Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2017

2 bytes toegevoegd, 29 jan 2016 16:49
k
geen bewerkingssamenvatting
* Er komt een nieuwe intercity tussen [[Lelystad Centrum]], [[Almere Centrum]] en [[Schiphol Airport]]. Hiermee wordt een kwartierdienst geboden op dit traject. Betreffende treinen rijden door naar [[Leiden Centraal]], [[Den Haag HS]], [[Rotterdam Centraal]] en [[Dordrecht]]. De nieuwe intercity rijdt van maandag tot en met zaterdag tot acht uur 's avonds.
* De nieuwe intercity tussen Lelystad Centrum en Schiphol zal ook stoppen te [[Almere Buiten]] en [[Duivendrecht]]. De al bestaande intercity's tussen Zwolle en Schiphol zullen dit niet resp. niet meer doen. Hiermee zal de reistijd tussen Noord-Nederland en Schiphol Airport en verdere bestemmingen met ongeveer drie minuten afnemen. De reistijd tussen Duivendrecht en Noord-Nederland zal wel toenemen.
* De intercity tussen Lelystad Centrum en Amsterdam Centraal rijden voortaan alleen nog maar tussen Almere Centrum en Lelystad CentrumAmsterdam Centraal. Reizigers tussen Lelystad Centrum en Amsterdam Centraal moeten overstappen te Almere Centrum of reizen met de Sprinter.
* De Sprinters tussen Utrecht Centraal en [[Almere Oostvaarders]] rijden voortaan alleen nog maar tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum. Hierdoor stoppen er nog maar vier in plaats van zes treinen per uur te [[Almere Parkwijk]] en Almere Oostvaarders.
* De Sprinters tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum kunnen door diverse oorzaken niet meer stoppen te [[Utrecht Overvecht]]. De reistijd van Utrecht Centraal naar Almere Centrum neemt toe met vijf minuten. Deze situatie duurt ongeveer twee jaar. 's Avonds rijdt de Sprinter tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum tweemaal per uur tussen Utrecht Centraal en [[Hilversum]] en zal dan wel stoppen te Utrecht Overvecht en [[Hollandsche Rading]].
* De Sprinter tussen Rhenen en Breukelen rijdt overdag altijd door naar [[Amsterdam Centraal]] en [[Uitgeest]] in plaats van alleen in de spits. Wel krijgt de Sprinter te Utrecht Centraal een wachttijd van zeven minuten richting Rhenen en dertien minuten richting Amsterdam Centraal. De spits-Sprinters tussen [[Veenendaal Centrum]] en Breukelen hebben geen lange wachttijd.
* Te [[Utrecht Leidsche Rijn]] stoppen voortaan vier in plaats van twee Sprinters per uur.
* De Sprinters tussen 's-Hertogenbosch en Utrecht Centraal en tussen Utrecht Centraal en Den Haag Centraal worden voortaan gekoppeld. Ook de Sprinters tussen [[Tiel ]] en Utrecht Centraal en tussen Utrecht Centraal en [[Woerden]] worden gekoppeld.
* De Sprinter tussen Utrecht Centraal en Den Haag Centraal staat voortaan acht minuten stil te Woerden. Sommige reizigers kunnen de extra reistijd die hierdoor ontstaat vermijden door over te stappen op de Sprinter tussen Breukelen en Rotterdam Centraal. Wanneer de volledige viersporigheid tussen Utrecht Centraal en Woerden klaar is kan de lange stop te Woerden komen te vervallen.
* De Sprinters rondom [[Amersfoort]] krijgen een andere dienstregeling. De overstap tussen Sprinter uit Zwolle op de Sprinter naar Amsterdam Centraal wordt verkort. De reistijdwinst loopt op tot vijftien minuten.
== Knelpunten ==
* Er zijn een aantal punten waarop de dienstregeling van NS knelt met de dienstregeling van andere vervoerders. Hierdoor kan de dienstregeling nog aangepast worden. Dit betreft de trajecten Amsterdam - Utrecht, Tilburg - Tilburg Universiteit, Rotterdam - Roosendaal, Deventer - Enschede en Leiden - Haarlem. Verder leveren de inpassing van de EuroStar en de spooropstelling te 's-Hertogenbosch mogelijk nog problemen op.
* Doordat de rechtstreekse stoptrein tussen [[Tiel]] en Arnhem behouden blijft en doordat er extra tussen Arnhem en Nijmegen gaan rijden, wordt de dienstregeling tussen Arnhem en Nijmegen kwetsbaar. Bovendien kunnen de intercity's tussen Nijmegen, Utrecht Centraal en verder niet altijd op de gewenste lengte rijden.
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
29.323
bewerkingen

Navigatiemenu