NBM

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Nederlandse Buurtvervoer Maatschappij (NBM) is een voormalige busvervoerder die actief was in Het Gooi, Utrecht en Gelderland.

Ontstaan

De NBM werd op 14 december 1900 opgericht als N.V. Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij; de firma was een dochteronderneming van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) en bouwde en exploiteerde een spoorlijn Bilthoven - Zeist, een zijtak van de Centraalspoorweg Utrecht-Kampen.

Tramdiensten

Met de overname van de Ooster Stoomtram-Maatschappij (1927) en de Gooische Tramweg-Maatschappij (1944) kreeg de NBM een groot netwerk van tramlijnen in handen. Sommige van deze trams werden al voor de oorlog omgezet in busdiensten.

Overname door NS

In 1949 beëindigde NBM de laatste tramdienst en reed het bedrijf alleen nog met bussen; de naam was daarom veranderd in Nederlandse Buurtvervoer Maatschappij. De Nederlandse Spoorwegen, die het oorspronkelijke moederbedrijf NCS al hadden ingelijfd, namen ook NBM volledig over. Op 3 juni 1973 voegde NS de NBM samen met Maarse en Kroon tot een nieuwe N.V. Dit bedrijf voerde de naam Centraal Nederland.