Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2020

945 bytes toegevoegd, 31 jan 2020 21:47
k
geen bewerkingssamenvatting
'''Dienstregeling 2020''' loopt van [[Dienstregeling 2019|15 december 2019]] tot en met [[Dienstregeling 2021|13 12 december 2020]]. Informatie over de plannen van deze dienstregeling werd naar buiten gebracht in een adviesaanvraag aan de consumentenorganisaties in het [[LOCOV]] <ref>[https://www.locov.nl/binaries/Locov%202019-22913.01%20Bijlage%20adviesaanvraag%20dienstregeling%202020_tcm118-375141.pdf Bijlage adviesaanvraag dienstregeling 2020]</ref>. Op een later moment zal is een definitief besluit over de dienstregeling worden genomen en zal heeft [[ProRail]] de capaciteit toedelentoegedeeld. == Naamswijzigingen ==* Stations [[Amersfoort Centraal|Amersfoort]] en [[Eindhoven Centraal|Eindhoven]] krijgen de status van Centraal Station en gaan Amersfoort Centraal respectievelijk Eindhoven Centraal heten.* Station [[Delft Campus|Delft Zuid]] wordt hernoemd naar Delft Campus.
== Wijzigingen rondom Amersfoort ==
* De [[Intercity|Intercity's]] tussen [[Den Haag Centraal]] en [[Utrecht Centraal]] rijden overdag door van/naar [[Amersfoort Centraal|Amersfoort]]. In de spits rijden de treinen verder door van/naar [[Deventer]].* De Intercity's tussen [[Amsterdam Centraal]] en Amersfoort rijden in de spits niet meer van/naar Deventer, op de intercity van/naar Berlijn na. In het dal daluren blijft deze rechtstreekse verbinding wel bestaan.* In de ochtendspits rijden er voortaan vier extra [[Sprinter|Sprinters]] s van [[Harderwijk]] naar Amersfoort; in de middagspits rijden vier extra Sprinters in omgekeerde richting. Deze Sprinters stoppen onderweg alleen te [[Nijkerk]]. Deze treinen sluiten te Amersfoort aan op Intercity's van/naar Utrecht Centraal en [[Schiphol Airport]].* Door de inzet van nieuwe treinen rijden nieuwer materieel in de Sprinters tussen Utrecht Centraal en [[Zwolle]] wordt de reistijd op dit traject twee tot drie minuten korter.
* Reizigers tussen Zwolle en Den Haag Centraal hebben te Utrecht Centraal geen snelle overstap meer; de snelste reismogelijkheid is de rechtstreekse verbinding via de [[Hanzelijn]]. De extra reistijd is circa vijf minuten.
== Sprinters in Noord-Nederland ==
* De reistijd van de Sprinter tussen Zwolle en [[Groningen]] neemt met maximaal vier minuten af door de inzet van nieuw nieuwer materieel.* In de spits wordt de spreiding van de treinen tussen Zwolle Groningen en [[Assen]] verbeterd.* De reistijd van de Sprinter tussen [[Meppel]] en [[Leeuwarden]] neemt één tot vier minuten af door de inzet van nieuw nieuwer materieel.
* De Sprinter vanuit Leeuwarden geeft te Meppel een betere aansluiting op de treinen richting Zwolle. Reizigers naar de Randstad zijn tot een kwartier korter onderweg. De verdeling van de treinen over het uur tussen Leeuwarden en Meppel wordt iets beter.
* De aansluitingen aansluiting van de Sprinter tussen Meppel en Leeuwarden op regionale treinen in Leeuwarden en op de Sprinter naar Groningen te Meppel verslechterenverslechtert.
== Overige binnenlandse wijzigingen ==
* Door wijzigingen in het materieel en gewijzigde afrondingen wijzigt de reistijd op sommige trajecten met een enkele minuut.
* Doordat de verbouwing van het emplacement bij [[Naarden-Bussum]] afgerond is kan de Sprinter tussen Utrecht Centraal en [[Almere Centrum]] in beide richtingen stoppen te [[Utrecht Overvecht]]. Tevens neemt de reistijd met circa vier minuten af.* De Sprinter tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum sluit (van/naar Utrecht) te [[Hilversum]] niet meer aan op de Intercity naar Amsterdam Centraal.* De eerste Intercity van [[Lelystad Centrum]] naar Schiphol Airport rijdt een half uur eerder. De eerste Intercity van Lelystad Centrum naar Amsterdam Centraal krijgt daardoor Almere Centrum als startpunt.* Tijdens het zomerseizoen gaat NS twee extra Sprinters tussen [[Haarlem]] en [[Zandvoort aan Zee]] rijden. Tijdens de zomer Er rijden er dan zes treinen per uur op dit traject.* Er wordt door NS gekeken of de spitsintercity De spits-Intercity tussen [[Dordrecht]] en [[Breda]] kan komen te vervallenvervalt. In plaats daarvan komen vier rechtstreekse treinen per dag te rijden tussen Dordrecht en [[EindhovenCentraal|Eindhoven]]. Deze stoppen onderweg in Breda en [[Tilburg]] en stoppen in de richting Eindhoven ook te [[Boxtel]].* De Stoptreinen tussen Zwolle en Kampen gaan definitief stoppen bij [[Zwolle Stadshagen]].* Tussen [[Zutphen]] en [[Winterswijk]] rijdt op werkdagen voortaan tot 22:00 elk half uur een trein.* 's Avonds (doordeweeks na 20:30 en in het weekend na 18:30) rijdt een trein per uur voortaan als doorgaande trein van [[Apeldoorn]] via [[Zutphen]] naar [[Winterswijk]]. Deze trein stopt tussen Apeldoorn en Zutphen niet op tussengelegen stations.* De treinen die in het weekend tot circa 12:00 tussen [[Arnhem Centraal]] en [[Doetinchem]] rijden, rijden voortaan door naar [[Terborg]]. In het weekend rijden er tussen 18:00 en 21:00 voortaan twee treinen per uur tussen Arnhem Centraal en [[Winterswijk]]. De laatste trein van Arnhem Centraal naar Doetinchem op zondagavond rijdt voortaan ook door naar Winterswijk.* Op het traject tussen [[Arnhem Centraal]] en [[Tiel]] begint de halfuursdienst in de middagspits een uur eerder.
== Internationaal ==
* In het weekend rijdt er één extra [[Thalys]] per dag tussen Nederland, België en Frankrijk.
* Er wordt gekeken of er een één extra [[Eurostar]] tussen Londen en Amsterdam gereden kan worden. Er rijden dan vier treinen per dag op dit traject.
* Er wordt gekeken of er een tweede [[stoptrein]] per uur gereden kan worden tussen [[Roosendaal]] en Antwerpen.
* Mogelijk rijden er in de zomer, door werkzaamheden op diverse trajecten, voor een periode van maximaal negen dagen, geen [[ICE|ICE's]] tussen Amsterdam en Frankfurt.
 
== Treinseries ==
{{DrglTreinseries|
dienstregeling=2020}}
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
29.323
bewerkingen

Navigatiemenu