ICK: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(8 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''ICK''' ('''I'''nter'''C'''ity '''K'''orte termijn) is een [[rijtuig]]type van [[NS Reizigers]].
+
'''ICK''' (een afkorting voor '''I'''nter'''C'''ity '''K'''orte termijn) is een [[rijtuig]]type van [[NS Reizigers]].
  
Vanwege het materieeltekort dat rond 2000 was ontstaan kocht [[NS Reizigers]] 150 rijtuigen van het type Bm<sup>235</sup> van Deutsche Bahn. Deze werden bij PFA in het Duitse Weiden omgebouwd in 36 A-rijtuigen (1e klas), 96 B-rijtuigen (2e klas), en 18 BD-rijtuigen (2e klas met bagageruimte en invalidentoilet). De kenmerkende indeling met een zijgang en coupés bleef hierbij behouden, wel werden in de 1e klasse rijtuigen steeds twee coupés samengevoegd en voorzien van 9 stoelen om zo meer beenruimte te creëren.
+
Rond het jaar 2000 was een materieeltekort ontstaan, door onder andere vervoersgroei en vermindering van het beschikbare [[ICR]] (dat toen gerenoveerd werd). Om toch voldoende capaciteit te kunnen bieden kocht NS 150 rijtuigen van het type Bm<sup>235</sup> van [[Deutsche Bahn]]. Deze werden bij PFA in het Duitse Weiden omgebouwd in 36 A-rijtuigen (1e klas), 96 B-rijtuigen (2e klas), en 18 BD-rijtuigen (2e klas met bagageruimte en invalidentoilet). Deze rijtuigen werden voorzien van de NS-huisstijl. De ICK kenmerkende indeling met een zijgang en coupés bleef behouden bij de ombouw, wel werden in de rijtuigen 1e klasse steeds twee coupés samengevoegd en voorzien van 9 stoelen om meer beenruimte te creëren.
  
Het ICK werd in eerste instantie gemengd met andere typen rijtuigen ingezet, maar later werden nog slechts complete ICK-treinen ingezet.
+
Het ICK werd in eerste instantie gemengd met andere typen rijtuigen ingezet, maar later werden nog slechts complete ICK-treinen ingezet. ICK was niet geschikt voor een [[trek/duwbedrijf]] (zoals bij [[ICRm]] mogelijk is), waardoor de locomotief op het eindpunt altijd om moest lopen. Later werden ook treinen ingezet in trek/trekbedrijf (waarbij aan zowel de voor- als de achterkant van de trein een locomotief aanwezig is).
  
 
==Vaste rijtuigstammen==
 
==Vaste rijtuigstammen==
Sinds maart 2005 wordt het ICK in vaste stammen van maximaal drie rijtuigen ingezet, die bij onderhoud in hun geheel uitgenomen worden om scheve verdelingen tussen 1e en 2e klas zoveel mogelijk te voorkomen.
+
Sinds maart 2005 werd het ICK in vaste [[treinstam|stammen]] van maximaal drie rijtuigen ingezet, die bij onderhoud in hun geheel uitgenomen worden. Zo werden scheve verdelingen tussen 1e en 2e klas zoveel mogelijk voorkomen.
  
De volgende stamsamenstellingen zijn momenteel actief:
+
De volgende stamsamenstellingen waren in 2009 actief:
* 50xx: los 2e klasse rijtuig
+
* 50xx: los 2e klasse rijtuig (losse B)
* 53xx: 2e klas rijtuig + 2e klas rijtuig met bagageruimte en invalidentoilet
+
* 53xx: 2e klas rijtuig + 2e klas rijtuig met bagageruimte en invalidentoilet (B+BD)
* 54xx: 2e klas rijtuig + 1e klas rijtuig + 2e klas rijtuig
+
* 54xx: 2e klas rijtuig + 1e klas rijtuig + 2e klas rijtuig (B+A+B)
 +
 
 +
De meest gebruikelijke inzet betrof 3x 54xx + 1x 53xx.
  
 
==Inzet==
 
==Inzet==
ICK werd hoofdzakelijk ingezet in de Intercity's tussen Den Haag en Venlo ([[serie 1900]]), daarnaast werden ze veel ingezet in de [[serie 3500]]. Door de instroom van nieuwe de nieuwe serie [[VIRM]] vanaf zomer 2008 is er steeds minder ICK nodig, een deel van de overbodig geworden rijtuigen werd in december op het emplacement bij [[Nuth]] neergezet. Sinds april 2009 is al het ICK buiten dienst en gestald op het emplacement van [[Nijmegen]].
+
ICK werd hoofdzakelijk ingezet in de intercity's tussen Den Haag en Venlo ([[treinserie 1900 (2009)]]), daarnaast werden ze veel ingezet in de [[treinserie 3500 (2009)]]. Door de instroom van de laatste serie [[VIRM]] vanaf zomer 2008 was er steeds minder ICK nodig. Sinds april 2009 is al het ICK buiten dienst gesteld en verblijven de rijtuigen op het [[opstelterrein]] van [[Nijmegen]]. Enkele rijtuigen  hebben opgesteld gestaan op het emplacement van [[Weert]], maar deze rijtuigen zijn ook naar Nijmegen gegaan.
 
[[Categorie:Treinmaterieel]]
 
[[Categorie:Treinmaterieel]]

Versie van 3 apr 2021 om 21:13

ICK (een afkorting voor InterCity Korte termijn) is een rijtuigtype van NS Reizigers.

Rond het jaar 2000 was een materieeltekort ontstaan, door onder andere vervoersgroei en vermindering van het beschikbare ICR (dat toen gerenoveerd werd). Om toch voldoende capaciteit te kunnen bieden kocht NS 150 rijtuigen van het type Bm235 van Deutsche Bahn. Deze werden bij PFA in het Duitse Weiden omgebouwd in 36 A-rijtuigen (1e klas), 96 B-rijtuigen (2e klas), en 18 BD-rijtuigen (2e klas met bagageruimte en invalidentoilet). Deze rijtuigen werden voorzien van de NS-huisstijl. De ICK kenmerkende indeling met een zijgang en coupés bleef behouden bij de ombouw, wel werden in de rijtuigen 1e klasse steeds twee coupés samengevoegd en voorzien van 9 stoelen om meer beenruimte te creëren.

Het ICK werd in eerste instantie gemengd met andere typen rijtuigen ingezet, maar later werden nog slechts complete ICK-treinen ingezet. ICK was niet geschikt voor een trek/duwbedrijf (zoals bij ICRm mogelijk is), waardoor de locomotief op het eindpunt altijd om moest lopen. Later werden ook treinen ingezet in trek/trekbedrijf (waarbij aan zowel de voor- als de achterkant van de trein een locomotief aanwezig is).

Vaste rijtuigstammen

Sinds maart 2005 werd het ICK in vaste stammen van maximaal drie rijtuigen ingezet, die bij onderhoud in hun geheel uitgenomen worden. Zo werden scheve verdelingen tussen 1e en 2e klas zoveel mogelijk voorkomen.

De volgende stamsamenstellingen waren in 2009 actief:

  • 50xx: los 2e klasse rijtuig (losse B)
  • 53xx: 2e klas rijtuig + 2e klas rijtuig met bagageruimte en invalidentoilet (B+BD)
  • 54xx: 2e klas rijtuig + 1e klas rijtuig + 2e klas rijtuig (B+A+B)

De meest gebruikelijke inzet betrof 3x 54xx + 1x 53xx.

Inzet

ICK werd hoofdzakelijk ingezet in de intercity's tussen Den Haag en Venlo (treinserie 1900 (2009)), daarnaast werden ze veel ingezet in de treinserie 3500 (2009). Door de instroom van de laatste serie VIRM vanaf zomer 2008 was er steeds minder ICK nodig. Sinds april 2009 is al het ICK buiten dienst gesteld en verblijven de rijtuigen op het opstelterrein van Nijmegen. Enkele rijtuigen hebben opgesteld gestaan op het emplacement van Weert, maar deze rijtuigen zijn ook naar Nijmegen gegaan.