Help:Lijnpagina: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
((Buitenlandse) bus/tram/metro-lijnen)
(Naar aparte helppagina)
Regel 40: Regel 40:
 
* [[Lijn 1 Apeldoorn, Station - Gelre Ziekenhuis]]
 
* [[Lijn 1 Apeldoorn, Station - Gelre Ziekenhuis]]
 
* [[Lijn 1 Apeldoorn, Matenveld - Gelre Ziekenhuis Lukas]]
 
* [[Lijn 1 Apeldoorn, Matenveld - Gelre Ziekenhuis Lukas]]
 
== Buitenlandse lijnen ==
 
Hoewel de buslijnen op de wiki tegenwoordig redelijk geautomatiseerd zijn, willen we graag wel een beetje overzicht houden van wat er allemaal op de wiki bestaat. Daarom is besloten dat de volgende gebieden toegevoegd mogen worden:
 
 
* Geheel Nederland
 
* Geheel België (deels door het feit dat in Vlaanderen Nederlands gesproken wordt)
 
* Duitsland: een hieronder omschreven gebied langs de grens met Nederland
 
 
=== Toegestane Duitse buslijnen ===
 
Één van de twee aan Nederland grenzende deelstaten is Nordrhein-Westfalen. Het gebied uit deze deelstaat dat toegevoegd mag worden bestaat uit:
 
* Kreis Borken
 
* Kreis Coesfeld (Niet de gemeentes: Ascheberg, Lüdinghausen, Nordkirchen, Olfen en Senden)
 
* Kreis Düren
 
* Ennepe Ruhr Kreis
 
* Kreis Heinsberg
 
* Kreis Kleve
 
* Kreis Mettmann
 
* Rhein Kreis Neuss
 
* Kreis Recklinghausen
 
* Kreis Steinfurt (Niet de gemeentes: Hopsten, Hörstel, Ibbenbüren, Ladbergen, Lengerich, Lienen, Lotte, Mettingen, Recke, Saerbeck, Tecklenburg en Westerkappeln)
 
* Kreis Viersen
 
* Kreis Wesel
 
* Kreisfreie Stadt Aachen
 
* Kreisfreie Stadt Bochum
 
* Kreisfreie Stadt Bottrop
 
* Kreisfreie Stadt Dortmund
 
* Kreisfreie Stadt Duisburg
 
* Kreisfreie Stadt Düsseldorf
 
* Kreisfreie Stadt Essen
 
* Kreisfreie Stadt Gelsenkirchen
 
* Kreisfreie Stadt Hagen
 
* Kreisfreie Stadt Herne
 
* Kreisfreie Stadt Krefeld
 
* Kreisfreie Stadt Mönchengladbach
 
* Kreisfreie Stadt Mülheim
 
* Kreisfreie Stadt Münster
 
* Kreisfreie Stadt Oberhausen
 
* Kreisfreie Stadt Remscheid
 
* Kreisfreie Stadt Solingen
 
* Kreisfreie Stadt Wuppertal
 
 
[[Afbeelding:Toegestane gebied Nordrhein-Westfalen.jpg|thumb|400px|left|Het gebied dat toegevoegd mag worden in Nordrhein-Westfalen.]]
 
<br clear="all">
 
De andere aan Nederland grenzende deelstaat is Niedersachsen. Het gebied dat toegevoegd mag worden bestaat uit:
 
* Landkreis Emsland
 
* Kreisfreie Stadt Emden
 
* Landkreis Grafschaft Bentheim
 
* Landkreis Leer
 
[[Afbeelding:Toegestane gebied Niedersachsen.jpg|thumb|400px|left|Het gebied dat toegevoegd mag worden in Niedersachsen.]]
 
<br clear="all">
 
=== Onderhoud buitenlandse lijnen ===
 
Nederlandse buslijnen worden elk jaar bijgewerkt; door middel van inschrijflijsten (of equivalent) heeft het wikibeheer er goed zicht op dat dit gebeurt. Voor het buitenland is dit een stuk minder het geval. Aangezien we het liefst wel een actuele wiki blijven, zijn er via het LijnInfo-sjabloon wat extra controlemiddelen ingevoerd om deze actualiteit te garanderen. Het gaat hierbij om:
 
* De parameter buitenland moet op ja gezet worden.
 
* De dienstregelingsparameter moet bij elke buslijn ingevoerd worden. Bij deze dienstregelingsparameter moet altijd het huidige dienstregelingsjaar staan (of in december soms het komende dienstregelingsjaar als de pagina al is bijgewerkt).
 
Als aan punt 2 niet voldaan wordt, wordt betreffende buslijn in een categorie met verouderde pagina's geplaatst. Als het wikibeheer het idee heeft dat sommige lijnen lang in deze categorie staan kan via het forum gevraagd worden om betreffende categorie op te schonen. Mocht dat niet gebeuren kan overwogen worden om betreffende lijnen op voormalig te zetten of in het uiterste geval te verwijderen. Bovendien kan overwogen worden het toegestane gebied in zowel Duitsland als België in te krimpen. Mocht blijken dat pagina's goed (en liefst door meerdere mensen) onderhouden worden kan natuurlijk besloten worden het toegestane gebied uit te breiden.
 
 
Voor buitenlandse lijnen gelden verder dezelfde regels over naamgeving en opmaak als voor Nederlandse buslijnen.
 
 
== Prioriteiten ==
 
Op de wiki heeft (gezien de naam van de pagina) het Nederlandse openbaar vervoer altijd prioriteit ten opzichte van het niet-Nederlandse openbaar vervoer.
 
  
 
[[Categorie:Help]]
 
[[Categorie:Help]]

Versie van 13 aug 2019 om 21:03

Deze pagina geeft uitleg over de lijnpagina's en geeft daarnaast enkele handige pagina's aan om snel informatie te kunnen opzoeken.

Opzet

De opzet van een bus-, tram-, veer- en metrolijnpagina (hierna: buslijnpagina) bestaat uit zes kernpunten, deze zijn hieronder weergegeven.

Titel

De titel van een buslijnpagina wordt bepaald door de soort buslijn en of de buslijn in dezelfde plaats begint dan wel eindigt. Verdere uitleg van de naamgeving van buslijnen is hier te vinden.

Sjabloon LijnInfo

Na het vaststellen van de juiste titel wordt er gebruik gemaakt van het sjabloon:LijnInfo of sjabloon:VLijnInfo. Deze sjablonen geven de standaard informatie voor de buslijn weer, zoals de frequenties, het lijnnummer, de vervoerder en onder welke concessie de buslijn valt. Gebruik indien het om een huidige buslijn gaat het sjabloon LijnInfo en wanneer het om een voormalige buslijn gaat het sjabloon VLijnInfo. Meer informatie over deze sjablonen is hier te vinden.

Beginzin

Een buslijnpagina begint met een standaard zin, waarin zowel het lijnnummer als de plaatsen of wijken waar de bus langskomt worden vermeld. Of er plaatsen of wijken worden gebruikt is afhankelijk van de lijnsoort. In het geval van een stadsbus worden vaak wijknamen gebruikt, echter worden bij streekbussen plaatsnamen gebruikt. Het woord lijn en het lijnnummer worden in deze zin dikgedrukt geschreven.

Voorbeelden:

'''Lijn <lijnnummer>''' rijdt van <plaatsnaam/wijknaam> via <plaatsnaam/wijknaam>, 
<plaatsnaam/wijknaam> en <plaatsnaam/wijknaam> naar <plaatsnaam/wijknaam>.
'''Lijn 1''' rijdt van het station via het Vogelkwartier en Westenenk naar het Gelre Ziekenhuis.

Dienstregeling

Het gebruik van het sjabloon LijnInfo is soms niet genoeg om alles duidelijk weer te geven, daarom kan er indien nodig een kopje dienstregeling worden aangemaakt om zo het sjabloon te ondersteunen met uitleg. Dit wordt vooral gedaan om frequenties, koppelingen of andere bijzonderheden op de lijn uit te leggen. Op de wiki zijn verschillende varianten te zien waarop deze informatie verwerkt wordt.

Routestrip

In de routestrip worden alle haltes, busstations en stations weergegeven die door de bus worden aangedaan. De routestrip bestaat uit een grote hoeveelheid verschillende sjablonen en vergt daarom enige oefening om daarmee fatsoenlijk overweg te kunnen. De sjablonen die de routestrip construeren bevatten de haltenamen, de plaatsen die bij de haltes horen en de daadwerkelijke route die wordt afgelegd door de bus. Eventueel kan er ook een aparte pagina voor de halte aanwezig zijn, dan moet er gebruikt gemaakt worden van aparte sjablonen in de routestrip, dit in verband met de automatisering van de stationspagina's. Alle gedetailleerde informatie kan gevonden worden op de informatiepagina over routestrips. Als deze informatie onvoldoende blijkt te zijn, kan een lid van de wiki om hulp gevraagd worden door middel van het plaatsen van een bericht op zijn of haar overlegpagina.

Geschiedenis

Als laatste is er meestal een kopje geschiedenis die de oorsprong van de lijn verklaart. Hierin wordt vaak verwezen naar de wijzigingspagina van een bepaalde concessie, zoals Dienstregeling concessie Arnhem - Nijmegen 2015, dit wordt in combinatie gedaan met de datum.

Voorbeeld:

Op [[Dienstregeling concessie Arnhem - Nijmegen 2015|14 december 2014]]...

Voor de periode, de voorgangers en opvolgers van de buslijn kan gebruik gemaakt worden van het sjabloon LijnInfo.

Voorbeelden van de standaardopzet