Drietreinensysteem

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In het openbaar vervoer is altijd sprake geweest van een verschil tussen snelle en langzamere verbindingen. Bij bussen kennen we snelbussen, Interliner, Qliner en nog enkele varianten naast de normale bussen. Bij treinen waren er altijd twee types: sneltreinen en stoptreinen.

Bij Spoorslag '70 werd dit veranderd. De sneltrein was niet meer, en werd vervangen door de Intercity. In de jaren 70 voldeed dat prima, maar in de loop der tijd kwamen er steeds meer stations die veel reizigers hadden, en waar dus Intercity's gingen stoppen. Bij Rail 21 werd daarom een drietreinensysteem voorgesteld: naast de Intercity zou de Sneltrein terugkeren onder de naam InterRegio (IR), de stoptrein zou vervangen worden door de Agglo-Regio (AR). Deze namen werden nooit ingevoerd en leven nog voort in de benamingen van de voor deze diensten gedachte dubbeldekstreinen: IRM en DD-AR.

Vanaf de jaren '90 bestonden er op sommige lijnen wel drie treinsoorten: de Intercity, Sneltrein en stoptrein of Sprinter.

Van de plannen van Rail 21 is niet veel terecht gekomen. De uitbreiding van de infrastructuur bleek meer te kosten dan begroot en het politieke draagvlak verminderde. Bij het ontwerp van dienstregeling 2007 werd daarom een nieuw drietreinensysteem voorgesteld. De Sneltrein verdween weer. De stops van de sneltrein werden gedeeltelijk overgenomen door de Intercity. Als derde treinsoort naast de Intercity en de Sprinter werd de Hogesnelheidstrein voorgesteld. Hieronder vallen de treindiensten over de HSL-Zuid en de ICE-treinen Amsterdam - Frankfurt.