Lijn 52 Utrecht CS Jaarbeurszijde - Amersfoort Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 52
Vervoerder(s) Centraal Nederland (1981 - 1994),
Midnet (1994 - 1999),
Connexxion (1999 - 2013),
U-OV (Qbuzz (2014 - 2019))
Concessies Heuvelrug (2003-2004),
Heuvelrug (2005-2008),
Regiovervoer Utrecht,
Regio Utrecht
Regio's Midden-Utrecht,
Oost-Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200,
Den Oudsten B88,
Den Oudsten Alliance,
MAN Lion's City T,
VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Citaro G
Periode 31 mei 1981 t/m 14 december 2019
Voorganger(s) 52, 79
Opvolger(s) 34, 73
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1-3x/dag (Amersfoort → Utrecht)
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur (vanaf ca. 11.00 uur)
Lijn 52 komt bijna aan op het station van Amersfoort.

Lijn 52 reed van station Utrecht Centraal via de Utrechtse Biltstraat, De Bilt, Zeist-Vollenhove, Huis ter Heide en Soesterberg naar station Amersfoort.

Dienstregeling

  • In de spits reden versterkingsritten tussen Utrecht Centraal en Zeist Handelscentrum, zodat op dit traject een kwartierdienst werd geboden.
  • Samen met lijn 53 werd een kwartierdienst aangeboden en in de spitsrichting (ochtendspits richting Utrecht en middagspits richting Zeist) een 7,5-minutendienst tussen Utrecht Centraal en Zeist De Dreef/Panweg.
  • In de vroege avond reden er doordeweeks drie ritten uitsluitend vanuit Amersfoort naar Utrecht. In het weekend reed één rit in de vroege avond van Amersfoort naar Utrecht.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde (gekoppeld aan lijn 41)  
Route rsr.svg Utrecht, Neude  
Route rsr.svg Utrecht, Janskerkhof  
Route rsr.svg Utrecht, Stadsschouwburg  
Route rsr.svg Utrecht, Wittevrouwen  
Route rsr.svg Utrecht, Oorsprongpark  
Route rsr.svg Utrecht, Archimedeslaan  
Route rsr.svg De Bilt, Steinenburglaan  
Route rsr.svg De Bilt, Kerklaan  
Route rsr.svg De Bilt, Tunneltje de Bilt  
Route rhrr.svg De Bilt, De Biltsche Hoek  
Route rsr.svg De Bilt, Amersfoortseweg  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Zeist, Jordanlaan/Kroostweg  
Route rarr.svg Zeist, Winkelcentrum Vollenhove  
Route rsr.svg Zeist, Gunninglaan  
Route rsr.svg Zeist, L-Flat  
Route rsr.svg Zeist, De Dreef/Panweg  
Route rsr.svg Zeist, Vrijheidsplein  
Route rrar.svg Zeist, Johannes Postlaan  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Zeist, Handelscentrum  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Prins Alexanderstichting  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Prins Alexanderweg  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Dolderseweg  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Sterrenberg  
Route rsr.svg Soesterberg, RK Kerk  
Route rsr.svg Soesterberg, 't Zwaantje  
Route rsr.svg Soesterberg, Kampweg  
Route rsr.svg Soesterberg, Kamerlingh Onneslaan  
Route rsr.svg Soesterberg, Oude Tempellaan  
Route rsr.svg Soesterberg, Kontakt der Kontinenten  
Route rsr.svg Soesterberg, De Stompert  
Route rsr.svg Soesterberg, Dumoulin Kazerne  
Route rsr.svg Soesterberg, Meijerijlaantje  
Route rsr.svg Soesterberg, Bethanië/Hebron  
Route rsr.svg Amersfoort, Zon en Schild  
Route rsr.svg Amersfoort, Zorgcentrum De Lichtenberg  
Route rsr.svg Amersfoort, Treublaan  
Route rsr.svg Amersfoort, Bergkerk  
Route rsT0.svg Amersfoort, Centraal Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd het lijnennet op de Utrechtse Heuvelrug geherstructureerd. Komende vanaf Utrecht ging lijn 52 voortaan niet meer naar Maartensdijk rijden, maar naar Amersfoort. Reizigers voor Maartensdijk konden in Zeist (Dreef) of in De Bilt (Tunneltje) overstappen op de nieuwe lijn 58. Over het gehele traject ging de frequentie van maandag t/m zaterdag overdag omhoog naar een halfuursdienst en in de avonduren naar een uurdienst.

Vanaf 2 juni 1985 gingen de meeste ritten in Amersfoort verder rijden naar het Centrum, het eindpunt voor deze ritten kwam te liggen bij de Stadsring. Slechts enkele/vroege late ritten of ritten aan de rand van de spitsuren reden niet naar het Centrum en eindigen bij het Station, alwaar doorgaande reizigers moesten overstappen.

Vanaf 1 juni 1986 werd de route iets gewijzigd. Komende vanuit Utrecht ging de bussen eerst het centrum van Amersfoort bedienen, om vervolgens naar het Station te rijden. Richting Utrecht werd diezelfde route in omgekeerde richting gereden. De halte Stadsring was vermoedelijk vervangen door Postkantoor. In het kader van bezuinigingen werd de frequentie op zaterdag verlaagd van een halfuursdienst naar een uurdienst.

Op 23 mei 1993 werd een flinke bezuinigingsslag doorgevoerd. In de avonduren en op zondag kwamen alle ritten te vervallen, alleen op koopavonden bleef nog één rit naar Utrecht rijden en later op de avond drie ritten van Utrecht naar Soesterberg. Tussen Amersfoort en Zeist konden reizigers voortaan gebruik maken van lijn 56 en vervolgens overstappen op lijn 53 en 54. Wel werden enkele extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd; vier extra ritten in de ochtendspits tussen Utrecht en Zeist Handelscentrum of Soesterberg 't Zwaantje en een halfuursdienst op zaterdag tussen Utrecht en Zeist Handelscentrum in het tijdvak 10:30 - 17:00.

Op 29 mei 1994 werd en reorganisatie afgerond binnen de VSN-groep; het volledige vervoersgebied van de VAD werd samengevoegd met het oostelijk deel van Centraal Nederland en de vestiging Nieuwegein van Westnederland, waarmee de nieuwe vervoersmaatschappij Midnet ontstond. In de route en dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Vanaf 22 augustus 1999 verviel de route via de Rademakersstraat in Soesterberg en ging de bus voortaan altijd buitenom rijden over de N237. Door deze routewijziging vervielen geen haltes.

**Verdere geschiedenis ontbreekt nog**

Op 8 december 2013 ging het vervoer in de regio Utrecht over naar Qbuzz. Lijn 52 bleef nagenoeg ongewijzigd, al verviel de halte Rijnkade in Utrecht en werd op zaterdag in de vakanties voortaan de normale dienstregeling gereden.

Met ingang van 2 juli 2016 rijden er buiten de vakanties twee ritten in de ochtendspits met 2 bussen tussen Zeist en Amersfoort. Ook werd het eindpunt op Utrecht Centraal verplaatst naar de Jaarbeurszijde. Deze ritten vervielen weer per 11 december 2016 en werden toen vervangen door extra ritten op lijn 72 in de tegenspitsrichting.

Vanaf 1 juli 2017 gingen voortaan alle ritten in het weekend van/naar Amersfoort rijden, waarmee de frequentie tussen Zeist en Amersfoort werd verdubbeld.

Per 15 december 2019 ging lijn 52 op in het U-link-netwerk. Het trajectdeel tussen Utrecht Centraal en Zeist werd overgenomen door lijn 73, die tevens de verbinding van Soesterberg naar Utrecht Centraal ging verzorgen. De frequentie in de spits bleef gelijk aan die van lijn 52, 53 en 251 samen, maar in de daluren werd deze verhoogd naar 6x/uur. Het trajectdeel van Zeist naar Amersfoort werd met ongewijzigde frequenties en bedieningsperioden overgenomen door lijn 34, deze reed echter niet meer via het Handelscentrum en Huis ter Heide.