Lijn 50 Heerlen Busstation/NS - Maastricht Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 50
Vervoerder(s) VSL (1982 - 1995),
Hermes (1995 - 2006)
Concessie Zuid-Limburg (2002-2006)
Regio Zuid-Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 24 mei 1982 t/m 9 december 2006
Voorganger(s) 16
Opvolger(s) geen
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (tot 22:20)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 50 reed van Heerlen via Kunrade, Voerendaal, Klimmen, Hulsberg, Valkenburg, Broekhem, Houthem en Meerssen naar Maastricht.

Route

Halte
  Heerlen, Station  
  Heerlen, Stadsschouwburg/Apollolaan  
  Heerlen, Douvenrade  
  Heerlen, Valkenburgerweg/Pijnsweg  
  Heerlen, Hogeschool Zuyd  
  Heerlen, Sintermeertencollege  
  Kunrade, Kunderveld  
  Kunrade, Heerlerweg  
  Kunrade, Kunderlinde  
  Voerendaal, Kapel  
  Klimmen, Barrier  
  Klimmen, Klimmenderstraat/Putweg  
  Klimmen, Centrum  
  Klimmen, Klimmenderstraat/Overheek  
  Klimmen, Overheek  
  Hulsberg, Klimmenerweg  
  Hulsberg, Schoolstraat 44  
  Hulsberg, Centrum  
   Hulsberg, Eikske  
  Hulsberg, Zendmast  
  Valkenburg, Emmaberg  
   Valkenburg, Nieuweweg  
  Valkenburg, Geneindestraat  
  Broekhem, Kerk  
  Broekhem, Geerlingshof  
  Strabeek, Kapel  
  Houthem, Sint Gerlach 2  
  Houthem, Sint Gerlach/Stationsweg  
  Houthem, Vroenhof 40  
  Houthem, Vroenhof/Stevensweg  
  Meerssen, Eikendael  
  Meerssen, Volderstraat  
  Meerssen, Beekstraat/Gasthuisstraat  
  Meerssen, Stationstraat  
  Meerssen, Stationstraat/Molenveldweg  
  Rothem, Tussen de Bruggen  
  Rothem, Kruispunt  
  Maastricht, Mariënwaard  
  Maastricht, Kemenadeplein  
  Maastricht, Meersenerweg 71  
  Maastricht, Bosscherweg/Noorderbrug  
  Maastricht, Boschstraat  
  Maastricht, Markt  
  Maastricht, Wilhelminasingel  
   Maastricht, Station  
   Maastricht, Wilhelminasingel  
   Maastricht, Avenue Ceramique/Sphinxlunet  
   Maastricht, Bonnenfantenmuseum  
   Maastricht, Randwijcksingel/Limburglaan  
   Maastricht, Paul Henri Spaakplein  
   Maastricht, Forum MECC    
   Maastricht, Academisch Ziekenhuis    

Geschiedenis

Op 24 mei 1982 werd ook bij de VSL de Mobilofoon geïntroduceerd. Dit systeem kan echter geen dubbele lijnnummers verwerken, daarom werd deze introductie meteen aangegrepen om de oerwoud van lijnnummers aan te pakken. De oude lijn 16 ging voortaan rijden onder het nieuwe lijnnummer 50.

In de dienstregeling 1982/1983 werd dagelijks 1x/uur over het hele traject gereden, in de late avonduren slechts 1x per 2 uur. In de (brede) spitsuren en op zaterdagmiddag werd tussen Heerlen en Hulsberg elk half uur gereden, enkele van deze ritten reden op onregelmatige tijden naar De Heek.

Vanaf 2 juni 1985 ging de lijn in Maastricht via het Centrum rijden (Markt/Noorderbrug) i.p.v. de Franciscus Romanusweg. Ook gingen van maandag t/m zaterdag overdag extra ritten rijden tussen Heerlen en Arensgenhout, zodat op dit traject grotendeels elk half uur werd gereden.

In de VSL Dienstregeling 1988/1989 werd het hele traject de gehele week één keer per uur gereden tot ongeveer 21.00 uur. Daarna was er na twee uur in beide richtingen nog één rit, op maandag t/m vrijdag. Tussen Heerlen en Arensgenhout werd een halfuursdienst gereden overdag, maar niet op zondag. Op zondag reed er in de zomervakantieperiode in beide richtingen één extra rit in de avond.

Vanaf 27 mei 1990 verviel de bediening van Arensgenhout Dorp helemaal. Tussen Valkenburg en Maastricht gingen tegelijkertijd in de (brede) spitsuren wel extra ritten rijden, zodat daar elk half uur gereden werd. Op 23 mei 1993 werden al deze extra ritten weer opgeheven, op twee ritten in de spitsrichting na.

Vanaf 24 mei 1998 gingen twee ritten in de ochtendspits (v. 07:18 en 08:12), komende vanuit Heerlen, in Maastricht doorrijden naar het Academisch Ziekenhuis in het Randwijckgebied. Gedurende de vakantieperioden betrof dit slechts één rit. Op 22 oktober 2000 werden deze ritten weer ingekort tot het Station; doorgaande reizigers moesten weer overstappen op bussen van de SBM.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 9 januari 2005 vond een flinke routewijziging plaats. Voortaan ging de lijn vanaf Hulsberg via Voerendaal naar Heerlen rijden i.p.v. Nuth en Hoensbroek. Ook nam deze lijn alle tussenritten op het traject Heerlen - Hulsberg van lijn 52 over.

Per 10 december 2006 ging een nieuwe concessie Zuid-Limburg van start, die ontstaan was door samenvoeging van de drie bestaande concessies in Zuid-Limburg. Deze was gewonnen door nieuwkomer Veolia Transport.
Deze lijn werd toen opgeheven. Tussen Heerlen en Hulsberg was lijn 52 nog een alternatief, die voortaan "weer" elk half uur ging rijden. Tussen Hulsberg en Valkenburg moesten reizigers voortaan reizen met lijn 36 en tussen Valkenburg en Maastricht moesten reizigers voortaan gebruik maken van de trein, die veel vaker ging rijden. Voor de lintbebouwing in Broekhem kwam aanvankelijk geen alternatief, aldaar kwam pas na vier maanden een buurtbus te rijden.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag t/m vrijdag reed de lijntaxi vanaf 19:30 van Heerlen naar Maastricht, de retourritten reden pas vanaf Hulsberg, uitgezonderd de laatste rit rond 22:30. Op zaterdagochtend reed de lijntaxi tussen 07:15 - 10:15 tussen Heerlen en Hulsberg met aansluiting op de reguliere bus en vanaf 19:30 reed de lijntaxi weer het hele traject. Op zondagochtend en -avond reed de lijntaxi ook weer over het hele traject.

In de dienstregeling 1998/1999 reed de lijntaxi op zaterdagochtend nog maar tot 08:15 i.p.v. 10:15. Verder veranderde niets qua inzet van de lijntaxi.

Op 22 oktober 2000 werd de lijntaxi in Zuid-Limburg weer opgeheven. Van maandag- t/m zaterdagavond werd de laatste rit in beide richtingen geschrapt, alle overige ritten gingen over het hele traject als vaste lijnbus rijden. Op zaterdag- en zondagochtend werden de lijntaxiritten niet overgenomen en op zondagavond ging 1x per 2 uur een vaste lijnbus rijden.


Voormalige route(s)

Voormalige route naar De Heek (1982)

Halte
  Klimmen, Overheek  
  De Heek, De Heek  
  De Heek, Heekerhöfke  

Voormalige route naar Arensgenhout (1982-1990)

Halte
  Hulsberg, Schoolstraat 44  
  Hulsberg, Centrum  
   Hulsberg, Diepestraat/Eikske  
   Arensgenhout, Diepestraat/Mesweg  
  Hulsberg, Eikske  
  Hulsberg, Zendmast