Overleg:Bajonetligging

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bajonetligging geeft volgens mij gewoon aan dat de trein of bus altijd na de overweg stopt. Dan maakt het toch niet uit of de perrons schuin tegenover elkaar liggen, zoals bij Adh, of naast elkaar, zoals bij Gdk, Da en Egh. Want wat heeft de plaats van de perrons nu te maken met het activeren van de overweg? Bart 17 okt 2009 14:52 (CEST)

Juist het schuin tegenover elkaar liggen is een kenmerk van de bajonetligging, niet het na de overweg/kruising stoppen want bij bus en tram komen juist ook haltes in bajonetligging voor een kruispunt voor.

Oftewel: de reden is wel hetzelfde, maar het is nogsteeds geen bajonetligging. (Da's net zoiets als bv. perron 2 op Sdt en Gr wat tussen twee sporen in ligt maar geen eilandperron is) --Reiziger ddrs 17 okt 2009 18:46 (CEST)

Wikipedia denkt daar toch anders over, die vindt ook Geerdijk etc bajonetligging, zij het in een vreemde variant. Het is dus net wat je voor definitie aanhoudt. Wubbo 18 okt 2009 00:58 (CEST)

Die wikipedia-pagina had ik ook bekeken ja, maar ben vervolgens toch maar even op sporenplan.nl gaan kijken omdat ik me van die stations geen ligging van de perrons aan weerszijden kon herinneren.

Maar als je perrons achter elkaar ook bajonetligging gaat noemen dan hebben ze die ook op Geleen Oost met z'n overweg halverwege het perron. --Reiziger ddrs 18 okt 2009 11:59 (CEST)

Ik vind dat de functie bepaalt of er een sprake is van bajonetligging. Ik vind bijvoorbeeld niet dat Geleen Oost een bajonetligging heeft, omdat de perrons niet zo zijn geplaatst dat de trein altijd voor of na de overweg stopt. Het andere spoor heeft namelijk geen overweg. Ook een station als Bovenkarspel-Grootebroek heeft een overweg aan de ene kant van het eilandperron. Dit betekent ook dat de treinen richting Hoorn altijd voor de overweg stoppen. Maar de treinen richting Enkhuizen gaan helemaal niet over de overweg.

Ik zou zeggen dat de definitie van een bajonetligging is: een ligging van de perrons of haltes op zo'n manier, dat de treinen of bussen ofwel in beide richtingen na het passeren van de overweg stoppen, ofwel in beide richtingen voor het passeren van de overweg stoppen. Bart 19 okt 2009 13:02 (CEST)