Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Busstation

628 bytes toegevoegd, 29 nov 2020 20:27
k
lf
* '''Eilandbusstation.''' Deze ontleent zijn naam aan het feit dat de bushaltes rond een centraal groot eilandperron liggen.
* '''Stripbusstation.''' Er bestaat een lange strip waarop enkele bussen achter elkaar kunnen halteren, meestal langs de openbare weg. In feite is dit een verlengde bushalte.
 
[[Afbeelding:perron.png|290px|thumb]]
=== Perronbusstation ===
[[Afbeelding:perron.png|kaderloos|rechts|290px]]
Het perronbusstation wordt voornamelijk gebruikt bij treinstations, omdat het overstapgemak van trein op bus daar meestal belangrijker is dan het overstapgemak tussen bussen. Het busstation is ook altijd zo opgebouwd dat de koersdisplays van de bussen naar de uitgang van het station wijzen, zodat personen die uit de trein komen direct zien waar hun bus staat. Komend vanuit een andere bus heeft men echter weinig overzicht over de bussen.
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op de regel. Zo is [[Minnertsga Mooie Paal|Mooie Paal Busstation]] is een perronbusstation en [[Groningen Zernike]] ook. Andere voorbeelden van perronbusstations zijn [[Beverwijk]], [[Leiden Centraal|Leiden]], [[Assen]], [[Holwerd BusstationVeerdam|Holwerd]] en [[Enschede]].
Het [[Dronten Busstation|busstation van Dronten]] bestaat ook bestond uit (acht) losse perrons, maar de bussen rijden reden daar aan twee kanten langs de perrons: vier perrons de ene kant op, en vier perrons de andere kant op. Sinds najaar 2013 is dit busstation echter gesloopt om ruimte te maken voor parkeerplaatsen.
=== Eilandbusstation ===
Het eilandbusstation wordt voornamelijk gebruikt bij busstations waarbij de overstap tussen bussen onderling de belangrijkste functie is. Dit is dan ook het meest gebruikte busstation voor busstations 'in the middle of nowhere'. In een blik ziet de reiziger die uit de bus komt waar de volgende bus staat, en hij /zij kan [[cross-platform]] overstappen. Op enkele grote treinstations worden eilandbusstations gebruikt die alleen via (rol)trappen of liften te bereiken zijn. Daardoor hoeven (en mogen) reizigers niet de weg over te steken. De stations [[Breda]] en [[Amsterdam Centraal]] (IJzijde) hebben één groot eilandperron dat op gelijk niveau ligt als het spoor en vanuit dezelfde tunnel(s) te bereiken is. Het busstation Jaarbeurszijde van [[Utrecht Centraal]] heeft twee langgerekte eilandperrons die direct bereikbaar zijn vanuit de centrale hal.
Ook sommige busstations bij enkele andere treinstations zijn eilandbusstationste vinden, zoals [[Maastricht]], [[Tiel]] en [[Hoorn]]. Andere voorbeelden van eilandbusstations zijn [[Wittenberg Busstation]], [[Den Oever Busstation]], [[Stadskanaal Busstation]], [[Druten Busstation]] en [[Veghel Busstation]].
=== Stripbusstation ===
Voorbeelden van stripbusstations zijn [[Zandvoort BusstationCentrum]], [[Egmond aan Zee Busstation]], [[Harlingen|Harlingen Busstation]], [[Amsterdam Buikslotermeerplein|BuikslotermeerpleinMonnickendam Swaensborch]] in Amsterdam en [[Oosterwolde Busstation]].
=== Combinaties ===
Veel grotere busstations zijn combinaties van verschillende types. [[Almere Centrum|Busstation Almere Centrum]] heeft twee lange dynamische strips en nog enkele statische perrons langs eilandperrons. [[Groningen|Busstation Groningen]] heeft veel perrons en daarnaast nog een eilandperron. [[Veendam Busstation]] vormt een combinatie tussen een stripbusstation en een perronbusstation. Ook komt het voor dat er bijvoorbeeld twee (kleine) eilandperrons bestaan, zoals bij [[Almere Buiten|busstation Almere Buiten]]het geval is.
== Statisch en dynamisch busstation ==
De bussen die halteren op een busstation hebben soms een vaste, eigen (gedeelde) halte, : een statisch busstation, maar soms . Soms wordt de halte ook echter pas toegewezen vlak voor het moment dat vertrek van de bus moet vertrekken, toegewezen: een dynamisch busstation.
=== Statisch busstation ===
De voordelen daarvan zijn:
*Makkelijk in aanleg;.*Vaste vertrekplaatsen van de bussen;.
*Door de vaste vertrekplaatsen kunnen regelmatige reizigers alvast bij de halte gaan staan waardoor centrale wachtgelegenheden niet direct noodzakelijk zijn.
Enkele nadelen van een statisch busstation:
*Veel ruimtebeslag.*Inefficiënt gebruik van de ruimte/haltes.
Een tussencategorie is het indelen van perrons naar (eind-)bestemmingen, zonder vermelding van lijnnummers (zoals bijvoorbeeld in bijvoorbeeld [[Arnhem Centraal|Arnhem]] gebeurt).
[[:Categorie:Statisch busstation|Overzicht van statische busstations]]
De voordelen daarvan zijn onder meer:
*Er is minder fysieke ruimte nodig doordat de haltes efficiënter (vaker) benut worden;.
*Het is overzichtelijker doordat goede informatieschermen duidelijk aangeven waar een bus gaat halteren.
Nadelen zijn onder meer:
*Bij drukte moeten alle passagiers op één centraal punt wachten. Hierdoor kunnen opstoppingen en onwenselijke situaties ontstaan;.*Vertrekinformatie is slechts op één of enkele locaties geplaatst;.*Er is geen spreiding van de passagiers over de verschillende haltes;.*Problematisch bij uitval informatieschermen;.
*Bij verstoringen in de dienstuitvoering kan er onvoldoende wacht- of bufferruimte voor bussen ontstaan.
De aanleg van dynamische informatiesystemen neemt hogere kosten met zich mee. Toch hoeft een dynamisch busstation niet per definitie duurder te zijn. Er : er is immers minder ruimtebeslag en er kunnen kleine schaalvoordelen bij de wachtgelegenheden ontstaan, waardoor kosten bespaard (kunnen) worden.
[[:Categorie:Dynamisch busstation|Overzicht van dynamische busstations]]
 
== Overzicht van busstations ==
Zie [[Busstations in Nederland]]
[[Categorie:Busterminologie]]
[[Categorie:Naslagwerk]]
ap_users
86.307
bewerkingen

Navigatiemenu