ICK

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

ICK (een afkorting voor InterCity Korte termijn) is een rijtuigtype van NS Reizigers.

Rond het jaar 2000 was een materieeltekort ontstaan, door onder andere vervoersgroei en vermindering van het beschikbare ICR (dat toen gerenoveerd werd). Om toch voldoende capaciteit te kunnen bieden kocht NS 150 rijtuigen van het type Bm235 van Deutsche Bahn. Deze werden bij PFA in het Duitse Weiden omgebouwd in 36 A-rijtuigen (1e klas), 96 B-rijtuigen (2e klas), en 18 BD-rijtuigen (2e klas met bagageruimte en invalidentoilet). Deze rijtuigen werden voorzien van de NS-huisstijl. De ICK kenmerkende indeling met een zijgang en coupés bleef behouden bij de ombouw, wel werden in de rijtuigen 1e klasse steeds twee coupés samengevoegd en voorzien van 9 stoelen om meer beenruimte te creëren.

Het ICK werd in eerste instantie gemengd met andere typen rijtuigen ingezet, maar later werden nog slechts complete ICK-treinen ingezet. ICK was niet geschikt voor een trek/duwbedrijf (zoals bij ICRm mogelijk is), waardoor de locomotief op het eindpunt altijd om moest lopen. Later werden ook treinen ingezet in trek/trekbedrijf (waarbij aan zowel de voor- als de achterkant van de trein een locomotief aanwezig is).

Vaste rijtuigstammen

Sinds maart 2005 werd het ICK in vaste stammen van maximaal drie rijtuigen ingezet, die bij onderhoud in hun geheel uitgenomen worden. Zo werden scheve verdelingen tussen 1e en 2e klas zoveel mogelijk voorkomen.

De volgende stamsamenstellingen waren in 2009 actief:

  • 50xx: los 2e klasse rijtuig (losse B)
  • 53xx: 2e klas rijtuig + 2e klas rijtuig met bagageruimte en invalidentoilet (B+BD)
  • 54xx: 2e klas rijtuig + 1e klas rijtuig + 2e klas rijtuig (B+A+B)

De meest gebruikelijke inzet betrof 3x 54xx + 1x 53xx.

Inzet

ICK werd hoofdzakelijk ingezet in de intercity's tussen Den Haag en Venlo (treinserie 1900 (2009)), daarnaast werden ze veel ingezet in de treinserie 3500 (2009). Door de instroom van de laatste serie VIRM vanaf zomer 2008 was er steeds minder ICK nodig. Sinds april 2009 is al het ICK buiten dienst gesteld en verblijven de rijtuigen op het opstelterrein van Nijmegen. Enkele rijtuigen hebben opgesteld gestaan op het emplacement van Weert, maar deze rijtuigen zijn ook naar Nijmegen gegaan.