Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Eerste Meierijsche Autobedrijf

776 bytes toegevoegd, 12 jan 2016 21:54
geen bewerkingssamenvatting
De '''Eerste Meierijsche Autobedrijf NV''' (afgekort: '''EMA''') was een openbaar vervoersbedrijf openbaarvervoersbedrijf uit Valkenswaard. De EMA verzorgde het busvervoer in de Brabantse Kempen vanaf 1921 tot 1986. EMA ging op in [[BBA]]. EMA is nog altijd actief als touringcarbedrijf. Los van het touringcarbedrijf is de EMA ook nog actief als Mercedes-Benz dealer onder de naam EMA Automobielgroep.
==Ontstaan==
De EMA ontstond uit een werkplaats van de heer Hendrikus Johannes (Driek) Jonkers uit Valkenswaard. Jonkers richtte zich in het begin op het repareren van fietsen en naaimachines. Na de [[Eerste Wereldoorlog]] ging hij zich toeleggen op het repareren en verkopen van motoren, auto's en fietsen en in 1919 kocht hij zelf zijn eerste auto. Vanaf 1921 ging Jonkers personen vervoeren.
==Naam==
Eind 1924 zette dhr. J. Plompen uit Valkenswaard een busdienst op tussen Valkenswaard en Eindhoven. De gemeente Eindhoven zag hier weinig in omdat ze bediening door de EMA voldoende achtte. Plompen werd een standplaats op de Markt geweigerd. Daarop begint Plompen een dienst van Valkenswaard naar Lommel waardoor er op het traject Valkenswaard - Luyksgestel een concurrentiestrijd ontstond. De gemeenten Bergeijk en Luyksgestel subsidieerden deze dienst omdat ze een monopoliepositie van de EMA vreesden.
Plompen reed vanaf juli 1926 weer op Eindhoven - Valkenswaard waardoor een lijn van Eindhoven naar Lommel ontstond. Deze lijn was aantrekkelijk voor internationale treinreizigers omdat in Lommel een internationale trein stopte en de bus hen hun een forse tijdsbesparing opleverde. Ook was de bus in trek voor grensbewoners die over de grens gingen winkelen. In Eindhoven had Plompen eerst een standplaats op het station. Later werd hij gedwongen te verhuizen naar de Markt op de binnenplaats van café Stad Rotterdam. Twee lijnen op hetzelfde wegvak waren niet rendabel en de provincie Noord-Brabant subsidieerde beide lijnen.
In 1926 werd de Wet Openbare Vervoermiddelen uit 1880 gewijzigd. Voortaan moesten alle busdiensten aan bepaalde eisen voldoen, met name wat de veiligheid betrof. Ook bracht de wet een vergunningstelsel tot stand, waardoor concessies afgegeven konden worden en ook weer ingetrokken konden worden.
===De Jong===
Op 22 augustus 1926 begon F. de Jong uit Eindhoven een busdienst van Waalre via de nieuwgebouwde Philipswoningen en via Aalst naar Eindhoven. Deze verkreeg in 1927 hiervoor een concessie met de voorwaarde geen passagiers in Aalst mee te nemen. In mei 1930 begon ook de NV Stadsverkeersdienst Eindhoven ene een busdienst op dit traject. Jonkers verzette zich tegen beide diensten. Op 1 juni 1930 krijgen de EMA en de Stadsverkeersdienst een concessie op het wegvak Waalre-Aalst-Eindhoven. Jonkers en De Jong gingen beiden in beroep. Op 13 januari 1931 werd per Koninklijk Besluit besloten dat zowel Jonkers als De Jong een vergunning kregenkreeg. De Jong vertrok vanaf Waalre, EMA bij de Philipswoningen. De Stadsverkeersdienst mocht alleen nog binnen de gemeente Eindhoven rijden. IN 1932 stierf De Jong en de EMA kocht de bussen van De Jong over. De concessie vanaf Waalre werd een tijdje later aan de EMA verleend.
==Groei in de jaren 30==
===Situatie in 1971===
In 1971 beschikt de afdeling vervoer over 56 full-time en 20 part-time chauffeurs. Het bedrijf was in bezit van 40 bussen. Deze chauffeurs en bussen bedienden 11 lijnen op een wegennet van 167 kilometer. Naast lijndiensten en toerritten verzorgde de EMA ook groepsvervoer voor de ''N.V. tot Vervoersbemiddeling voor Industrieel Personeel in het Rayon Eindhoven''. De meeste van deze bussen reden voor Philips welke een vaste zakenrelatie met de EMA onderhield voor het vervoer van bijzondere gasten uit zowel binnen- als buitenland. In Eindhoven werkte EMA samen met [[Zuidooster]], BBA en de gemeente Eindhoven in de nieuwe ''NV Openbaar Vervoer Eindhoven ([[OVE]])''.
Het lijnnetwerk van de EMA zag er in 1971 als volgt uit:
*Lijn 1: Eindhoven - Aalst - Valkenswaard (tegenwoordig lijn [[Lijn 170 Eindhoven Station NS - Dommelen Damianusdreef|170]]/[[Lijn 171 Eindhoven Station NS - Dommelen Damianusdreef|171]]/[[Lijn 172 Eindhoven Station NS - Luyksgestel Boscheind|172]])
*Lijn 2: Eindhoven - Aalst - Valkenswaard - Dommelen - Westerhoven - Bergeijk - Luyksgestel (tegenwoordig lijn 170/171/172)
*Lijn 3-4-5: Eindhoven - Leende - Maarheeze - Soerendonk - Budel - Budel-Schoot - Budel-Dorp - Weert - Legerplaats - Maarheeze - Leende - Eindhoven (tegenwoordig [[Lijn 173 Eindhoven Station NS - Weert Station NS|lijn 173]])
*Lijn 6: Eindhoven - Aalst - Valkenswaard - Eurostrand - Borkel en Schaft - Achel-Statie - Achel-Dorp - Neerpelt (Valkenswaard - Achel tegenwoordig [[Lijn 476 Valkenswaard Markt - Achel (B) Kerk|buurtbus 476]])
*Lijn 7: Eindhoven - Aalst - Waalre - Riethoven
==Einde van het openbaar vervoer==
In de 1985 werd de autobusdienst door een overheidsmaatregel verkocht aan de BBA. De EMA reed de lijndienst tot en met 31 december 1986. Toen hield de EMA op te bestaan in de wereld van het openbaar vervoer. In de Kempen verscheen de naam BBA als nieuwe vervoerder en zou daar blijven tot 14 december 2008. Op die datum werden de activiteiten overgenomen door Hermes, de opvolger van Zuidooster, welke dat in haar zijn tijd samen met EMA en BBA het vervoer rond Eindhoven verzorgd had.
EMA is actief gebleven als touringcarbedrijf met een eigen reisbureau onder de naam EMA-Reizen. Per januari 2007 werd EMA Tour BV via een management buy-out losgekoppeld van EMA Holding.
In het verleden werd ook samengewerkt met andere reisorganisaties. Daardoor hebben EMA-bussen rondgereden in de kleuren van Kras, Oad en Reisburo Brabant. Tegenwoordig rijden alle bussen in de eigen kleurstelling: wit, geel en groen.
 
Het autobedrijf werd later hernoemd naar EMA Automobielgroep en was actief als dealer voor Mercedes-Benz producten. Op 1 november 2013 staakte de EMA Automobielgroep verkoopactiviteiten en ging verder als servicepartner voor Mercedes-Benz. De verkoopvestiging in Valkenswaard ging zelfstandig verder als Jonkers Autobedrijven. De EMA Automobielgroep ging op 19 mei 2014 failliet. Hiermee zijn de touringcaractiviteiten en Jonkers de laatste restanten van de oude EMA.
 
== Voormalige dienstregelingen ==
[[:Categorie:Dienstregeling EMA|Dienstregelingen EMA]]
{{bron|bronvermelding=
*Besselaar, C. van den (1971) ''50 jaar EMA.'' Valkenswaard: Eerste Meierijsche Autobedrijf.
*[http://www.ema-reizen.nl EMA-Reizen] Website van EMA-Reizen
*[http://www.ema.nl EMA Automobielgroep] Website van EMA Automobielgroep
}}
[[categorie:Voormalig vervoerder]]
ap_users
8.692
bewerkingen

Navigatiemenu