Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

68 bytes toegevoegd, 23 aug 2015 22:46
Duitsland
===Duitsland===
In '''Duitsland''' barst het van de sneltramsystemen. Vaak zijn dit volledig op zichzelf staande netwerken in steden waar geen echte metro rijdt. Enigszins vergelijkbaar met de Belgische ''premetro'', lopen de lijnen in het centrum vaak ondergronds. Het Dortmundse systeem, geëxploiteerd door de ''DSW21'', is hier een mooi voorbeeld van. Verschil met België is wel dat er vaak échte sneltram-rijtuigen worden gebruikt, met een hoge vloer, grotere breedte en een grotere capaciteit dan een conventionele tram.
Het Duitse systeem wordt '''U-Stadtbahn''' genoemd. Dit is een afgeleide naam van het Duitse woord voor [[metro]], ''U-bahn''letterlijk Stadsspoor.
<br>Hieronder worden enkele netwerken beschreven.
*'''Bochum''' heeft één Stadtbahnlijn, lijn U35, die van het zuiden van de stad naar de iets noordelijker gelegen plaats Herne loopt. Ook zijn er nabij het Bochumse Centraal Station enkele tramtracés ondergronds geleid. Deze lijn is de vervanging van de metersporige tramlijn 305.
*'''Bielefeld''' heeft in de jaren 80 de centrale as van het tramnetwerk in een tunnel gelegd, en alle tramhaltes omgebouwd naar haltes met hoge perrons. Later is er nog een vierde lijn gebouwd vanaf het Hbf.
*'''[[U-Stadtbahn van Dortmund|Dortmund]]''' heeft een Stadtbahnnetwerk van 6 lijnen. Samen met twee stadstramlijnen, die ook met een ''U'' voor het lijnnummer worden aangeduid, wordt in het centrum een ondergrondse driehoek gevormd waarvanuit alle stadsdelen bereikbaar zijn.*'''[[U-Stadtbahn van Düsseldorf|Düsseldorf]]''' heeft een hoofdas waardoor verschillende lijnen lopen. Het hoofdtracé wordt gevormd door een gezamenlijk ondergronds traject van het [[Düsseldorf Hbf|Centraal Station]] naar ''Heinrich-Heine-Allee'', waarover 7 lijnen lopen. Het bijzondere aan deze tunnel is dat deze viersporig is, twee sporen naast elkaar én boven elkaar. Ook loopt er een Stadtbahnlijn naar '''[[Duisburg Hbf|Duisburg]]'''.
*'''[[U-Stadtbahn van Essen|Essen]]''' heeft een Stadtbahnnetwerk dat uit drie lijnen bestaat. Het grootste deel loopt ondergronds, en sluit bij eindpunten aan op de stadstramnetwerken van Mülheim en Gelsenkirchen.
*'''Frankfurt''' heeft een U-Stadtbahngescheiden sneltramnet, die door de inwoners lovend U-bahn genoemd wordt. Van alle netwerken lijkt deze dan ook het meeste op een echte metro. Een behoorlijk deel loopt ondergronds, alle stations hebben een hoge vloer, en de lijnen kruisen elkaar ongelijkvloers. Lijn U5 heeft een traject midden in de straat en wordt met trammaterieel gereden.
*'''Hannover''' heeft 3 van de 4 assen van het tramnetwerk omgebouwd en in het centrum van tunnels voorzien. Deze drie tunnels komen in het centrum bij de halte Kröpcke samen.
*'''Köln''' heeft al zijn tramlijnen om laten bouwen tot U-Stadtbahn. Sommige lijnen lijken ook nog op een echte tram, lage instap, rijden over de straat, terwijl andere lijnen dan weer een hoge instap hebben, ondergronds en conflictvrije kruisingen. Uitlopers van het netwerk gaan naar '''Bonn''', dat zelf ook over een bescheiden tramnetwerk beschikt.*'''Stuttgart''' heeft in een monsteroperatie in de jaren 70 de tramlijnen in het centrum ondergronds gelegd, en daarna lijn voor lijn van meterspoor naar normaalspoor omgespoordverbouwd. In 2012 zal is dit project voltooid zijn, maar het metersporige materieel is al buiten dienst gesteld. Er worden in tegenstelling tot veel andere steden nog steeds uitbreidingen gepland en gebouwd.
Er zijn ook nog drie steden die een regionale Stadtbahntram hebben:
*Karlsruhe
*Saarbrücken
Het gebruik van de term Stadtbahn is nogal vaag, en wordt nogal eens verward met Straßenbahn. Het onderscheid is ook zeer vaag te noemen, er zijn op diverse plekken Stadtbahnen te vinden die tussen het overige verkeer rijden, terwijl een Straßenbahn elders een vrije baan heeft. Dresden en Leipzig zijn na de Wende val van de muur begonnen met het ombouwen van hun tramnetwerk tot Stadtbahn, maar doen dat zonder ondergrondse stations. Daar wordt de term Stadtbahn gebruikt in combinatie met het op vrije baan leggen van de tram en voorzien van speciale voorrangsregelingen, dat alles . Vaak gebeurt dit in combinatie met het saneren van de infrastructuur en het materieel, dat vaak van slechte kwaliteit isniet aan de moderne standaarden voldoet.
Zie ook de [[Trams in Duitsland|lijst van tramsteden in Duitsland]].
[[Categorie:Sneltram]]
[[Categorie:Dienstregeling]]
ap_users
21.878
bewerkingen

Navigatiemenu