Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Treindiensten in Nordrhein-Westfalen

57 bytes toegevoegd, 9 april
geen bewerkingssamenvatting
[[Verkeersverbonden in Nordrhein-Westfalen|Nordrhein-Westfalen]] is een van de zestien [[Treindiensten in Duitsland|Duitse]] deelstaten. Met 17,5 miljoen inwoners is Nordrhein-Westfalen de deelstaat met het grootste aantal inwoners. De deelstaat grenst zowel aan Nederland als aan België. In oppervlakte is het de vierde deelstaat. De deelstaat kent een dicht netwerk van spoorlijnen waarover een groot aantal treindiensten wordt uitgebaat. Alle regionale treindiensten in Nordrhein-Westfalen hebben een lijnnummer die wordt gebruikt in de dienstregeling, in de reisinformatie en in de treinen. Op deze pagina staat een overzicht van deze treindiensten en de S-Bahn lijnen van de [[S-Bahn Rhein-Ruhr/Rhein-Sieg|S-Bahn Rhein-Ruhr en de S-Bahn Rhein-Sieg]].
== Opdrachtgevers en concessies ==
Sinds de Duitse spoorweghervorming van 1994 zijn de deelstaten verantwoordelijk voor het regionale treinverkeer. In Nordrhein-Westfalen is besloten om het inkopen van openbaar vervoer, waaronder de regionale treindiensten, over te dragen aan de verkeersverbonden. Omdat dit veel onderlinge afstemming vereiste en er veel dubbel werk werd verricht, is besloten dat per 1 januari 2008 er nog maar drie opdrachtgevers zouden zijn in Nordrhein-Westfalen, Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), Nahverkehr Rheinland (NVR) en Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL), elk met een afgebakend werkgebied. Per 1 januari 2023 werd de Nahverkehr Rheinland hernoemd in go.Rheinland. De opdrachtgevers kopen treindiensten in, vaak na een openbare aanbesteding. Een aanbesteding bevat een of meerdere treindiensten die voor een vooraf vastgestelde periode aan een vervoerder wordt gegund. Daarbij zijn afspraken gemaakt over frequenties en voorzieningen in de trein en op de stations. Steeds vaker komt het voor dat de opdrachtgever zelf eigendom wordt krijgt van het materieel en dit ter beschikking stelt aan de vervoerder. De opdrachtgevers financieren ook de uitbreiding van het spoorwegnet, vaak met reactiveringen van bestaande spoorlijnen.
Daarnaast heeft elk van de opdrachtgever van de deelstaat een of meerdere taken toegewezen gekregen die ze voor de hele deelstaat moeten uitvoeren, dit zijn marketingsacties (go.Rheinland), het plannen van dienstregelingen (NWL), veiligheid en de introductie van een chipkaart (beide VRR).
* [[RB38 (Nordrhein-Westfalen)|RB 38]]: Het traject tussen Horrem en Köln Messe/Deutz wordt weer in gebruik genomen vanwege het afronden van de werkzaamheden.
* [[RB45 (Nordrhein-Westfalen)|RB 45]]: Deze lijn wordt opgeheven en geïntegreerd in de [[RE14 (Nordrhein-Westfalen)|RE 14]].
* [[RB48 (Nordrhein-Westfalen)|RB 48]]: Het station Leverkusen-Schlehbusch Schlebusch wordt hernoemd in Leverkusen-Manfort.
* [[RB59 (Nordrhein-Westfalen)|RB 59]]: De versterkingsritten gingen niet langer stoppen bij Dortmund-Aplerbeck.
* [[RB77 (Nordrhein-Westfalen)|RB 77]]: Overname van de exploitatie door [[Start]]. Tijdens de vroege ochtend en late avond worden enkele ritten aan de dienstregeling toegevoegd.
140.522
bewerkingen

Navigatiemenu