Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Concessie Zeeland (2015-2026)

580 bytes verwijderd, 23 mei 2015 20:05
Inleidende tekst geheel herschreven.
|duur=10 jaar
|periode=14.12.2014 - 13.12.2024
|voorganger=[[Concessie Noord-Zeeland|Noord-Zeeland]]<br/>[[Concessie Midden-Zeeland|Midden-Zeeland]]<br/>[[Concessie Zeeuws-Vlaanderen|Zeeuws-Vlaanderen]]
}}
De concessie '''Zeeland''' omvat alle buslijnen die onder het beheer van de [[provincie Zeeland]] vallen, met uitzondering [[Concessie Natransport recreatietransferium Renesse|busvervoer van/naar het recreatietransferium in Renesse]]. De concessie is ontstaan uit het samenvoegen van de concessies [[Concessie Noord-Zeeland|Noord-Zeeland]], [[Concessie Midden-Zeeland|Midden-Zeeland]] en [[Concessie Zeeuws-Vlaanderen|Zeeuws-Vlaanderen]].
De '''Concessie Zeeland''' bevat alle buslijnen die onder Na het beheer sluiten van de inschrijving, die al uitgesteld was, hadden [[provincie ZeelandArriva]] vallen, behalve het [[Concessie Natransport recreatietransferium Renesse|busvervoer van Connexxion]] en naar het recreatietransferium in Renesse[[Syntus]]een bod gedaan op de nieuwe concessie. Het is een samenvoeging van Op 22 april 2014 werd de openbaarvervoerconcessies concessie voorlopig gegund aan [[Concessie Noord-Zeeland|Noord-ZeelandConnexxion]], dit vanwege het goede contact met de scholen. [[Concessie Midden-Zeeland|Midden-ZeelandSyntus]] en maakte hier vervolgens bezwaar tegen, maar dit werd niet-ontvankelijk verklaard. Op 11 september 2014 diende [[Concessie Zeeuws-Vlaanderen|Zeeuws-VlaanderenSyntus]]. Het contract ging opnieuw bezwaar in, dit trokken zij echter op 14 december 13 november 2014 weer in. De nieuwe dienstregeling ging pas in op 1 maart 2015Sindsdien is de concessie definitief gegund aan [[Connexxion]].
Bij Door deze onduidelijkheden was er geen tijd meer voor [[Connexxion]] om nieuwe bussen aan te schaffen voor 14 december. [[Connexxion]] en [[Veolia]] gingen daarom in gesprek om mogelijk een overgangsconcessie te gaan rijden. Uiteindelijk werd overeengekomen dat de invoering werden alle belbussen geschrapt bussen in Noord- en vervangen Midden-Zeeland door de bleven rijden en dat in Zeeuws-Vlaanderen tijdelijke bussen kwamen te rijden, o.a. diverse [[VDL Berkhof Ambassador]]'s en [[HaltetaxiVolvo 8700]]'s De provincie gaf echter als wens dat er nauwelijks nog lege bussen moesten gaan rijden. Er werd uitgegaan van een kernnet met sterke hoofdlijnen en een frequente dienstregeling. De haltetaxi is geen onderdeel gaten die daar tussen in ontstonden moesten opgevuld worden met buurtbussen en vraagafhankelijk vervoer van halte naar halte. Met de concessie provincie werd overeengekomen dat tot 1 maart 2015 de huidige dienstregeling werd voortgezet en dat op die datum de nieuwe dienstregeling van start ging.  Door het grote aantal klachten en is feitelijk protesten (onder meer via Facebook) werden last-minute nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. Hierbij gingen onder meer extra bussen rijden op drukkere traject, werd de verbinding Hulst - Kloosterzande ook weer buiten de spitsuren geboden en ging op zondag een bus rijden tussen Middelburg en Domburg. Op verbindingen waar voortaan geen OVbus meer rijdt, konden reizigers vanaf dan gebruik maken van de [[Haltetaxi]].
== Lijnennet ==
==Voormalige lijnen==
{{VLijnenConcessie}}
 
== Ontwikkelingen in de Concessie ==
* De concessie werd op 22 april 2014 (voorlopig) gegund aan [[Connexxion]].
 
* Op 2 juni 2014 tekende [[Syntus]] bezwaar aan tegen deze gunning.
 
* Het bezwaarverzoek van Syntus is niet-ontvankelijk verklaard. Syntus heeft daarom na 1 augustus 2014 zes weken de tijd om een nieuw bezwaarverzoek in te dienen.
 
* Op 11 september 2014 heeft Syntus opnieuw bezwaar aangetekend bij het CBb (College van Beroep voor het bedrijfsleven).
 
* Door onduidelijkheid over wanneer de uitspraak van het CBb precies is, wordt er overlegd met [[Veolia]] en [[Connexxion]] om een overgangsconcessie te vormen.
 
* Op 13 november 2014 werd bekend dat [[Syntus]] zijn bezwaar heeft ingetrokken. Hierdoor gaat de gunning definitief naar [[Connexxion]].
 
* De datum van 14 december 2014 lijkt echter niet haalbaar als startdatum van de nieuwe concessie. Er werd gekeken naar een andere startdatum.
 
* De nieuwe concessie gaat gewoon in op 14 december 2014, maar de nieuwe dienstregeling pas op 1 maart 2015. [[Connexxion]] heeft 2.5 miljoen euro gekregen om de huidige dienstregeling te blijven rijden tot 1 maart 2015.
 
* De 58 nieuwe [[Iveco Crossway|Iveco Crossway LE's]] (Euro VI-bussen) stromen op 1 maart 2015 in. Deze bussen vervangen daarmee de [[MAN Lion's City T|MAN Lion's City T's]] van [[Connexxion]] en de [[VDL Berkhof Ambassador]]s van [[Veolia]]. Begin juli zouden er bijna alleen nog maar Iveco's en [[MAN Lion's City|MAN Lion's City CNG (G)]] moeten rijden op de streeklijnen in Zeeland.
 
* Inmiddels is de nieuwe dienstregeling van 1 maart 2015 bekend en er wordt flink gesneden in het busnetwerk van Zeeland. De nadruk wordt vooral gelegd op de hoofdlijnen, waardoor een groot aantal streeklijnen wordt omgezet in buurtbussen. Ook wordt het aantal ritten in het weekend forst beperkt en vervallen alle belbussen. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen wordt fors bezuinigd, een groot aantal dorpen verliest zijn (vaste) OV-verbinding.
 
* Vlak voor de invoering van de nieuwe dienstregeling zijn er toch nog een aantal wijzigingen in de dienstregeling gedaan. Dit zijn vooral het toevoegen van extra ritten, maar ook enkele lijnen gaan weer rijden op zondag. Er is zelfs een nieuwe lijn toegevoegd en er is een enkele lijn die niet opgeheven wordt.
== Dienstregelingwijzigingen ==
ap_users
86.353
bewerkingen

Navigatiemenu