Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Oosterspoorweg

77 bytes toegevoegd, 21 mei 2014 10:07
k
geen bewerkingssamenvatting
De [[Oosterspoorweg]] is de spoorlijn tussen [[Amsterdam Centraal]] en [[Zutphen]]. De lijn is tussen Amsterdam Centraal en [[Amersfoort]] ook wel bekend als de Gooilijn. De volledige spoorweg was voltooid in 1876. Tegenwoordig is het gedeelte tussen Amsterdam en [[Apeldoorn]] doorgaand dubbelsporig en voorzien van bovenleiding. Het stuk tussen Apeldoorn en Zutphen is enkelsporig en wordt tegenwoordig als zijlijn met dieseltreinen bereden.
De spoorwegmaatschappij [[GOLS]] heeft de spoorlijn in 1878 vanaf Zutphen verlengd naar [[Winterswijk]], en in 1880 naar Bocholt en Gelsenkirchen in Duitsland. Mede door de steenkoolmijnen in het Ruhrgebiet is de totale spoorlijn een bijzonder belangrijke goederenroute geweest. De bloeitijd was in de jaren 1920. Indertijd was Winterswijk het belangrijkste grensstation van Nederland. Sinds de jaren 1960 is dit goederenverkeer steeds verder gaan teruglopen en is in 1989 helemaal stilgelegd. Vanuit Amsterdam/Rotterdam via Amersfoort naar Apeldoorn en verder naar Duitsland worden er nog wel regelmatig goederen vervoerd.
 
=== Zijtak ===
In 1874 werd er tussen [[Hilversum]] en Lunetten (vlakbij het huidige [[Utrecht Lunetten]]) ook een zijtak geopend, zodat ook de eigenaar van deze lijn, de [[HSM]], rechtstreekse treinen van Amsterdam naar Utrecht kon rijden. Tegenwoordig rijden deze treinen via een aftakking naar [[Utrecht Overvecht]] in plaats van [[Utrecht Maliebaan]]. Vijftien jaar na de sluiting van dat station is het [[Spoorwegmuseum]] er geopend.
De spoorwegmaatschappij Zie voor meer informatie [[GOLS]] heeft de spoorlijn in 1878 vanaf Zutphen verlengd naar [[WinterswijkHilversum - Lunetten]], en in 1880 naar Bocholt en Gelsenkirchen in Duitsland. Mede door de steenkoolmijnen in het Ruhrgebiet is de totale spoorlijn een bijzonder belangrijke goederenroute geweest. De bloeitijd was in de jaren 1920. Indertijd was Winterswijk het belangrijkste grensstation van Nederland. Sinds de jaren 1960 is dit goederenverkeer steeds verder gaan teruglopen en is in 1989 helemaal stilgelegd. Vanuit Amsterdam/Rotterdam via Amersfoort naar Apeldoorn en verder naar Duitsland worden er nog wel regelmatig goederen vervoerd.
== Traject ==
31.520
bewerkingen

Navigatiemenu