Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Novio

Geen verandering in de grootte, 2 jun 2015 14:04
k
haar → zijn
Sinds 1911 exploiteerde de [[Gemeente Tram Nijmegen]] (GTN) openbaar vervoer in Nijmegen, voornamelijk per tram en bus. Aan GTN was ook een elektriciteitsbedrijf verbonden. Begin 1950 besloot de gemeente over te stappen op een combinatie van [[trolleybus]]sen voor drukke lijnen en dieselbussen voor minder drukke lijnen. Vanaf 1952 reden deze trolleybussen en de laatste tram verdween in 1955.
Door de gemeente werd hierbij ook besloten het stadsvervoer in Nijmegen geheel onder te brengen bij de GTN, waardoor de ''[[Zuidooster]]'' haar zijn lijnen in Nijmegen, die nog uit het ''[[Maas-Buurtspoorweg|MBS]]''-tijdperk stamden, moest afstaan. Wegens gebrek aan materieel en mensen zou Zuidooster echter tot 1958 nog materieel en chauffeurs verhuren aan de GTN en zijn opvolger. In 1956 koos de gemeente ervoor om het elektriciteitsbedrijf los te koppelen van het gemeentevervoer. Het gemeentevervoer werd samengevoegd met de reinigings- en ontsmettingsdienst en kreeg de naam ''Centrale Vervoersdienst'' (CVD). CVD huurde begin jaren '70 opnieuw bussen en personeel van Zuidooster maar in 1978 kwam hieraan een einde omdat de ZO de bussen zelf nodig had. Daar de CVD zelf onvoldoende eigen bussen bezat werden nu 7 CSA-1 standaards uit 1976 gehuurd van het GVB in Amsterdam.Dit duurde tot 1981 tot men voldoende eigen CSA-1 standaards had. Toch werden toen nog korte tijd bussen gehuurd maar nu het oudste type uit 1967 zowel van het GVB in Amsterdam als de HTM in Den Haag.
In 1997 werd CVD opgesplitst. Het gemeentevervoer werd verzelfstandigd tot Novio, afgeleid van de Romeinse naam voor Nijmegen, Noviomagus. De reinigings- en ontsmettingsdienst werd verzelfstandigd tot ''Dienst Afvalstoffen en Reiniging'' (DAR). Alle aandelen van Novio gingen naar de gemeente Nijmegen.<ref name="Wolf01">Wolf, R. (2000) ''Halte Novio. De geschiedenis van het openbaar vervoer in Nijmegen vanaf de Middeleeuwen tot heden''. Nijmegen: Novio NV en Bureau voor Geschiedschrijving Nijmegen. ISBN 90-76791-02-3</ref>
ap_users
929
bewerkingen

Navigatiemenu