Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Eerste Meierijsche Autobedrijf

88 bytes toegevoegd, 12 jan 2016 21:54
geen bewerkingssamenvatting
De '''Eerste Meierijsche Autobedrijf NV''' (afgekort: '''EMA''') was een openbaar vervoersbedrijf openbaarvervoersbedrijf uit Valkenswaard. De EMA verzorgde het busvervoer in de Brabantse Kempen vanaf 1921 tot 1986. EMA ging op in [[BBA]]. EMA is nog altijd actief als touringcarbedrijf. Los van het touringcarbedrijf is de EMA ook nog actief als Mercedes-Benz dealer onder de naam EMA Automobielgroep.
==Ontstaan==
Eind 1924 zette dhr. J. Plompen uit Valkenswaard een busdienst op tussen Valkenswaard en Eindhoven. De gemeente Eindhoven zag hier weinig in omdat ze bediening door de EMA voldoende achtte. Plompen werd een standplaats op de Markt geweigerd. Daarop begint Plompen een dienst van Valkenswaard naar Lommel waardoor er op het traject Valkenswaard - Luyksgestel een concurrentiestrijd ontstond. De gemeenten Bergeijk en Luyksgestel subsidieerden deze dienst omdat ze een monopoliepositie van de EMA vreesden.
Plompen reed vanaf juli 1926 weer op Eindhoven - Valkenswaard waardoor een lijn van Eindhoven naar Lommel ontstond. Deze lijn was aantrekkelijk voor internationale treinreizigers omdat in Lommel een internationale trein stopte en de bus hen hun een forse tijdsbesparing opleverde. Ook was de bus in trek voor grensbewoners die over de grens gingen winkelen. In Eindhoven had Plompen eerst een standplaats op het station. Later werd hij gedwongen te verhuizen naar de Markt op de binnenplaats van café Stad Rotterdam. Twee lijnen op hetzelfde wegvak waren niet rendabel en de provincie Noord-Brabant subsidieerde beide lijnen.
In 1926 werd de Wet Openbare Vervoermiddelen uit 1880 gewijzigd. Voortaan moesten alle busdiensten aan bepaalde eisen voldoen, met name wat de veiligheid betrof. Ook bracht de wet een vergunningstelsel tot stand, waardoor concessies afgegeven konden worden en ook weer ingetrokken konden worden.
===De Jong===
Op 22 augustus 1926 begon F. de Jong uit Eindhoven een busdienst van Waalre via de nieuwgebouwde Philipswoningen en via Aalst naar Eindhoven. Deze verkreeg in 1927 hiervoor een concessie met de voorwaarde geen passagiers in Aalst mee te nemen. In mei 1930 begon ook de NV Stadsverkeersdienst Eindhoven een busdienst op dit traject. Jonkers verzette zich tegen beide diensten. Op 1 juni 1930 krijgen de EMA en de Stadsverkeersdienst een concessie op het wegvak Waalre-Aalst-Eindhoven. Jonkers en De Jong gingen beiden in beroep. Op 13 januari 1931 werd per Koninklijk Besluit besloten dat zowel Jonkers als De Jong een vergunning kregenkreeg. De Jong vertrok vanaf Waalre, EMA bij de Philipswoningen. De Stadsverkeersdienst mocht alleen nog binnen de gemeente Eindhoven rijden. IN 1932 stierf De Jong en de EMA kocht de bussen van De Jong over. De concessie vanaf Waalre werd een tijdje later aan de EMA verleend.
==Groei in de jaren 30==
Het autobedrijf werd later hernoemd naar EMA Automobielgroep en was actief als dealer voor Mercedes-Benz producten. Op 1 november 2013 staakte de EMA Automobielgroep verkoopactiviteiten en ging verder als servicepartner voor Mercedes-Benz. De verkoopvestiging in Valkenswaard ging zelfstandig verder als Jonkers Autobedrijven. De EMA Automobielgroep ging op 19 mei 2014 failliet. Hiermee zijn de touringcaractiviteiten en Jonkers de laatste restanten van de oude EMA.
 
== Voormalige dienstregelingen ==
[[:Categorie:Dienstregeling EMA|Dienstregelingen EMA]]
{{bron|bronvermelding=
ap_users
8.704
bewerkingen

Navigatiemenu