Lijn 74 Roermond Station - Weert Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 74
Vervoerder(s) Veolia Transport
Concessie Noord- en Midden-Limburg (2007-2016)
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Sprinter
Periode 25 maart 2007 t/m 4 januari 2014
Voorganger(s) 74
Opvolger(s) 74
Frequenties
Spits 1x/uur
Spits (vakantie) 0-1x/uur
Dal 1x/uur
Dal (vakantie) 0-1x/uur
Avond 0-1x/uur (deels belbus)
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag 0-1x/uur

Lijn 74 reed van Roermond via Beegden, Heel, Panheel, Grathem, Oler, Kelpen en Ell naar Weert.

Dienstregeling

  • In de vakantieperioden, 's avonds en in het weekeinde reed lijn 74 alleen tussen Weert en Panheel. Doorgaande reizigers stapten dan over op lijn 73.

Route

Halte
  Roermond, Station  
  Roermond, Wilhelminaplein  
  Roermond, Wilhelminasingel    
  Roermond, Hatenboer/De Weerd  
  Horn, Restaurant Hornerhof  
  Horn, Beegderweg  
  Horn, Beegderweg/Sportveld  
  Beegden, Heerstraat Noord 47/40  
  Beegden, Heerstraat Noord 7  
  Beegden, Heerstraat Zuid 35  
  Heel, Wilhelminaplein  
  Heel, Heerbaan/Daalzicht  
  Heel, Panheelderweg  
   Panheel, Heelderweg  
  Panheel, Pater J. Schreursweg 1A  
  Grathem, Gemeentehuis  
  Grathem, Lindenstraat  
  Oler, Grathemerweg/Velterweg  
  Oler, Brandweergarage  
  Kelpen, Kerk  
  Kelpen, Wijlerweg/Ellerweg  
  Ell, Sebastiaansstraat  
  Ell, Niesstraat  
  Swartbroek, Kerk  
  Weert, Nedermaaslaan  
  Weert, Limburglaan  
  Weert, Ziekenhuis  
  Weert, Emmasingel/Maaspoort  
  Weert, Station  

Geschiedenis

Na aanhoudende klachten over het geheel nieuwe lijnennet, werd per 25 maart 2007 andermaal een nieuwe dienstregeling uitgebracht. Komende vanuit Roermond, ging lijn 74 niet meer naar Hunsel rijden, maar naar Kelpen, Ell en Swartbroek als vervanging van de buurtbus op hetzelfde traject. De lijn bleef over het hele traject de hele week door 1x per uur rijden, op gedeelte trajecten met lijn 73 wordt dan een (scheve) halfuursdienst gereden. De route van de buurtbus werd daarentegen juist verlegd naar Haler en Stramproy. Tegelijkertijd gingen dagelijks de laatste twee ritten vanuit Weert en de laatste drie ritten vanuit Roermond, en op zaterdag- en zondagochtend ook de eerste rit vanuit Weert als belbus rijden vanwege de geringere passagiersaantallen.

Vanaf 6 januari 2008 ging gedurende de vakantieperioden weer een grote bus rijden in plaats van een kleiner busje, omdat soms reizigers achterbleven bij de tussengelegen haltes. In de rest van de route en dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Als gevolg van de geringere bezetting, werden vanaf 14 december 2008 werd de lijnvoering tijdens de stille uren aangepast. Dagelijks na circa 19:00 gingen dan twee ritten tussen Panheel en Ell rijden met een 8-persoonsbusje en aansluitend twee ritten op hetzelfde traject als belbus, in beide plaatsen hadden reizigers dan aansluiting van/op lijn 73 van en naar Weert of Roermond.. De eerste rit vanuit Weert op zowel zaterdag- als zondagochtend werd eveneens omgezet naar een belbus en op zondag overdag werd voortaan het hele traject met een 8-persoonsbusje gereden.

Door de slechte financiële situatie van Veolia Transport moest de provincie extra geld bijleggen op het busvervoer, in ruil daarvoor moest er wel bezuinigd worden.
Op 1 november 2009 werd de lijnvoering buiten de spitsuren aangepast. Net als in de avonduren wordt dan alleen nog met een 8-persoonsbusje gereden tussen Panheel en Ell, op de overige trajecten is lijn 73 voortaan het alternatief.

Op 5 januari 2014 werd deze lijn doorgetrokken van Weert naar Molenbeersel en nam daarmee het traject van de voormalige lijn 87 over, hiermee konden de vertrek- en aankomsttijden wijzigen voor betere aansluitingen op de treinen. Nieuw was daarnaast dat de ritten op schooldagen weer het hele traject gingen rijden tussen Roermond en Molenbeersel; buiten genoemde tijdstippen wordt alleen op de deeltrajecten Panheel - Ell en Weert - Molenbeersel gereden. Tenslotte werd de route in Roermond gewijzigd als gevolg van het instellen van eenrichtingsverkeer op de Singelring. Stadsuitwaarts rijden de bussen voortaan via de Roerkade en Minderbroederssingel naar de Maastrichterweg en stadinwaarts bleef de huidige route gehandhaafd.