Help:Lijnpagina

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina geeft uitleg over de lijnpagina's en geeft daarnaast enkele handige pagina's aan om snel informatie te kunnen opzoeken.

Opzet

De opzet van een bus-, tram-, veer- en metrolijnpagina (hierna: buslijnpagina) bestaat uit zes kernpunten, deze zijn hieronder weergegeven.

Titel

De titel van een buslijnpagina wordt bepaald door de soort buslijn en of de buslijn in dezelfde plaats begint dan wel eindigt. Verdere uitleg van de naamgeving van buslijnen is hier te vinden.

Sjabloon LijnInfo

Na het vaststellen van de juiste titel wordt er gebruik gemaakt van het sjabloon:LijnInfo of sjabloon:VLijnInfo. Deze sjablonen geven de standaard informatie voor de buslijn weer, zoals de frequenties, het lijnnummer, de vervoerder en onder welke concessie de buslijn valt. Gebruik indien het om een huidige buslijn gaat het sjabloon LijnInfo en wanneer het om een voormalige buslijn gaat het sjabloon VLijnInfo. Meer informatie over deze sjablonen is hier te vinden.

Beginzin

Een buslijnpagina begint met een standaard zin, waarin zowel het lijnnummer als de plaatsen of wijken waar de bus langskomt worden vermeld. Of er plaatsen of wijken worden gebruikt is afhankelijk van de lijnsoort. In het geval van een stadsbus worden vaak wijknamen gebruikt, echter worden bij streekbussen plaatsnamen gebruikt. Het woord lijn en het lijnnummer worden in deze zin dikgedrukt geschreven.

Voorbeelden:

'''Lijn <lijnnummer>''' rijdt van <plaatsnaam/wijknaam> via <plaatsnaam/wijknaam>, 
<plaatsnaam/wijknaam> en <plaatsnaam/wijknaam> naar <plaatsnaam/wijknaam>.
'''Lijn 1''' rijdt van het station via het Vogelkwartier en Westenenk naar het Gelre Ziekenhuis.

Dienstregeling

Het gebruik van het sjabloon LijnInfo is soms niet genoeg om alles duidelijk weer te geven, daarom kan er indien nodig een kopje dienstregeling worden aangemaakt om zo het sjabloon te ondersteunen met uitleg. Dit wordt vooral gedaan om frequenties, koppelingen of andere bijzonderheden op de lijn uit te leggen. Op de wiki zijn verschillende varianten te zien waarop deze informatie verwerkt wordt.

Routestrip

In de routestrip worden alle haltes, busstations en stations weergegeven die door de bus worden aangedaan. De routestrip bestaat uit een grote hoeveelheid verschillende sjablonen en vergt daarom enige oefening om daarmee fatsoenlijk overweg te kunnen. De sjablonen die de routestrip construeren bevatten de haltenamen, de plaatsen die bij de haltes horen en de daadwerkelijke route die wordt afgelegd door de bus. Eventueel kan er ook een aparte pagina voor de halte aanwezig zijn, dan moet er gebruik gemaakt worden van aparte sjablonen in de routestrip, dit in verband met de automatisering van de stationspagina's. Alle gedetailleerde informatie kan gevonden worden op de informatiepagina over routestrips. Als deze informatie onvoldoende blijkt te zijn, kan een lid van de wiki om hulp gevraagd worden door middel van het plaatsen van een bericht op zijn of haar overlegpagina.

Geschiedenis

Als laatste is er meestal een kopje geschiedenis die de oorsprong van de lijn verklaart. Hierin wordt vaak verwezen naar de wijzigingspagina van een bepaalde concessie, zoals Dienstregeling concessie Arnhem - Nijmegen 2015, dit wordt in combinatie gedaan met de datum.

Voorbeeld:

Op [[Dienstregeling concessie Arnhem - Nijmegen 2015|14 december 2014]]...

Voor de periode, de voorgangers en opvolgers van de buslijn kan gebruik gemaakt worden van het sjabloon LijnInfo.

Voorbeelden van de standaardopzet