Deutsche Bahn: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 19: Regel 19:
 
*[[Lijn 433 Düsseldorf ZOB - Liège Guillemins]]
 
*[[Lijn 433 Düsseldorf ZOB - Liège Guillemins]]
  
[[Categorie:Vervoerder]]
+
[[Categorie:Buitenlandse vervoerder]]

Versie van 22 sep 2018 om 08:54

De Deutsche Bahn Aktiengesellschaft (DB) is de nationale spoorwegmaatschappij van Duitsland en is volledig eigendom van de Bondsrepubliek Duitsland. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Geschiedenis

De Deutsche Bahn is de ontstaan in 1994 uit een fusie tussen de West-Duitse Deutsche Bundesbahn en de Oost-Duitse Deutsche Reichsbahn. De oude naam Deutsche Bundesbahn ontstond na de Tweede Wereldoorlog toen Duitsland werd opgedeeld in oost en west. Voor de Tweede Wereldoorlog werd voor het Duitse nationale treinvervoer geëxploiteerd onder de naam Deutsche Reichsbahn.

Activiteiten

De Deutsche Bahn is opgesplitst in verschillende onderdelen die elk hun eigen functie vervullen. Het langeafstandsvervoer in Duitsland wordt verzorgd door DB Fernverkehr AG, hieronder vallen de meeste ICE, IC en EC-verbindingen. De nachttreinen werden tot 30 september 2013 verzorgd onder de naam DB Autozug. Deze divisie werd uiteindelijk samengevoegd met het DB Fernverkehr AG.

Het regionale treinvervoer wordt geëxploiteerd door DB Regio AG, dat is onderverdeelt in negen onderdelen die per deelstaat opereren. Ook het regionale busverkeer dat in sommige gebieden wordt geëxploiteerd onder het DB logo valt onder de verantwoordelijkheid van de DB Regio AG.

Al de spoorinfrastructuur van de DB wordt verzorgd door de DB Netze, dit is anders dan de situatie in Nederland waarbij de NS en ProRail niet onder hetzelfde concern vallen. Op lokale spoorlijnen die niet door de DB worden geëxploiteerd is een andere maatschappij verantwoordelijk voor de infrastructuur. De DB Netze is verantwoordelijk voor de infrastructuur van het grootste spoornet van Europa.

Bovendien houdt de DB zich bezig met goederenvervoer per spoor dat onder de naam DB Cargo wordt. Tussen 2009 en 2016 droeg het onderdeel de naam DB Schenker Rail. DB Cargo is de grootste goederentransporteur in Europa en opgedeeld in vijf onderdelen die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen regio.

In 2010 kocht de Deutsche Bahn het Britse Arriva om verder te kunnen uitbreiden in Europa. Arriva is actief meer dan tien Europese landen, waaronder een groot gedeelte van Nederland. Tot 2017 droeg het logo Arriva het onderschrift a DB company. In samenwerking met Arriva Touring worden verschillende IC-bussen geëxploiteerd in Nederland, hieronder is een lijst weergegeven: