Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

GTW

20 bytes toegevoegd, 20 jul 2016 00:19
geen bewerkingssamenvatting
| onderschrift3 =
}}
'''GTW ''' staat voor '''G'''elenk '''T'''rieb'''W'''agen. Deze treinstellen zijn gebouwd door de Zwitserse treinfabrikant [[Stadler Rail]] en zijn momenteel in Nederland in gebruik bij [[Arriva]], [[Breng]], [[Veolia TransportConnexxion]] en [[ConnexxionVeolia Transport]]. [[Stadsregio Arnhem-Nijmegen]] heeft in afwijking tot andere aanbestedingen van concessiegebieden in het openbaar vervoer, voor de treindienst de ''GTW'' als een specifiek treintype voorgeschreven. Vervoerders mogen geen ander materieel bestellen.
GTW-stellen kunnen in diverse lengtes geleverd worden. Opvallend aan deze treinen is de aparte motorbak, de zogenaamde ''powerpack''. GTW's zijn er in zowel elektrische als dieselelektrische uitvoering, waarbij alleen de motorbak verschilt. Door deze modulaire opzet zijn veel verschillende samenstellingen mogelijk, en is het ook mogelijk om achteraf een extra bak aan een bestaand treinstel toe te voegen.
Bijzonder is dat bij de GTW iedere bak slechts één draaistel heeft. De motorbak is zo kort dat één draaistel voldoende is. De andere bakken zijn ''zwevend geleed'', wat wil zeggen dat ze aan de ene kant aan de vorige bak zijn opgehangen, en aan het andere uiteinde op hun eigen draaistel rusten.
In Nederland worden alleen GTW 2/6 (bestaande uit een A-, B - en een C -bak: twee kopbakken met een motorbak ertussen) en GTW 2/8 (bestaande uit een A-, B, - C - en D -bak: een vrijwel identiek aan de 2/6 , maar met een extra tussenrijtuig) gebruikt. De typeaanduidingen volgen de in Zwitserland gebruikelijke benaming voor het aantal aangedreven assen (2) en het totaal aantal assen (6 of 8).
==Spurt, Velios Breng en ConnexxionTypeaanduidingen in Nederland==Hoewel de typeaanduiding GTW is, gebruiken Arriva, Veolia, Breng en Connexxion Veolia Transport eigen namen voor de treinen. Bij Arriva heet dit model '[[Spurt]]', bij Veolia is dit Breng '[[VeliosGTW Breng]]', en bij Breng wordt dit Veolia Transport is '[[GTW BrengVelios]]'en Bij Connexxion Connexxion GTWde benaming. De bedrijven Arriva en Veolia Transport hebben zowel de elekrische versie als de dieselversie in gebruik. Het bedrijf Breng gebruikt alleen de dieselversie, en Connexxion gebruikt alleen de elektrische variant.
Arriva heeft een wedstrijd georganiseerd waarbij reizigers de stellen namen kon geven van beroemde mensen uit de omgeving. Veolia heeft dit idee overgenomen en gebruikt voor de treinen in Limburg.
[[Categorie:Treinmaterieel]]
60.211
bewerkingen

Navigatiemenu