Lijn 138 Zwolle Station - Ommen Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 138
Vervoerder(s) VAD (1981 - 1994),
Midnet (1994 - ...)
Regio Salland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200,
Den Oudsten B88,
Den Oudsten Alliance
Periode 31 mei 1981 t/m ...
Voorganger(s) 38
Frequenties
Spits 0-1x/uur
Dal 1x/2 uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 138 reed van Zwolle via Herfte, Wijthmen, Dalfsen, Rechteren en Vilsteren naar Ommen.

Route

Route is niet compleet

Halte
  Zwolle, Station  
  Zwolle, Sophia Ziekenhuis/De Factoor  
  Herfte, Buitenschool  
  Wythmen, Erve Kroes  
  Emmen, Emmen  
  Dalfsen, Gemeentehuis  
  Dalfsen, Polhaarweg  
  Dalfsen, Haersolteweg  
  Rechteren, Kasteel  
  Hessum, Het Vlier  
  Vilsteren, Café De Klomp  
  Ommen, Zeesserweg  
  Ommen, Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd bij de VAD de Mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kon echter niet met dubbele lijnnummers overweg. Het oude lijnnummer 38 werd daarom gewijzigd naar 138, in de route en dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats. De lijn bleef dagelijks 1x per 2 uur het hele traject rijden.

Lijn 138 reed samen met lijn 137 elk uur. Tussen Zwolle en Dalfsen werd nagenoeg dezelfde route gereden. Lijn 137 reed echter rechtstreeks (via Zalné) naar Wythmen en deed het dorp Hoonhorst aan.

Op 27 mei 1990 werden 's middags twee extra ritten toegevoegd, waardoor in combinatie met lijn 137 kortstondig een halfuursdienst tussen Zwolle en Ommen werd gereden.

Vanaf 2 juni 1991 gingen alle ritten op zondag als belbus rijden, onder de noemer "Afroepbus". Hiermee werd voorkomen dat de bus op zondag moest rijden, terwijl er toch niemand in zou stappen. In feite waren deze ritten een aanhangsel van lijn 137, die eveneens als belbus reed en eventueel ook naar Rechteren, Hessum en Vilsteren ging rijden. Later werd dit principe weer gestopt en vervielen de ritten op zondag helemaal vanwege de (zeer) geringe bezetting.

Op 23 mei 1993 vervielen alle ritten op zaterdag in het kader van bezuinigingen in het streekvervoer en het (zeer) geringe aantal passagiers wat nog van de ritten gebruik maakte.

Op 29 mei 1994 werd en reorganisatie afgerond binnen de VSN-groep; het volledige vervoersgebied van de VAD werd samengevoegd met het oostelijk deel van Centraal Nederland en de vestiging Nieuwegein van Westnederland, waarmee de nieuwe vervoersmaatschappij Midnet ontstond. De route en dienstregeling bleven bij deze overgang verder ongewijzigd gehandhaafd.