Sporen in Den Bosch

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Sporen in Den Bosch is de naam van een groot spoorwegproject bij 's-Hertogenbosch met als doel om in de toekomst meer treinverkeer te kunnen verwerken. Het project wordt tussen 2011 en 2014 uitgevoerd.

Voormalige en nieuwe situatie

Voormalige situatie

De treinen uit Utrecht en Nijmegen reden voorheen over dezelfde 2-sporige Diezebrug het station van 's-Hertogenbosch binnen en moesten elkaar voor die brug gelijkvloers kruisen. Vertragingen op het traject Utrecht-'s-Hertogenbosch leidden tot vertragingen op het traject Nijmegen-'s-Hertogenbosch en vice versa. Met het oog op het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, waarbij in de toekomst meer intercity's en stoptreinen tussen 's-Hertogenbosch en Utrecht moeten gaan rijden, werd het noodzakelijk geacht om het knelpunt rondom 's-Hertogenbosch aan te pakken.

Nieuwe situatie

Om te voorkomen dat treinen op elkaar moeten wachten, kruist het treinverkeer vanaf Nijmegen het treinverkeer van en naar Utrecht ongelijkvloers via een fly-over. De bestaande Diezebrug is vervangen door een stillere brug en wordt uitsluitend gebruikt door de treinen op het traject Utrecht-'s-Hertogenbosch. Treinverkeer naar Nijmegen maakt gebruik van een eigen spoorbrug. Er liggen in de nieuwe situatie vier sporen over de Dieze. Op het station komen alle treinen op aparte sporen aan, zodat er niet op elkaar gewacht hoeft te worden. Verder worden de eilandperrons verlengd en wordt de sporen-layout aangepast.

Werkzaamheden

2011

In september 2011 werd de starthandeling van het project verricht. Eind oktober was er gedurende twee dagen geen treinverkeer mogelijk in verband met het heien van de steunpunten voor de fly-over. Tot het einde van het jaar vonden daarnaast diverse zandtransporten plaats.

2013

Tussen donderdag 27 juni en donderdag 11 juli was er geen treinverkeer mogelijk tussen 's-Hertogenbosch en Zaltbommel en tussen 's-Hertogenbosch en Oss. Gedurende deze periode werd er namelijk non-stop gewerkt aan het optimaliseren van de sporen-layout op het station en werd de oude Diezebrug vervangen door het nieuwe exemplaar.

Externe links