Marnedienst

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Marnedienst was een busbedrijf dat gevestigd was in Zoutkamp.

Inhoud

Oprichting

Het bedrijf met deze naam werd opgericht in 1938 door het samengaan van drie kleine ondernemers die elk al een buslijn reden. Te weten Nienhuis & Jager uit Zoutkamp die op de lijn Zoutkamp - Groningen reed, Van Dijk & Flikkema uit Pieterburen die sinds 1923 de lijn Pieterburen -Winsum - Groningen reed en Van der Veen & Blijham uit Kloosterburen die sinds 1929 de lijn Hornhuizen - Kloosterburen - Winsum (- Groningen) reed.
Één van de aanleidingen tot de fusie was dat het reizigersvervoer op de spoorlijn Winsum - Zoutkamp (Marnelijn) werd opgeheven. Het werd voor de drie genoemde bedrijven aantrekkelijk om hun krachten te gaan bundelden om de verwachte vervoersstijging het hoofd te kunnen bieden. Het vervoersgebied van de Marnedienst was vrijwel het gehele Marnegebied en het Hogeland van de provincie Groningen. Uiteindelijk zal het lijnenpakket van gaan bestaan uit tien buslijnen.

Overnames andere busbedrijven en groei

De Marnedienst groeide voornamelijk door een aantal overnames van bedrijven uit de regio;
In 1939 werd al reeds overgenomen de VADO - "Vereenigde Autobus Dienst Onderneming'. Dit bedrijf in 1932 ontstaan door fusie van enkele klein busondernemers te weten Bisschop uit Kantens die sinds 1922 reed op de lijn Kantens - Groningen, Kuitert uit Middelstum die sinds 1925 reed tussen Usquert - Groningen, Rijzinga uit Uithuizen die sinds 1924 de lijn Uithuizen - Groningen reed en Smedinga die reed op de lijn Middelstum - Bedum - Groningen.

In 1948 werd een kleine uitbreiding gedaan doordat van de DAM het traject Uithuizen - Roodeschool werd overgenomen en verlengd naar Oudeschip. In het zomerseizoen reed de Marnedienst tussen Groningen en Zoutkamp een lijndienst in aansluiting op de veerboot van de firma Wagenborg naar Schiermonnikoog. Deze reed door het GADO-vervoergebied in het Westerkwartier en was uitsluitend toegankelijk voor bootreizigers.

De Marnedienst had een eigen busstation in de stad Groningen, eerst in de Nieuwe Ebbingestraat en vanaf 1953 aan de kop van de Bedumerweg. Jaren later reed een deel van de bussen door via de Grote Markt naar het autobusstation bij het Hoofdstation.

Einde Marnedienst

In 1954 werden alle aandelen van de Marnedienst verkocht aan de GADO. Tot 1967 wordt er gereden onder de naam Marnedienst daarna wordt alles onder de GADO-vlag gereden.

Heden

Nu rest alleen nog de museumbus van de Marnedienst in het Nationaal Busmuseum in Hoogezand. Deze moet alleen nog wel helemaal opgekapt worden.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Hofman, B. (2015) Van Omnibus tot Q-Link