Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven was verantwoordelijk voor de concessie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Deze is op 1 januari 2015 overgenomen door de Provincie Noord-Brabant.

Het gebied omvat 21 gemeenten in het zuidoosten van Noord-Brabant rond Helmond en Eindhoven. Het gebied grenst aan de concessies Oost-Brabant van de provincie Noord-Brabant, aan de Concessie Noord- en Midden-Limburg (2007-2016) van de provincie Limburg en aan België.

Het SRE ontstond in 1993. Met de ingang van 1 juni 1997 werd het Openbaar Vervoer ondergebracht bij het SRE. Vanaf deze datum verscheen voor deze regio een gezamelijk busboekje van de vervoerders. Op 1 januari 2006 heeft SRE de status van plusregio kregen. Tot die datum was de samenwerking in deze gebieden gebaseerd op de Kaderwet bestuur in verandering.

Op 1 januari 2015 zijn de plusregio's weer vervallen. Het SRE gaat verder onder de naam Metropoolregio Eindhoven (MRE), de gemeenten nemen echter deel op vrijwillige basis. Het openbaar vervoer wordt ondergebracht bij de Provincie Brabant en gaat tot het eind van de lopende concessie (eind 2016) wel verder onder dezelfde naam.

Geschiedenis

Al het vervoer is nu in één concessie onder gebracht, maar eerder waren dit meerdere percelen.