Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lijn 21 Amsterdam, Geuzenveld - Centraal Station

471 bytes toegevoegd, 11 aug 2024 18:55
geschiedenis aangevuld
{{LijnInfo
|lijnnr=21
|route='''Amsterdam:''' Centraal Station - Haarlemmerplein - De Vlugtlaan Bos en Lommerplein - Geuzenveld
|vervoerder=[[GVB]]
|concessie=Stadsvervoer Amsterdam (2012-2024)
|onderschrift=Twee bussen op '''lijn 21''' op De Savornin Lohmanstraat in Geuzenveld
}}
'''Lijn 21''' rijdt van Geuzenveld via Slotermeer, Bos en LommerpleinLommer, de Staatsliedenbuurt en het Haarlemmerplein naar station [[Amsterdam Centraal]].
=== Dienstregeling ===
Lijn 21 begon in 1956 als een korte pendelbus van de Aalbersestraat via de Ruys de Beerenbrouckstraat en Antony Moddermanstraat naar de Slotermeerlaan, waar kon worden overgestapt op lijn 13. Nog datzelfde jaar werd de lijn een stuk langer: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat ging het via de Doctor Hendrikus Colijnstraat, Lodewijk van Deysselstraat, Burgemeester Van Leeuwenlaan, Burgemeester Roëllstraat, Burgemeester Rendorpstraat, Burgemeester Fockstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Bos en Lommerweg en Haarlemmerweg naar het toenmalige station Sloterdijk aan de Molenwerf. In 1958 werd de lijn verlengd naar de De Savornin Lohmanstraat en werd de lijn verlegd via de Burgemeester Van de Pollstraat in plaats van de Burgemeester Rendorpstraat.
Op 8 maart 1959 verkreeg de lijn zijn andere huidige eindpunt: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat werd via de Antony Moddermanstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Burgemeester Eliasstraat, Burgemeester Vening Meineszlaan, Wiltzanghlaan, Hofwijckstraat, Egidiusstraat, Bos en Lommerweg, BestevaêrstraatBestevâerstraat, Jan van Galenstraat, 2e Hugo de Grootstraat, Nassaukade, Rozengracht en Nieuwezijds Voorburgwal het CS bereikt. Nog datzelfde jaar werd de lijn via de Admiraal De Ruyterweg naar de Bos en Lommerweg geleid in plaats van via de smalle Hofwijck- en Egidiusstraat. Een jaartje later werd de Admiraal De Ruyterweg tot aan de Jan van Galenstraat gevolgd en verdween het traject door de Bestevaêrstraat. Vanaf 1976 werd vanaf de Bos en Lommerweg via de Willem de Zwijgerlaan naar de Jan van Galenstraat gereden en in 1980 werd de lijn door de Marnixstraat in plaats van over de Nassaukade geleid.
Vanaf 1990 11 oktober 1959 werd de lijn door het nieuwste deel van Geuzenveld geleid: vanaf de Aalbersestraat via de Gerda Brautigamstraat, Bok Admiraal De Ruyterweg naar de Korverweg Bos en J.M. den Uylstraat terug naar Lommerweg geleid in plaats van via de Aalbersestraatsmalle Hofwijck- en Egidiusstraat.
In Per 10 januari 1960 werd de Admiraal De Ruyterweg tot aan de Jan van Galenstraat gevolgd en verdween het traject door de Bestevâerstraat. Vanaf 3 oktober 1976 werd vanaf de Bos en Lommerweg via de Willem de Zwijgerlaan naar de Jan van Galenstraat gereden. Per 2 juni 1980 werd de lijn richting Centraal Station door de Marnixstraat in plaats van over de Nassaukade geleid. Vanaf 1990 werd de lijn door De Eendracht (het nieuwste deel van Geuzenveld) geleid: vanaf 1 oktober werd een voorlopige route gevolgd vanaf de Aalbersestraat via Cornelis Outshoornstraat en J.M. den Uylstraat en na keren bij de Tom Schreursweg terug naar de Aalbersestraat. Op 22 december werd de definitieve route komend van het eindpunt in Geuzenveld via Aalbersestraat, Sam van Houtenstraat, Gerda Brautigamstraat, Bok de Korverweg, J.M. den Uylstraat en Cornelis Outshoornstraat weer naar de Aalbersestraat. Op 28 mei 2006 werd de route ingrijpend gewijzigd. De lijn kreeg een kortere en snellere route tussen Bos en Lommer en het Centraal Station. Vanaf de Antony Moddermanstraat ging de bus via de Burgemeester de Vlugtlaan, Bos en Lommerweg, Haarlemmerweg, Van Hallstraat, Frederik Hendrikplantsoen, Marnixstraat en Haarlemmer Houttuinen naar het CS rijden.
Vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de kruising Antony Moddermanstraat / Burgemeester De Vlugtlaan reed lijn 21 tussen augustus 2009 en januari 2010 om via de Doctor Hendrikus Colijnstraat, Burgemeester Roëllstraat en Slotermeerlaan.
ap_users
14.007
bewerkingen

Navigatiemenu