gedeeltelijk zijn gerealiseerd. In onderstaand overzicht is schuingedrukt aangegeven of een uitbreiding (gedeeltelijk) gerealiseerd is[1]:


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. a b NV Nederlandse Spoorwegen, Rail 21 - Sporen naar een nieuwe eeuw (Brochures Spoorwerken Leiden, Spoortunnel Schiphol en Spoorbruggen bij Dordrecht). Utrecht: Nederlandse Spoorwegen - Dienst voor het beheer van Infrastructuur (maart 1990)