Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

BBA

84 bytes toegevoegd, 16 januari
geen bewerkingssamenvatting
'''BBA''' (volledig: N.V. ''Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten'') is een voormalig stads- en streekvervoerder in de provincie Noord-Brabant (oorspronkelijk werkgebied) welke na het winnen van verschillende aanbestedingen ook in andere delen van Nederland actief was.
BBA Mobility Services bood bedrijfs- en evenementenvervoer aan terwijl BBA Tours besloten vervoer uitvoerde. Tevens was het bedrijf eigenaar van enkele taxiondernemingen in Brabant. BBA was sinds 2001 onderdeel van [[Veolia Transport|Veolia Transport Nederland]].
| Oss Station - Uden Markt
| Nistelrode, Heesch
| [[Lijn 157 57 Eindhoven N.S.-Busstation - Oss Station - Eindhoven StationN.S.|57]]
|-
| [[Lijn 16 's-Hertogenbosch Station - Oss Station|16]]
==Wagenpark==
Bij oprichting beschikte BBA vooral over stoomtrams maar ging meteen over op het omschakelen op autobussen. De eerste bussen waren van Ford en Kromhout. Na de oorlog werkte BBA een tijd met noodbussen en kwamen ook weer Kromhout bussen in dienst. Later stapte BBA over op bussen van [[Volvo]] en [[DAF]]. De carrosserieën werden veelal door [[ZABO]] geleverd. Ook had BBA verschillende standaard streekbussen in dienst, waaronder de bekende [[DAF MB200]] met Den Oudsten opbouw maar ook bussen van [[Hainje]] op Volvo B10M-55 of DAF MB200 onderstel en gelede bussen van Den Oudsten op een DAF MBG205 chassis. In 1988 kreeg BBA de laatste gemaakte standaard streekbussen, gemaakt door Den Oudsten op Volvo onderstel.<ref name="Meer01"/> Daarna stapte BBA over op de nieuwe [[Den Oudsten B88]] bus, zowel met DAF SB220 als Volvo B10M-55 onderstel. Verder kwamen ook [[Berkhof]] bussen op dezelfde onderstellen in dienst. Op de stadsdiensten reden vrijwel allemaal CSA I en CSA II bussen en midibussen.
In 2001 begon de instroom van [[Mercedes-Benz Citaro]] bussen en de [[VDL Berkhof Ambassador]]. Voor de nieuw gewonnen concessies in Utrecht en de Veluwe werden nieuwe bussen van die types gekocht. In Brabant vervingen ze de oudste standaard streekbussen. Ook werden moderne stadsbussen ter vervanging van de oudste CSA bussen aangeschaft. Verder en werden er ook nieuwe gelede bussen aangeschaft van Van Hool AG300. Eind 2006 was BBA de laatste vervoerder in Nederland met nog actieve standaard streekbussen (de gelede bussen uit de laatste levering en nog enkele 12 meter varianten) en CSA II bussen. Door het rommelige verloop van de aanbesteding in 2006 kon BBA geen nieuwe bussen inzetten. Veolia Transport reed daardoor tot midden 2007 nog met het oude materieel. [[Afbeelding:BBA_601.jpg|150px|thumb|right|Een oude streekbus van de '''BBA''' die nog meeging naar [[Veolia Transport]]]]. Halverwege 2007 kwam de instroom van nieuw materieel op gang, zo zijn er Ambassadors en [[Volvo 7700]] bussen ingestoomd en zijn de oude wagens opgelegd. De oude Citaro's, welke in Brabant West reden, werden naar SRE/De Kempen verplaatst, zodat daar ook de oude wagens opgelegd konden worden. Vervoerder Arriva gebruikte in het voorjaar van 2007 afgeschreven BBA bussen ter tijdelijke vervanging van afgekeurd materieel.
===Nummering van het wagenpark===
2.001
bewerkingen

Navigatiemenu