Lijn 208 Düren Kaiserplatz - Zülpich Adenauerplatz/Schulzentrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 208 in Duitsland
Vervoerder(s) Rurtalbussub
Verkeersverbond AVV
Lijnsoort Streekbus
Materieel MAN Lion's City (G)
Mercedes-Benz Citaro (G)
Frequenties
Spits 1-5x/(3) uur
Dal 1-4x/uur
Dal (vakantie) 1x/(2) uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1x/(2) uur (deels belbus)
Zondag 0-1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 208 rijdt van Düren Stadtmitte via Merzenich Ortsmitte, Merzenich Girbelsrath, Nörvenich Eschweiler über Feld, Nörvenich Ortsmitte, Nörvenich Hochkirchen, Nörvenich Eggersheim, Vettweiß Lüxheim, Vettweiß Gladbach, Vettweiß Müddersheim, Vettweiß Disternich, Vettweiß Sievernich en Zülpich Bessenich naar Zülpich Stadtmitte.

Dienstregeling

  • Doordeweeks tot circa 18:00 uur en op zaterdag tot circa 15:00 uur wordt bijna altijd 1x/uur gereden tussen Düren Kaiserplatz en Zülpich Adenauerplatz. Wel wordt doordeweeks in de ochtend voor een periode van drie uur niet van Nörvenich Katharinenheim naar Zülpich Adenauerplatz gereden en van maandag tot en met zaterdag valt rond het middaguur een gat van twee uur tussen Sievernich Ort en Zülpich Adenauerplatz. Doordeweeks gebeurt dit alleen in de vakanties. Er valt dan rond 15:00 uur nogmaals een gat van twee uur in de dienstregeling tussen Sievernich Ort en Zülpich Adenauerplatz.
  • Rond de schooltijden rijden enkele extra ritten. Zo rijd in de ochtendspits een scholierenrit van Irresheim naar Düren Kaiserplatz en een scholierenrit van Poll naar Düren Kaiserplatz. In de omgekeerde richting rijdt een scholierenrit van Hochkirchen Weidbergstraße via een versnelde route naar Zülpich Adenauerplatz/Schulzentrum en rijdt een scholierenrit vanaf Nörvenich Alter Bahnhof niet via Disternich. In de middag rijden vier scholierenritten van Düren Kaiserplatz naar Irresheim waarbij in de vakanties ook één rit rijdt en één rit buiten de vakanties via Golzheim Aachener Straße rijdt. Tevens rijden twee scholierenritten van Düren Kaiserplatz naar Dorweiler en twee scholierenritten van Düren Kaiserplatz naar Merzenich Weinberg. In de ochtendspits buiten de vakanties rijden enkele ritten richting Düren niet via Girbelsrath Kirche. Als laatste rijden in de ochtendspits richting Düren enkele versterkingsritten.
  • In de ochtendspits wordt van Nörvenich Schlosspark, Nörvenich Hommelsheimer Weg of Nörvenich Katharinenheim naar Düren Kaiserplatz de frequentie soms verhoogd naar 2x/uur. In de middagspits rijdt in de vakanties een extra rit van Düren Kaiserplatz naar Nörvenich Katharinenheim.
  • Doordeweeks rijden de eerste ritten via Düren Bahnhof naar Düren Kaiserplatz. De halte Firma Semer wordt in de ochtendspits eenmaal richting Düren bediend en in de omgekeerde richting driemaal. In de middagspits wordt de halte tweemaal richting Düren bediend. Doordeweeks rijdt de laatste rit richting Düren ook via deze halte.
  • Gedurende de doordeweekse avonduren wordt 1x/uur gereden tussen Düren Kaiserplatz en Sievernich Ort.
  • In de avonduren tijdens het weekend, op zaterdag na circa 15:00 uur en op zondag wordt alleen gereden tussen Düren Kaiserplatz en Nörvenich Hommelsheimer Weg. Hierbij wordt een lusroute in Nörvenich gereden. Op zaterdag wordt tussen 15:00 en 21:00 uur 1x/uur als belbus tussen Nörvenich Hommelsheimer Weg en Zülpich Adenauerplatz/Schulzentrum gereden. Deze ritten rijden ook via Irresheim en bedienen de halte Sieverich Ort in beide richtingen.
  • In de avonduren en op zaterdag na circa 15:00 uur rijden bijna alle ritten via Merzenich Rathaus. Ook een aantal ritten doordeweeks en op zaterdagochtend rijden deze routevariant. Op zondag rijdt de helft van de ritten via Merzenich Rathaus.
  • In combinatie met lijn SB8 wordt tijdens de spitsuren een verhoogde frequentie aangeboden.

Route

Halte
  Düren, Kaiserplatz    
   Düren, StadtCenter  
   Düren, Bahnhof/ZOB  
   Düren, StadtCenter  
  Düren, Kreishaus  
   Düren, Sankt-Angela-Schule  
   Düren, Friedrich-Ebert-Platz  
   Düren, Scharnhorststraße  
   Düren, Neuer Friedhof  
   Düren, Distelrath  
   Düren, Wilms  
  Düren, Siedlung Ost  
    Merzenich, Schöne Aussicht  
    Merzenich, Mühlenstraße  
    Merzenich, Weinberg  
   Merzenich, Valdersweg  
   Merzenich, Rathaus  
   Merzenich, Schützenstraße  
   Merzenich, Mühlenstraße  
  Merzenich, Schöne Aussicht  
    Merzenich, Girbelsrath Firma Stollenwerk  
    Merzenich, Girbelsrath Firma Semer  
    Merzenich, Girbelsrath Firma MBS  
   Merzenich, Golzheim Aachener Straße  
    Merzenich, Girbelsrath Dechant-Fabry-Straße  
    Merzenich, Girbelsrath Kirche  
   Nörvenich, Eschweiler über Feld Kirche  
   Nörvenich, Eschweiler über Feld Mitte  
  Nörvenich, Eschweiler über Feld Golzheimer Straße  
   Nörvenich, Ollesheim  
  Nörvenich, Birkenhof  
   Nörvenich, Alter Bahnhof  
   Nörvenich, Schlosspark  
    Nörvenich, Brücke  
    Nörvenich, Oberbolheim  
    Nörvenich, Pingsheim Friedhof  
    Nörvenich, Dorweiler  
    Nörvenich, Poll  
   Nörvenich, Katharinenheim  
   Nörvenich, Hommelsheimer Weg  
   
  Nörvenich, Hochkirchen Landstraße  
    Nörvenich, Irresheim  
    Nörvenich, Hochkirchen Weidbergstraße  
    Nörvenich, Poll  
    Nörvenich, Dorweiler  
    Nörvenich, Eggersheim Ort  
   Nörvenich, Eggersheim Landstraße  
   Vettweiß, Rengershauser Mühle  
   Vettweiß, Lüxheim  
   Vettweiß, Gladbach  
   Vettweiß, Mersheim  
    Vettweiß, Müddersheim Ziegelei  
    Vettweiß, Müddersheim Brücke  
    Vettweiß, Müddersheim Kirche  
   Vettweiß, Müddersheim Parktor  
   Vettweiß, Disternich  
   Vettweiß, Sievernich Landstraße  
   Vettweiß, Sievernich Ort  
   Zülpich, Bessenich  
   Zülpich, Bessenicher Weg  
   Zülpich, Bergheimer Straße  
   Zülpich, Römerallee/Bahnhof  
   Zülpich, Friedhof  
   Zülpich, Frankengraben  
   Zülpich, Bonner Straße/Zentrum  
   Zülpich, Adenauerplatz/Schulzentrum    

Geschiedenis

Op 29 augustus 2018 werd de dienstregeling aangepast. Doordeweeks buiten de vakanties ging in de middag één rit vanaf Nörvenich doorrijden naar Irresheim. Daarnaast werd de route op zondag in Norvenich gewijzigd. In plaats van in beide richtingen naar de halte Katharinenheim te rijden werd voortaan een lusroute gereden waarbij ook de halte Hommelsheimer Weg werd bediend.

Op 9 december 2018 werd de halte Merzenich Bahnhof hernoemd in Merzenich Alter Bahnhof. Daarnaast ging er doordeweeks in de middaguren nog een extra rit tussen Düren en Irresheim rijden.

Op 29 april 2019 werd de halte Eggersheim hernoemd in Landstraße. Tevens ging in de ochtendspits een nieuwe scholierenrit van Hochkirchen naar Zülpich rijden. Deze rit ging de nieuwe halte Eggersheim Ort bedienen.

Op 28 augustus 2019 werd de route licht gewijzigd. In de richting van Zülpich werd voortaan de halte Sievernich Ort in plaats van de halte Sievernich Landstraße bediend.

Op 1 januari 2020 ging het nieuwe lijnennet in de Kreis Düren van start. Hierbij werd het volledige lijnennet overgenomen door de Rurtalbus ten koste van de DKB en DB Rheinlandbus. Op lijn 208 werd tijdens de doordeweekse avonduren een extra rit toegevoegd waarmee de frequentie na circa 20:00 uur werd verhoogd van 1x/2 uur naar 1x/uur. Ook werden twee van deze ritten die vanuit Düren tot Müddersheim en Nörvenich reden verlengd naar Sievernich net zoals enkele ritten overdag die van maandag tot en met zaterdag tot Müddersheim reden. Op zaterdag na 15:00 uur werd net als op zondag een lusroute in Nörvenich gereden. Tevens werd de halte Distelrath/DKB hernoemd in Distelrath, de halte Alter Bahnhof in Merzenich in Rathaus, de halte Bahnhof in Nörvenich in Alter Bahnhof en de halte Adenauerplatz in Adenauerplatz/Schulzentrum. Nieuw was dat de haltes Münstertor/Zentrum en Bessenicher Weg aan de route werden toegevoegd.

Op 12 augustus 2020 werd de halte Münstertor/Zentrum hernoemd in Bonner Straße/Zentrum.

Op 13 december 2020 gingen in de ochtendspits meer ritten richting Düren niet via de halte Girbelsrath Kirche rijden.

Op 13 juni 2021 werd de dienstregeling aangepast. De ochtendspitsrit vanaf Hochkirchen ging voortaan starten bij de nieuwe halte Hochkirchen Weidbergstraße. Tevens gingen buiten de vakanties de middagritten naar Dorweiler ook de haltes Katharinenheim, Hommelsheimer Weg, Hochkirchen Landstraße en Hochkirchen Weidbergstraße bedienen. De halte Nörvenich Brücke werd hierbij niet langer bediend. Tegelijkertijd ging de scholierenrit die vanaf Sankt-Angela-Schule via het Sankt Bonifatius reed de reguliere route volgen en starten bij Düren Kaiserplatz. De halte Hochkirchen werd hernoemd in Hochkirchen Landstraße.

Op 12 december 2021 werden op zaterdagavond twee nieuwe ritten tussen Düren en Nörvenich aan de dienstregeling toegevoegd. Hierdoor werd de frequentie verhoogd van 1x/2 uur naar 1x/uur.

Op 11 december 2022 werd de halte Abzweig Bahnhof hernoemd in Römerallee/Bahnhof.

Op 11 juni 2023 werd de dienstregeling licht gewijzigd. In de ochtendspits ging een rit die startte bij de halte Hommelsheimer Weg voortaan starten bij de halte Schlosspark in Nörvenich.

Op 10 december 2023 werd de dienstregeling licht gewijzigd. In de ochtendspits verviel een versterkingsrit van Girbelsrath Kirche naar Düren Kaiserplatz en een versterkingsrit van Nörvenich Hommelsheimer Weg naar Düren Kaiserplatz. De reguliere rit rond deze tijd ging voortaan via Girbelsrath Kirche rijden.