Lijn 73 Roermond Station - Weert Station (1982-2016)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 73
Vervoerder(s) VSL (1982 - 1994),
Hermes (1995 - 2006),
Veolia Transport (2006 - 2016)
Concessies Noord- en Midden-Limburg (2002-2006),
Noord- en Midden-Limburg (2007-2016)
Regio Midden-Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200,
Den Oudsten B88,
Den Oudsten Alliance,
VDL Berkhof Ambassador
Periode 24 mei 1982 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 6
Opvolger(s) 73, 449
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (vanaf 22:00: belbus)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 73 reed van Roermond via Horn, Beegden, Heel, Wessem, Thorn, Ittervoort, Hunsel en Ell naar Weert.

Dienstregeling

  • Op werkdagen buiten vakantieperioden reden twee ochtendritten via Neeritter en werd overdag verder gereden naar de halte Het College in Weert.
  • 's Avonds, in het weekend en tijdens vakantieperioden werd (ook) via Neeritter gereden en lag de eindhalte in Weert bij het station.

Route

Halte
  Roermond, Station  
  Roermond, Wilhelminaplein  
  Roermond, Wilhelminasingel    
  Roermond, Hatenboer/De Weerd  
  Horn, Van Hornehal  
  Horn, Rijksweg/Beegderweg  
  Horn, Beegderweg  
  Horn, Beegderweg/Sportveld  
  Beegden, Heerstraat Noord 47/40  
  Beegden, Heerstraat Centrum  
  Beegden, Heerstraat Zuid 35  
  Heel, Wilhelminaplein  
  Heel, Heerbaan/Daalzicht  
  Heel, Panheelderweg  
  Panheel, Heelderweg  
  Wessem, Van Horneplein  
  Wessem, Burgemeester Joostenlaan  
  Wessem, Steenfabriek  
  Thorn, Meers 5  
  Thorn, Wal  
  Thorn, Ittervoorterweg  
  Thorn, Sportvelden  
  Ittervoort, Kerk  
   Ittervoort, Margarethastraat  
   Neeritter, Driessensstraat  
   Neeritter, Krekelbergplein  
   Neeritter, Driessensstraat  
   Ittervoort, Margarethastraat  
  Ittervoort, Brigittastraat 2  
  Ittervoort, Violenstraat  
  Hunsel, Kallestraat  
  Hunsel, Kraakstraat/Beukenstraat  
  Ell, De Fuus  
  Ell, Kerk  
  Ell, Niesstraat  
  Swartbroek, Kerk  
  Weert, Nedermaaslaan  
  Weert, Limburglaan  
  Weert, Vogelsbleek/Ziekenhuis  
  Weert, Emmasingel/Maaspoort  
   Weert, Station  
   Weert, Maaseikerweg/Tunnel  
   Weert, Het College  

Geschiedenis

Op 24 mei 1982 werd ook bij de VSL de Mobilofoon geïntroduceerd. Dit systeem kan echter geen dubbele lijnnummers verwerken, daarom werd deze introductie meteen aangegrepen om het oerwoud van lijnnummers aan te pakken. De oude lijn 6 ging voortaan rijden onder het nieuwe lijnnummer 73. Mogelijk werd ook de frequentie in de brede middagspits en op zaterdag tussen Roermond en Thorn verhoogd naar 2x/uur.

Op 31 mei 1987 werden de ritten tot Thorn op zaterdag en de ritten tot Wessem op zondag ingekort tot Grathem, tussen Grathem en Weert zakte de frequentie hierdoor grotendeels terug naar 1x per 2 uur.

In de VSL Dienstregeling 1988/1989 werd de hele route van maandag t/m vrijdag één keer per uur bediend, deze ritten reden niet via Grathem. Dit werd aangevuld tot 2x per uur tussen Roermond en Thorn, Boekenderweg. Deze ritten reden dan via Grathem. Op zaterdag was de frequentie van de ritten zelfde alleen werd er dan gereden tot Grathem, Prins Willem Alexanderstraat. Op zondag was de frequentie 1x per 2uur op het hele traject en tussen Roermond en Grathem, Prins Willem Alexanderstraat aangevuld tot uurdienst. De hele week reden de bussen in de avonduren tot ongeveer 21.00 uur.

Voormalige route via Grathem
Halte
  Heel, Heerbaan/Daalzicht  
   Heel, Panheelderweg  
   Heel, Daalzicht/Sportparklaan  
   Heel, Daalzicht/Napoleonsweg  
   Grathem, Gemeentehuis  
    
    Grathem, Prinses Margrietsraat  
    Grathem, Prins Willem Alexanderstraat  
   Grathem, Prinses Margrietsraat  
   Grathem, Gemeentehuis  
   Grathem, Pater J. Schreursweg/Napoleonsweg  
   Panheel, Pater J. Schreursweg 1a  
   Panheel, Sint Antoniusstraat  
   Wessem, Rabobank  
   Wessem, Burgemeester Joostenlaan  
   Thorn, Steenfabriek Thorn  
   Thorn, Meers 5  
   Thorn, Wal  
   Thorn, Ittervoorterweg  
   Thorn, Boekenderweg  

Vanaf 27 mei 1990 gingen de ingekorte ritten op zaterdag toch weer verder rijden naar Grathem.

Op 29 mei 1994 werd, in het kader van bezuinigingen, de dienstregeling op zondag aangepast. Alle tussenritten op het traject Roermond - Grathem vervielen en de bediening van Neeritter zakte flink in tot 3x per dag, net zoals Grathem.

In de dienstregeling 2003 reed op schooldagen één extra rit van Neeritter naar Weert, met bediening van het SG Groenewoud en het SG Drakesteijn en reed in de middagspits één extra rit terug. De laatste twee ritten Roermond - Thorn en de laatste rit Roermond - Weert werden met een 8-persoonsbusje gereden. Op zaterdag- en zondagavond reed de laatste rit in beide richtingen eveneens met een 8-persoonsbusje en op zondagavond ook de laatste rit Roermond - Thorn in beide richtingen.

Op 9 januari 2005 werd de frequentie tussen Thorn en Grathem in de spitsuren verlaagd naar 1x per uur en werden deze tussenritten in de daluren geschrapt, waardoor de bediening van Thorn werd teruggebracht. In Weert gingen de bussen voortaan via de St. Paulusstraat en Sint Maartenslaan rijden, de halte Driesveldlaan op de gelijknamige straat werd geschrapt. Als gedeeltelijke vervanging konden reizigers gebruik maken van lijn 72 of lijn 576 op de vervallen tijdstippen.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 10 december 2006 werd al het openbare en publieke vervoer in de gehele provincie Limburg overgenomen door Veolia Transport, die de beide concessies in de provincie gewonnen had. Tussen Neeritter en Weert werd de route flink gewijzigd; in plaats van via Ittervoort en Hunsel te rijden, ging deze lijn voortaan via Stramproy en Tungelroy rijden. Daarnaast werd de frequentie in de avonduren en op zondag verhoogd naar 1x per uur. Reizigers naar Ittervoort en Hunsel konden voortaan gebruik maken van lijn 72.

Het geheel nieuwe lijnennet, wat in december doorgevoerd werd, leverde een stroom van klachten op. Omdat veel verbindingen ineens niet meer rechtstreeks werden geboden en aansluitingen onderweg slecht waren. Na meerdere tussentijdse aanpassingen bleven de klachten aanhouden, daarop werd de dienstregeling per 25 maart 2007 wederom aangepast.
Op die datum werd de route van deze lijn 'weer' teruggelegd naar Hunsel, Ell en Swartbroek, terwijl de buurtbus juist via Stramproy ging rijden. Hierbij ging dagelijks de eerste rit vanuit Weert en op zaterdag- en zondagavond ook de laatste rit vanuit Roermond voortaan als belbus rijden vanwege de geringere passagiersaantallen. De combinatie van lijn 73 en lijn 74 zorgde op de trajecten Ell - Weert en Panheel - Roermond voor een halfuursdienst. Het vervallen traject via Ittervoort, Neeritter, Haler, Stramproy, Tungelroy en Weert werd opgevangen door de lijnen 72 en 189 en 190.

Voormalige route via Stramproy
Halte
  Neeritter, Driessensstraat  
  Neeritter, Krekelbergplein  
  Haler, Kerk  
  Stramproy, Molenweg 15  
  Stramproy, Molenweg 3  
  Stramproy, Julianastraat  
  Tungelroy, Tungeler Dorpsstraat  
  Tungelroy, Sint Barbaraplein  
  Weert, Maaseikerweg 171  
  Weert, Nassaulaan/Maaseikerweg  
  Weert, Station  

Vanaf 14 december 2008 werd de route tussen Ittervoort en Hunsel verlegd naar Neeritter, zodat de route van lijn 72 overgenomen werd. Dientengevolge wijzigden de vertrek- en aankomsttijden flink. Daarnaast gingen ritten van 07:08 uit Roermond en 08:23 uit Weert op zondagochtend voortaan met een 8-persoonsbusje rijden vanwege de (zeer) geringe bezetting.

Door de slechte financiële situatie van Veolia Transport moest de provincie extra geld bijleggen op het busvervoer, in ruil daarvoor moest er wel bezuinigd worden.
Op 1 november 2009 werden de vertrek- en aankomsttijden flink gewijzigd; dit had tot gevolg dat de bediening van Neeritter moest vervallen van maandag t/m vrijdag overdag, zodat de aansluitingen in Weert en Roermond behouden konden blijven. Als alternatief ging onder het lijnnummer 84 een pendelbus rijden tussen Neeritter en Ittervoort in aansluiting op deze lijn.

Op 9 december 2012 wijzigden de vertrek- en aankomsttijden ingrijpend als gevolg van de extra treinen die tussen Eindhoven en Sittard gingen rijden, zodat de aansluitingen in Roermond en Weert grotendeels in stand bleven. Daarnaast ging de een-na-laatste rit vanuit Roermond voortaan als vaste lijndienst met een 8-persoonsbusje rijden in plaats van als belbus.

Op 5 januari 2014 werd de route in Roermond gewijzigd als gevolg van het instellen van eenrichtingsverkeer op de Singelring. Stadsuitwaarts rijden de bussen voortaan via de Roerkade en Minderbroederssingel naar de Maastrichterweg en stadinwaarts bleef de huidige route gehandhaafd. Ten behoeve van scholieren gingen in de ochtendspits twee ritten richting Weert óók via Neeritter rijden en in Weert gingen de ritten van maandag t/m vrijdag overdag, uitsluitend op schooldagen, verder rijden naar het Bisschoppelijk College.

Vanaf 20 april 2014 ging de eerste rit op werkdagen richting Roermond voortaan als vaste lijndienst rijden tussen Neeritter en Roermond; tussen Weert en Neeritter bleef op deze rit wel een belbus rijden.

Op 22 februari 2015 werd de busbaan op de Singelring in gebruik genomen en hierdoor kon de oude route van voor januari 2014 weer hersteld worden en verviel de halte Roerkade weer.

Op 11 december 2016 ging de nieuwe concessie Limburg van start. Lijn 73 bleef tussen Roermond en Weert rijden. Echter, vervielen de ritten via Neeritter en naar Weert Het College. Aan de andere kant werd de frequentie doordeweeks verhoogd naar 2x/uur om het wegvallen van de lijnen 72 en 74 te compenseren. De bediening van Neeritter in de avonduren en op zondag werd overgenomen door OV-shuttle 449 vanaf Ittervoort.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag t/m vrijdag reden na 20:00 alle ritten richting Thorn/Weert als lijntaxi; richting Roermond reden de laatste twee ritten Thorn - Panheel en de laatste volledige rit vanaf Weert als lijntaxi. Op zaterdag reden de laatste twee ritten van Weert naar Roermond en de laatste rit Roermond - Weert als lijntaxi. Op zondag reden de eerste rit van Roermond naar Weert, de laatste rit van Weert naar Roermond en de laatste rit van Thorn naar Roermond als lijntaxi.

Op 28 mei 2000 werd de lijntaxi in Noord- en Midden-Limburg weer opgeheven. Met uitzondering van de laatste rit richting Weert en de laatste twee ritten Thorn - Panheel gingen alle ritten op doordeweekse dagen weer als vaste lijndienst rijden. Op zaterdagavond werd de rit rond 21:30 van Weert naar Roermond geschrapt en gingen de andere ritten als vaste bus rijden. Op zondag gingen alle ritten als vaste lijnbus rijden, waarbij gedeeltelijk met 8-persoonsbusje werd gereden.