OV Vrij

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
OV Vrij
Tariefjaar 2020

OV Vrij is een abonnement voor het reizen per trein en overig openbaar vervoer dat op 1 juli 2015 door NS is ingevoerd. Het is bedoeld voor reizigers die vaak reizen, zowel in de spitsuren als in de daluren, met zowel trein als bus, tram of metro. OV Vrij bestaat feitelijk uit een combinatie van Altijd Vrij en BTM Vrij en geeft daarmee voor een vast bedrag recht op onbeperkt reizen in al het openbaar vervoer. OV Vrij is de opvolger van het OV-jaarabonnement, dat sinds 1 december 2015 niet meer verkocht wordt.

Geldigheid

Het abonnement OV Vrij geeft treinreizigers altijd recht op 100 procent korting (dus vrij reizen). Ook in het overig openbaar vervoer krijgt de abonnementhouder altijd 100 procent korting.

Het abonnement wordt als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart geladen en reizigers zijn verplicht om in- en uit te checken als zij gebruik willen maken van dit abonnement. Hoewel de reiziger gratis mag reizen, is in- en uitchecken altijd verplicht: zonder deze handeling is er geen sprake van een geldig vervoerbewijs.

Aanvullende kenmerken

  • OV Vrij kan worden aangeschaft als jaarabonnement en kost in 2020 dan € 491,20 per maand, of € 4.932,00 per jaar, voor de tweede klas. Voor de eerste klas geldt een tarief van € 788,70 per maand, of € 7.824,00 per jaar. De prijs per maand is opgebouwd uit 431,20 respectievelijk 728,70 euro (de prijs van Altijd Vrij) plus 60,00 euro (de prijs voor het supplement BTM Vrij).
  • OV Vrij als jaarabonnement is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan maandelijks opgezegd worden.
  • Bij het inchecken wordt geen instaptarief ingehouden. Er hoeft dus geen saldo op de kaart te staan.
  • Bij dit abonnement kan voor maximaal 4 gezinsleden een Altijd Vrij, Dal Vrij of Weekend Vrij als bijabonnement aangeschaft worden. Daarvan mogen er maximaal 3 een gratis Kids Vrij-bijabonnement zijn. Ook kan een OV Vrij-bijabonnement verkregen worden door een bijabonnement Altijd Vrij aan te schaffen in combinatie met het BTM Vrij-supplement. Ook op de prijs van BTM Vrij wordt dan korting verkregen.
  • OV Vrij geeft recht op Samenreiskorting: reizigers mogen in de Daluren drie medereizigers met korting meenemen. Medereizigers dienen hiervoor met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart te reizen en voorafgaand aan de reis het product Samenreiskorting op de kaart te laden