HABO

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Lijn 45 (overleg | bijdragen) op 29 jun 2019 om 18:55 (Kleine taalkundige aanpassingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:HABO -08-14 113-border.jpg
Nagebouwde HABO 1 uit 1934

HABO is een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit Haulerwijk. De HABO Haulerwijkster Auto Bus Onderneming reed een autobusdienst in vanuit Haulerwijk naar Drachten, Leeuwarden, Assen en Groningen van 1922 tot en met 1938.

Inhoud

Oprichting

In 1922 startten een aantal mannen (aandeelhouders), de heren G. Vegelien, A.J. van der Mei, J. van der Heide, L. Jansma, E. de Vries, J. Vossema en S. Houkes met de HAM Haulerwijkster Auto Maatschappij. Er werd vanaf toen een dagelijkse lijndienst naar Groningen via Zevenhuizen en Leek gereden. In 1924 wordt de route veranderd en gaat men voortaan over Een, Norg, (Veenhuizen) en Drentsche Punt naar Groningen.
Enige tijd later kwam er een tweede buslijn bij van Haulerwijk via Veenhuizen en Norgervaart naar Assen. Ook nieuw was de lijndienst van Oosterwolde via Haule naar Haulerwijk. In 1925 kwam er nog een Marktdienst op dinsdagen bij van Haulerwijk via Een, Steenbergen, Roden en Peize naar Groningen.
In 1927 werd na bezwaar van de Kamer van Koophandel de naam 'Haulerwijkster Auto Maatschappij' veranderd in de naam 'Haulerwijkster Auto Bus Onderneming' die wel werd toegestaan. Kortweg dus de HABO was een feit. Deze naam heeft het bedrijf gehouden tot de overname door de ESA.

Lijnen rond 1936

Einde van de HABO

In het begin van de jaren dertig kwamen de crisisjaren. Er waren in die tijd veel werklozen en dat trof ook de dienstbussen van verschillende busondernemingen. De iets grotere ondernemingen zoals de HABO en de Leekster Tak werden iets minder getroffen. Zij kregen het vervoer van werklozen naar de werkverschaffingsobjecten toebedeeld, zo kon er toch nog iets verdiend worden. Er werden tussen 1936 en 1938 toch nog drie nieuwe bussen aangeschaft, maar er deden zich nieuwe problemen op. Door de door de overheid gevoerde politiek om tot grotere Streekvervoergebieden te komen kon men niet verder uitbreiden. In 1937 werd de CVP (Commissie Vergunningen Personenvervoer) opgericht die sindsdien de vergunningen regelde. Deze had besloten dat de ESA uit Marum voor dit gebied de streekvervoerder zou worden. Er werd aan de HABO dan ook gevraagd om haar bedrijf te verkopen. Per 1 december 1938 werd het complete HABO-bedrijf (bussen, lijnen en personeel) verkocht aan de ESA. Het eerste jaar bleef de HABO door vergunningen echter nog wel rijden onder exploitatie van de ESA, pas medio 1939 waren alle juiste vergunningen in orde en was het echt definitief gedaan met de HABO.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Giezen, J.S. (1992) Leekster Tak en andere Vervoerders