Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Novio

34 bytes verwijderd, 1 okt 2023 09:17
k
Robot: automatisch tekst vervangen (-Arnhem Nijmegen (2013-2024) +Arnhem Nijmegen (2013-2026))
===Bereikbaarheid Campus Heyendaal===
Omdat campus Heyendaal, met onder meer de Radboud Universiteit, het UMC en de HAN, steeds meer reizigers trok werd besloten om een hoogfrequente buslijn vanaf het station naar Heyendaal in te voeren om de toenmalige vraag te beantwoorden en de verwachte groei op de kunnen vangen. Deze buslijn verscheen in de vorm van [[Lijn 10 Nijmegen, Centraal Station - Heyendaal|lijn 10]] op 12 december 2004. Op die datum werd het volledige lijnnetwerk in Nijmegen omgegooid om beter aan te sluiten op reisgedrag. Speciaal hiervoor werden zes gelede bussen aangeschaft zodat op de drukste tijdstippen elke 4 minuten een bus kon rijden. Deze bus reed via de busbaan door de Spoorkuil naar via de drukke Sint Annastraat naar de Kapittelweg en reed een rondje om het UMC.
Op 20 augustus 2006 kwam de verlenging van de Spoorkuil gereed. De nieuwe Campusbaan liep helemaal door tot de Heyendaalseweg. Bij station [[Nijmegen Heyendaal]] kwam een nieuwe bushalte. De bestaande bushalte Heyendaal NS, waar alleen sneldienst [[Lijn 212 Arnhem Airborneplein - Nijmegen Heyendaal|212]] stopte, werd verplaatst van de Kapittelweg naar de nieuwe Campbusbaanverlengde Campusbaan. Voor lijn 212 verviel deze halte sinds dat momenttegelijkertijd. Lijn 10 ging stoppen bij deze nieuwe halte evenals de lijnen [[Lijn 54 Nijmegen Centraal Station - Grave Busstation|54]] en [[Lijn 55 Nijmegen Centraal Station - Cuijk Jan van Cuykstraat|55]]. Alle drie de lijnen werden verlegd van de Sint Annastraat via de nieuwe busbaan. Lijn 10 reed nog steeds bleef een rondje om het UMC rijden en stopte voortaan eerst bij de halte Universiteit O.Z.. De lijnen 54 en 55 draaiden de Kapittelweg op. Vanaf 10 december 2006 werden ook de lijnen [[Lijn 3 Oosterhout Dorp - Wijchen Randweg Noord|3]] en [[Lijn 4 Nijmegen Centraal Station - Wijchen Randweg Noord|4]] verlegd via station Heyendaal. Deze lijnen gingen via Universiteit O.Z. en de Erasmuslaan rijden. Ook de opvolgers van lijn 54 en 55, de lijnen [[Lijn 9 Nijmegen Centraal Station - Grave Busstation|9]] en [[Lijn 255 Nijmegen Centraal Station - Cuijk Jan van Cuykstraat|255]] bleven rijden.
De bereikbaarheid van Heyendaal werd met diverse ingrepen en nieuwe buslijnen continu verbeterd. In november 2009 begon de reconstructie van het rondje Heyendaal. In juni 2010 waren deze afgerond. Een verbetering voor de bussen vormde en nieuw stukje busbaan op de Heyendaalseweg vanaf de Kapittelweg naar de Erasmuslaan waardoor bussen van lijn 10 niet langer opgehouden werden op de Heyendaalseweg.
===Verkoop aan Connexxion===
Op 28 september 2006 kwam het persbericht naar buiten dat de gemeente Nijmegen een voorlopige overeenstemming had bereikt met Connexxion om Novio te verkopen. Connexxion kreeg 3 weken de tijd om de boekhouding van Novio door te nemen, en ook de NMA kreeg de kans de verkoop te onderzoeken. Novio zou een onafhankelijk bedrijf binnen Connexxion worden (vergelijkbaar met Connexxion dochter Hermes). Connexxion had plannen om delen van de concessies van Hermes ([[Concessie KAN zuidZuid|KAN-Zuid]]) en Connexxion ([[Concessie KAN noordNoord|KAN-Noord]]) bij Novio onder te brengen.<ref>[http://www2.nijmegen.nl/nieuws/persberichten/archiefjuni2000heden/_rp_center1_elementId/1_12378 Verkoop Novio aan Connexxion dichtbij (Gemeente Nijmegen)]</ref> Voor de 500 werknemers was er een baangarantie van 3 jaar.
Op 28 november 2006 maakte de gemeente Nijmegen bekend dat de gemeente en de Raad van Bestuur van Novio overeenstemming hadden bereikt over de verkoop van Novio. De kosten voor overname bedroegen € 12,4 miljoen. De verkoop was nog niet definitief omdat de gemeenteraad nog inspraak had. De gemeente hoopte Novio voor 31 december 2006 definitief verkocht te hebben om de onderhandse gunning van de concessie aan Novio met 1 jaar te mogen verlengen.<ref>[http://www2.nijmegen.nl/nieuws/persberichten/archiefjuni2000heden/_rp_center1_elementId/1_362889 Connexxion koopt Novio (Gemeente Nijmegen)]</ref>
De stadsregio maakte op 3 april 2009 bekend dat het busvervoer tot die tijd aan Novio werd gegund. Dit betekende dat Novio, onder het OV-concept [[Breng]], het stadsvervoer in Nijmegen bleef verzorgen, alsmede de Hermes-lijnen over ging nemen en in Arnhem het stadsvervoer ging verzorgen, inclusief de trolleybuslijnen en de streeklijnen die binnen de stadsregio vielen<ref>[http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/5230572/Nieuwe-busbedrijf-in-de-regio-heet-BRENG.ece Nieuwe busbedrijf in de regio heet BRENG (De Gelderlander)]</ref>. Novio reed sindsdien in de Breng-huisstijl. De bussen waren wit. Bussen uit Nijmegen hadden roze daken, bussen uit Arnhem lichtblauwe. De trolleybussen behielden hun kleur. De naam Novio kwam nergens terug. Net als in de laatste Novio-jaren was reclame op de bussen uit den boze.
Voor de nieuwe concessie 2013-2022 schreef Connexxion zich niet meer in met Novio maar met Hermes. Op 14 juli 2011 werd door de Stadsregio Arnhem Nijmegen bekendgemaakt dat de [[Concessie Arnhem Nijmegen (2013-20222026)|nieuwe concessie]] gegund is aan Hermes. Sinds 9 december 2012 verzorgt Hermes voor tien jaar het vervoer in deze regio. Hermes moest wel onder de merknaam Breng blijven rijden. Novio verdween na ruim 100 jaar dienstverlening (teruggaande tot de GTN) hiermee geheel terwijl Hermes terugkeerde in Nijmegen na drie jaar afwezigheid. Op 8 december 2013 keerde Novio min of meer terug onder de naam [[OV Regio IJsselmond]].
==Voormalige dienstregelingen==
78.454
bewerkingen

Navigatiemenu