De Valk

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Robinvr (overleg | bijdragen) op 7 feb 2016 om 22:51 (niet vrouwelijk (De Valk))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Valk is een voormalig Nederlands openbaarvervoerbedrijf uit het Limburgse Valkenburg.

Ontstaan

De Valk werd opgericht in 1919 door dhr. J.H.F. Habets uit Valkenburg als een toer-, autohandel- en garagebedrijf. In 1928 begon De Valk met het verzorgen van een lijndienst op het traject Maastricht-Berg-Valkenburg-Klimmen-Hoensbroek.

Contractant van LTM

In 1953 raakte De Valk zijn vergunning kwijt aan de Limburgsche Tramweg-Maatschappij (LTM) gezien zijn lijn in het gebied van LTM lag. Net als P.M.C. Mulder wist De Valk een akkoord te sluiten met LTM. De vergunning voor de lijn ging over naar LTM maar De Valk mocht de lijn namens LTM voor onbepaalde tijd als contractant exploiteren. Vanaf 1974 publiceerde De Valk een gezamenlijke dienstregeling met Limburgsche Tramweg Maatschappij (LTM), Internationale Autobusonderneming (IAO), Meussen en Mulder.

Overname door VSL

De Valk zette de lijndienst voort tot 1 januari 1981. Toen nam Verenigd Streekvervoer Limburg (VSL) de exploitatie over van De Valk, welke in financiële moeilijkheden verkeerde. De toersector werd voortgezet door Het Zuiden. Twintig personeelsleden stapten over naar VSL. De bussen werden door VSL niet overgenomen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Bosman, F. (1995) Ieder reisdoel heeft zijn bushalte. 75 jaar streekvervoergeschiedenis in Midden- en Zuid-Limburg. Heerlen: NV Verenigd Streekvervoer Limburg.