Overleg:Lijn 120 Amsterdam Station Bijlmer ArenA - Utrecht Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Ik heb even een vraagje wat betreft lijn 120 richting Amsterdam-ZO, er staat in de dienstregeling van Connexxion dat deze bus komende vanaf halte AZUA er tussen Paasheuvelweg en Holendrecht station 5 minuten over doet, maar terug van Holendrecht station naar Paasheuvelweg (als de bus op weg is naar Bijlmer ArenA) doet lijn 120 er maar een minuut over. Staat deze bus bij Holendrecht station (richting Bijlmer ArenA) 4 minuten stil ofzo? Maar Holendrecht station lijkt mij geen plek om 4 minuten te blijven staan, en andere bussen, zoals lijn 126 doen er altijd tussen Paasheuvelweg en Holendrecht station maar één minuut over, of binnen de minuut. Milco1995 29 jul 2009 15:47 (CEST)

Lijkt me een gevalletje van een buffer voor eventuele vertraging in de rijtijden. --Reiziger ddrs 29 jul 2009 19:58 (CEST)

Holendrecht is een tijdhalte (er is een bordje met een sticker T erop geplakt aanwezig), maar of dat bij bus 120 is weet ik dan weer niet.Bee 3 aug 2009 23:51 (CEST)

Amsterdam-ZO

Inderdaad is Amsterdam-Zuidoost een stadsdeel van de gemeente Amsterdam, maar niet van de plaats Amsterdam. Formeel is het een aparte woonplaats (en daarom staat het ook zo in het routeoverzicht van Connexxion, dat hier was overgenomen). Zuidoost grenst niet eens aan de rest van Amsterdam, er liggen nog andere plaatsen tussen. Reisthijs 11 dec 2009 19:13 (CET)

Wijzigingen daarom ook teruggedraaid. --Reiziger ddrs 11 dec 2009 21:40 (CET)

Maar lijn 120 en 126 zijn de enige 2 lijnen, van alle lijnen die in Amsterdam-ZO komen, die de toevoeging -ZO hebben. Alle andere lijnen (CXX, GVB, Arriva) hebben gewoon 'Amsterdam' staan in de routestrips, dus daarom heb ik de toevoeging -ZO ook bij lijn 120 verwijderd. Vandaar. Sorry, ik zal een dezer dagen bij alle andere lijnen die in Zuidoost komen de toevoeging -ZO toevoegen. Milco1995 11 dec 2009 21:58 (CET)
Volgens de database van plaatsnamen in Nederland is er in de gemeente Amsterdam slechts één officiële kom: Amsterdam. Andere dorpen in de gemeente Amsterdam hebben dan wel komborden, maar zijn geen officiële plaatsen. Het gebruik van Amsterdam-ZO is ontstaan door de postcode indeling van de toenmalige PTT Post. Voor elk postcodegebied moet een zogenaamde hoofdplaats aanwezen worden, en die hoofdplaats moet uniek zijn. De postcode van Amsterdam is 1000, en die van Zuidoost is 1100. Daardoor heeft PTT Post een plaatsnaam geïntroduceerd die wettelijk niet bestaat. Het GVB gebruikt in hun dienstregeling sowieso geen plaatsnamen, als een haltenaam niet uniek is, wordt er in de meeste gevallen een plaatsnaam achter de haltenaam toegevoegd. Nog enkele opmerkingen:
  • Op de komborden van Amsterdam Zuidoost staat gewoon Amsterdam. Eronder hangt een tweede bordje "Stadsdeel Zuidoost".
  • De gemeente Amsterdam gebruikt voor alle gemeentelijke instanties die gevestigd zijn in Zuidoost gewoon Amsterdam als plaatsnaam in het adres: Stadsdeelkantoor, Stadsbank van Lening, Dienst Belastingen Gemeente, Dienst Werk en Inkomen Sector Zuidoost.
Als het aan mij ligt blijft het dus gewoon zonder Zuidoost, tegen datgene in wat de vervoerders gebruiken Bee 12 dec 2009 00:58 (CET)

@Bee: Jouw betoog klopt bijna helemaal, alleen bestaan er wel degelijk komborden met Amsterdam Zuidoost. (zie deze link) Daarnaast kan het wel zo zijn dat het officieel allemaal Amsterdam is, en het maakt me in dit geval niet zoveel uit, maar het druist toch een beetje tegen mijn gevoel in om Holysloot, Ransdorp e.d. Amsterdam te noemen. Maar zoals ik al zei, in het geval van Zuidoost neig ik licht naar de vermelding van Zuidoost, maar kan ik heel goed leven met alleen Amsterdam. Het belangrijkste lijkt me dat we op de hele wiki één lijn trekken. Tsov 12 dec 2009 11:02 (CET)