Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij (DSM) exploiteerde een net van stoomtramlijnen en autobusdiensten in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe. Het bedrijf werd in 1885 opgericht en is in 1936 overgenomen door de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS).

De eerste stoomtramlijn werd in 1886 geopend tussen het Station Dedemsvaart (aan de spoorlijn Zwolle - Meppel) en Avereest (het huidige dorp Dedemsvaart). Spoedig volgden uitbreidingen in het westen naar Zwolle (Brink) en in het oosten naar Heemse, Hoogeveen en Coevorden. Vanuit Coevorden werd Zuidoost Drenthe ontsloten en uiteindelijk bereikte de stoomtram Ter Apel in 1907. Ook exploiteerde de DSM de in 1908 geopende lijn Meppel – Balkbrug van de Spoorwegmaatschappij Meppel-Balkbrug.

Door de uitbreiding naar de Drentse veenkoloniën werd vooral het vervoer van turf per tram belangrijk. Het personenvervoer kreeg al snel concurrentie van de fiets, want de trams mochten aanvankelijk niet harder dan 20 km/h. De DSM zette dan ook al in 1924 bussen in. Met ingang van de winterdienstregeling van 1933/1934 werd het personenvervoer volledig door bussen verzorgd.

In 1936 nam de EDS de exploitatie van de tramlijnennet van de DSM over. In de jaren daarna werden de eerste lijnen opgeheven. In de oorlogsjaren bloeide het trambedrijf weer op, maar in 1947 werd het trambedrijf beëindigd.