Lijn 4 Venlo Station - Blerick Klingerberg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 4
Vervoerder(s) Hermes (... - 2006),
Veolia Transport (2006 - 2015)
Concessies Noord- en Midden-Limburg (2002-2006),
Noord- en Midden-Limburg (2007-2016)
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Venlo
Materieel Hainje ST2000,
VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Sprinter City
Periode ... t/m 22 februari 2015
Opvolger(s) 2
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur

Lijn 4 reed van station Venlo via Blerick Tuindorp naar Blerick Klingerberg.

Dienstregeling

  • De eerste retourrit op zaterdag reed als belbus.

Route

Halte
  Venlo, Station  
  Venlo, Koninginnesingel  
  Blerick, Burgemeester Gommansstraat    
  Blerick, Pepijnstraat  
  Blerick, Van Bornestraat  
  Blerick, Scholtis Coopmansstraat  
  Blerick, Nieuwborgstraat  
  Blerick, Nieuwekampstraat  
  Blerick, Berkenstraat  
   Blerick, Azaleastraat  
   Blerick, Hortensiastraat  
   Blerick, Diependijkstraat  
   Blerick, De Klimop  
   Blerick, Klingerberg  
   

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

Op 10 december 2006 werd al het openbare en publieke vervoer in de gehele provincie Limburg overgenomen door Veolia Transport, die de beide concessies in de provincie gewonnen had. Lijn 4 werd door de nieuwe vervoerder grotendeels ongewijzigd voortgezet; wel kregen enkele bushaltes andere haltenamen. Met deze overname werd de frequentie op zondag overdag verhoogd naar 2x per uur en ging deze lijn voortaan alle avonden van de week rijden. Na aanhoudende klachten over het geheel nieuwe lijnennet, werd per 25 maart 2007 andermaal een nieuwe dienstregeling uitgebracht. Deze lijn bleef in grote lijnen gewijzigd; alleen de dienstregeling werd beter afgestemd met lijn 2.

Vanaf 14 december 2008 gingen de ritten op werkdagen voor 06:30, op zaterdagochtend voor 09:00, op zondagochtend voor 12:00 en elke dag na 22:00 voortaan met een 8-persoonsbusje rijden vanwege de geringere passagiersaantallen. Daarnaast gingen de eerste rit op zaterdagochtend en zondagochtend als belbus rijden en moeten dan minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden.

Door de slechte financiële situatie van Veolia Transport moest de provincie extra geld bijleggen op het busvervoer, in ruil daarvoor moest er wel bezuinigd worden.
Op 1 november 2009 werd de frequentie op zondag verlaagd naar 1x per uur vanwege de geringere bezetting; de vervallen ritten gingen daarentegen wel als belbus rijden, zodat elk half uur een reismogelijkheid bleef bestaan. Het ene halve uur als vaste lijndienst en het andere halve uur na telefonische reservering. Daarnaast werd de route in Blerick aangepast, in deze plaats ging de lijn voortaan via de Antoniuslaan rijden, waarmee de route van lijn 77 werd overgenomen.

Op 12 december 2010 werd de route in Blerick weer teruggedraaid naar die van voor november 2009, omdat uit tellingen was gebleken dat deze haltes maar matig gebruikt werden. De haltes op de Antoniuslaan en Baarlosestraat kwamen zonder alternatief te vervallen en voortaan werd weer gestopt bij de halte Burg. Gommansstraat. Wel werd de route in Blerick verlegd naar de Scholtis Coopmanstraat en aldaar werden twee nieuwe bushaltes in gebruik genomen.

Voormalige route in Blerick
Halte
  Venlo, Koninginnesingel  
  Blerick, Antoniuslaan  
  Blerick, Baarlosestraat  
  Blerick, Vliegenkampstraat  
  Blerick, Ruysstraat  
  Blerick, Van Bornestraat  
  Blerick, Pepijnstraat  

Op 9 december 2012 wijzigden de vertrek- en aankomsttijden flink als gevolg van de sterk gewijzigde tijden van de treinen in alle richtingen. Ook werden enkele beperkingen doorgevoerd in de dienstregeling: op zaterdagavond na circa 21:30 en op zondagavond na circa 20:30 gingen alle ritten voortaan met een 8-persoonsbusje rijden.

Op 22 februari 2015 werden de stadslijnen van Venlo over het station heen gekoppeld; deze lijn en lijn 6 werden daarop samengevoegd tot een nieuwe 2, zodat Blerick een nieuwe verbinding met Venlo-Oost kreeg. De dienstregeling bleef in grote lijnen ongewijzigd, maar wel gingen vrijwel alle ritten met een midibus rijden in plaats van een grote bus (met uitzondering van de 'kleine bus-ritten').