Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Tram

Geen verandering in de grootte, 1 feb 2014 21:27
k
Voertuigen: Spelling.
Moderne trams zijn sinds de jaren 90 in West-Europa eigenlijk altijd gelede lagevloerstrams. Deze trams hebben een lage instap waardoor ze beter toegankelijk zijn voor de passagiers. Deze trams zijn heel wisselend van lengte. Er zijn korte varianten, maar ook hele lange varianten van meer dan vijftig meter. De trams zijn vaak modulair van opzet, zodat de fabrikant ze in verschillende lengtes kan verkopen. Een bijkomend voordeel is dat de trams achteraf ook nog verlengd kunnen worden.
De gelede tram bestond en bestaat ook in conventionele hogevloersvariant. Deze heeft in geheel West-Europa lange tijd het moderne trambeeld bepaaltbepaald. Ook in alle Nederlandse steden hebben heel veel trams van dit type gereden of rijden ze nog steeds. De meest voorkomende varianten waren enkelgeleed of dubbelgeleed. Langere varianten hebben in Nederland niet bestaan, maar kwamen in Duitsland wel voor. Deze hogevloerstrams hadden conventionele onderstellen zoals deze bij alle spoorvoertuigen gebruikt werden, en werden vaak aangeduid door het aantal assen waaraan de wielen bevestigd waren. De onderstellen werden vaak als Jacobsdraaistel onder de geleding geplaatst. Daarnaast zat er ook nog een draaistel onder de voorste en achterste bak.
Voor de introductie van de gelede tram deden er voornamelijk twee- en vierassers dienst. Een tram bestond dan uit een of meerdere voertuigen die aan elkaar gekoppeld waren. Niet al deze voertuigen waren ook aangedreven, veel van deze aanhangers werden meegesleept door de tram die voorop reed. De vierasser is geperfectioneerd in de PCC-tram. Dit type tram, ontwikkelt in de Verenigde Staten, heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de internationale tramgeschiedenis. In Nederland in Den Haag, in België en in volledig Oost-Europa heeft dit type tram, of een model ontwikkeld op basis van een PCC-licentie de ontwikkeling van de tramgeschiedenis beheerst. De Oost-Europese variant van de PCC, de ČKD Tatra T3 en T4, is in totaal zelfs zo'n 17.000 keer uit de fabriek gerold, en daarmee het meest gebouwde tramvoertuig ooit.
ap_users, beheerders
3.236
bewerkingen

Navigatiemenu