Winterdienstregeling 2015

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Als er grote kans is op sneeuwval of extreme kou voeren NS en ProRail de winterdienstregeling in (welke door NS en Prorail intern Landelijk Uitgedunde Dienstregeling of LUD genoemd wordt). Er worden dan preventief treinen opgeheven, om ervoor te zorgen dat de effecten van storingen kleiner worden. Afhankelijk van de weersvoorspellingen wordt deze dienstregeling landelijk of regionaal ingevoerd. Over het algemeen wordt een dag van tevoren besloten of er een aangepaste dienstregeling wordt gereden. Meer details over de gewijzigde dienstregeling zijn te vinden op Rijden de Treinen [1].

Aanpassingen maandag t/m vrijdag

Van maandag tot en met vrijdag zijn de volgende aanpassingen in de treindienst van kracht:

 • Tussen Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal rijdt 2x per uur een Intercity. De serie 2800 rijdt de gehele dag, dus ook 's avonds, op dit traject. De overige intercity's serie 500 en serie 12500 rijden niet op dit traject, maar wel tussen Utrecht en Noord-Nederland.
 • Intercity's serie 700 en serie 12700 worden opgeheven tussen Lelystad Centrum en Den Haag Centraal. In Lelystad wordt verder gereden als serie 2600, via Amsterdam Centraal naar Roosendaal en andersom. Dit is ook het alternatieve reisadvies.
 • De serie 800 rijdt de gehele dag tussen Utrecht en Maastricht. In de ochtendspits rijden er extra treinen van Den Helder naar Amsterdam Centraal en van Utrecht Centraal naar Alkmaar, in de avondspits is dit juist andersom. Op het moment dat deze treinserie niet rijdt kunnen reizigers gebruik maken van de serie 3000, die ook in Heiloo zal stoppen.
 • De spitstreinen Amsterdam - Rotterdam op de HSL-Zuid serie 1000 rijden niet. De treinen serie 900 van en naar Breda rijden wel, en zijn toeslagvrij.
 • Tussen Deventer en Amsterdam Centraal rijden minder intercity's. Hier rijdt alleen de serie 140. In de ochtendspits rijden enkele extra intercity's richting Amsterdam Centraal, in de avondspits enkele extra intercity's richting Deventer. De overige treinen van de serie 1500 rijden niet tussen Amsterdam Centraal, Amersfoort en Deventer. Tussen Enkhuizen en Amsterdam Centraal wordt altijd gestopt in Zaandam. In Amsterdam Centraal moet altijd worden overgestapt. Reizigers tussen Amsterdam en Amersfoort kunnen ook gebruik maken van de sprinters serie 5800, reizigers tussen Amersfoort en Deventer kunnen ook gebruik maken van de treinen naar Enschede (serie 1600 en serie 1700.
 • Tussen Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. rijdt 2x per uur een intercity. Deze verbinding wordt geboden door de serie 2000, die hierdoor ook 's avonds laat gaat rijden. Naar Amersfoort en verder moet altijd worden overgestapt: de serie 1700 en de serie 11700 rijden niet op dit traject.
 • Intercity serie 2200 wordt geheel opgeheven. Tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden Centraal kunnen reizigers gebruik maken van de serie 2100, tussen Leiden en Dordrecht is de serie 2600 het alternatief.
 • De treinen uit Zeeland, serie 2600 en 's avonds serie 12600 rijden van en tot Roosendaal. In Roosendaal moet altijd worden overgestapt op een trein uit Zeeland naar de Randstad en andersom.
 • Intercity 3100 wordt geheel opgeheven. Tussen Nijmegen en Utrecht Centraal is de serie 3000 het alternatief, die extra in Driebergen-Zeist stopt. Tussen Utrecht en Schiphol kan worden gereisd met de overige intercity's 3500.
 • De serie 3500 wordt in twee delen gesplitst: deze serie rijdt tussen Heerlen en Sittard en tussen Utrecht Centraal en Schiphol. De rest van het traject wordt alleen gereden door de serie 800. In de ochtendspits rijden enkele treinen wel van Sittard naar Utrecht, in de avondspits de andere kant op.
 • Er rijden geen treinen naar Hoek van Holland Strand. Tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Haven rijdt overdag 4x per uur een trein: naast de normale serie 4100 rijdt ook de normaal in Maassluis West eindigende serie 4200 rijdt naar Hoek van Holland Haven.
 • Tussen Leiden Centraal en Hoofddorp rijden in de spits minder Sprinters. De treinen van de serie 4300 van en naar Lelystad rijden niet, de overige sprinters van de serie 5700 rijden wel.
 • Tussen Amsterdam en Uitgeest rijdt elk half uur een sprinter: de serie 4700 rijdt niet. De treinen die doorrijden van/naar Rotterdam van de serie 4000 zijn het alternatief.
 • Tussen Utrecht en Almere Oostvaarders rijden geen rechtstreekse treinen: de serie 4900 wordt opgeheven. Reizigers kunnen omreizen via Weesp met de overige Sprinters
 • Tussen Dordrecht en Den Haag Centraal rijden minder Sprinters. Alleen de van/naar Roosendaal rijdende serie 5100 rijdt hier, de serie 5000 van en naar Breda rijdt niet op dit traject. Doorgaande reizigers stappen in Dordrecht over.
 • De stations tussen Utrecht en Woerden, inclusief Utrecht Leidsche Rijn, worden alleen aangedaan door de serie 9800, de serie 6100 rijdt niet.
 • Tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal rijden minder Sprinters. Alleen de sprinters van/naar Schiphol (serie 5700) rijden hier, de Sprinters van/naar Haarlem (serie 6300) rijden niet op dit traject.
 • De Sprinters van en naar Roermond rijden niet verder dan Maastricht. Van en naar Maastricht Randwyck moet in Maastricht worden overgestapt: de serie 6800 rijdt van beide kanten niet verder dan Maastricht. De trein tussen Maastricht en Maastricht Randwyck rijdt alleen in de spits, buiten deze uren kan gebruik worden gemaakt van de overige treinen.
 • Er rijden minder Sprinters tussen Amsterdam Centraal en Veenendaal Centrum. Tussen Amsterdam Centraal en Breukelen rijdt alleen de serie 4000, de serie 7400 die hier normaal in de spits ook rijdt, rijdt nu niet. Tussen Breukelen en Rhenen rijdt deze serie wel, daarentegen rijdt de serie 17400 op dit traject juist niet.
 • Tussen Rotterdam Centraal en Gouda Goverwelle rijdt de spitstrein serie 9700 niet, deze verbinding wordt wel geboden door de serie 4000.
 • Tussen Bergen op Zoom en Roosendaal rijden de in de ochtendspits toegevoegde treinen serie 12100 niet. De enkele minuten later rijdende treinen van de serie 2600 zijn het alternatief.
 • De Spitspendels op de Hoekse Lijn, serie 14100 rijden niet. De overige treinen op deze lijn, de series 4100 en 4200 vormen het alternatief voor de reizigers tussen Rotterdam Centraal en Vlaardingen Centrum.
 • Tussen Enkhuizen en Amsterdam rijden de spitstreinen serie 14500 niet. De normaal naar Amersfoort doorrijdende serie 1500, die nu extra in Zaandam stopt, kunnen als alternatief worden gebruikt.
 • In de spits rijden er minder treinen tussen Nijmegen en Wijchen. De sprinterstations op dit traject worden alleen aangedaan door de serie 4400, de serie 17600 rijdt niet.
 • Tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn rijden geen Sprinters. De serie 19500 rijdt hier niet. Deze verbinding wordt wel aangeboden door de intercity's serie 8800.
 • De Sprinters die rijden tussen Den Haag Centraal en Gouda Goverwelle (serie 19800) rijden niet. Deze verbinding wordt wel aangeboden door de serie 9800.
 • Van en naar het Spoorwegmuseum wordt geen treindienst aangeboden: de serie 28300 rijdt niet.

Aanpassingen zaterdag

Op zaterdag zijn de volgende aanpassingen in de treindienst van kracht:

Aanpassingen zondag

De aanpassingen voor de zondag zijn op dit moment nog niet bekend.

Algemeen

Intercity direct is tijdens deze dienstregeling toeslagvrij. Andere treinvervoerders kennen geen aparte winterdienstregeling.

Raadpleeg voor het reizen altijd een reisplanner: er kunnen afwijkingen zijn op deze lijst, met name bij vroege en late treinen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. Aangepaste dienstregeling: http://www.rijdendetreinen.nl/informatie/dienstregeling/aangepaste-dienstregeling#dienstregeling