Nachtnet Brabant

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Schematische kaart van het Nachtnet, inclusief de uitbreiding naar Brabant (in rood).

Het Nachtnet Brabant is een uitbreiding van het normale Nachtnet. Het verbindt Dordrecht, Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven met de Randstad en rijdt in de nachten van donderdag op vrijdag, vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag.

Het Nachtnet Brabant begon per 13 december 2007 als een proef van de NS en de Provincie Noord-Brabant en zou aanvankelijk lopen t/m 18 december 2010, maar dit werd met enkele jaren verlengd.

De Provincie Noord-Brabant ging jaarlijks € 1,1 miljoen bijdragen aan de proef, de Brabantse steden (Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven) en Dordrecht gingen ieder jaarlijks € 100.000 bijdragen.

Eind januari 2015 werd bekend dat er vanaf 2016 vanaf 2.00 uur 's nachts geen nachttreinen meer rijden van het nachtnet Brabant. De NS wilde nieuwe afspraken maken over de voortzetting van het nachtnet tot 2025. De NS vroeg volgens de provincies en gemeenten teveel geld voor de treinen tussen 2:00 en 5:00 uur. Er volgt nu een onderzoek of het haalbaar is om als alternatief nachtbussen in te zetten.[1]

De uitbreiding omvat de volgende trajecten:

Met uitzondering van de pendel Tilburg - 's Hertogenbosch betreft het een verlenging van de bestaande nachtnettreinen van/naar Eindhoven.

Treinnummering

De treinnummers voor het Nachtnet Brabant zijn afwijkend van het normale systeem van treinnummering. De nummering is als volgt:

Eerder reed ook:

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. Overleg met NS vruchteloos: Nachtnet in Brabant sneuvelt, Brabants Dagblad.nl, 29 januari 2015