Leekster Tak

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Ehh (overleg | bijdragen) op 13 jun 2019 om 20:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Leekster Tak''' is een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit Leek/Nietap. De Leekster Tak reed een autobusdienst in het gebied Marum, Zevenhuizen, Leek, Nietap e...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Leekster Tak is een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit Leek/Nietap. De Leekster Tak reed een autobusdienst in het gebied Marum, Zevenhuizen, Leek, Nietap en Groningen van 1925 tot en met 1942.

Oprichting

Op 20 mei 1925 begint dhr. J. Veninga met een busdienst te rijden tussen Leek, Nietap en Groningen, aanvankelijk werd er gereden onder de naam De nieuwe autobusdienst Nietap-Leek-Groningen. In de jaren die zullen volgen zou hij enkele van collega busondernemers overnemen. In 1933 neemt hij de lijndienst van K. Dijkstra uit Marum over. In 1934 volgt de overname van de lijndienst uit Zevenhuizen van de heren L. Pruim en H. Posthumus.
Uiteindelijk wordt de naam op 23 december 1936 omgezet in NV Autobusdienstonderneming Leekster Tak

Buslijnen

Uiteindelijk werd er op een viertal lijnen gereden te weten:

  • Nietap-Leek via Tolbert naar Groningen
  • Marum - Noordwijk - Lucaswolde - Boerakker - Pasop - Enumatil - De Poffert - Hoogkerk - Groningen
  • Zevenhuizen (Haspel) - Zevenhuizen (dorp) - Leek - Midwolde - Hoogkerk - Groningen
  • Leek - Zevenhuizen met aansluiting op de bus naar Groningen en de Drachtster Tram

Maar in 1939 kwamen er toch nog een aantal lijnen bij.

  • Appelscha (Sanatorium) - Haulerwijk - Zevenhuizen - Leek - Groningen
  • Leek - Groningen - Assen - Hoogeveen - Ommen - Hellendoorn (Sanatorium)
  • Leek - Groningen - Assen - Smilde - Meppel - Zwolle - Apeldoorn - Renkum (Sanatorium)

Einde van de Leekster Tak

In 1938 was er een gesprek tussen J. Veninga en de NTM om het bedrijf 'De Leekster Tak' over te dragen aan de NTM. Deze overname heeft nooit plaats gevonden omdat de NTM in een slechte financiële positie zat op dat moment. Maar in de Tweede Wereldoorlog op 15 mei 1942 was het dan toch gebeurd met de Leekster Tak, de 2 overgebleven lijnen en 2 bussen werden gevorderd ten behoeve van de ESA. De gevorderde bussen werden betaald maar voor zijn buslijnen kreeg Veninga geen vergoeding.
Maar Veninga liet het er niet bij zitten en en probeerde zijn bussen en lijnen terug te krijgen. Dit lukte helaas niet, maar men ging wel door in het groeps- en tourvervoer. Dit heeft tot 1957 geduurd toen de zonen van de inmiddels overleden J. Veninga (april '57) het bedrijf met 10 autobussen verkocht aan de ESA. Ook het personeel ging mee over evenals de jongste zoon H. Veninga. Hij ging eerst aan het werk in het Reisbureau van de ESA in Leek , later was het chef exploitatie van de lijndiensten van de ESA.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Giezen, J.S. (1992) Leekster Tak en andere Vervoerders
  • Hofman, B. (2015) Van Omnibus tot Q-Link