Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) (voor 26 oktober 2017 nog het Ministerie van Infrastructuur en Milieu) is in Nederland het ministerie dat verantwoordelijk is voor transport en nationale transportinfrastructuur. Het ministerie is in 2010 ontstaan door de samenvoeging van de ministeries van VROM en van Verkeer en Waterstaat.

Het Ministerie van I&W is verantwoordelijk voor diverse landelijke ov-concessies, waarvan de bekendste waarschijnlijk het Hoofdrailnet is: de onderhands aan NS gegunde concessie voor het exploiteren van alle niet-gedecentraliseerde spoorlijnen. Daarnaast is I&W verantwoordelijk voor onder meer de concessie op de HSL-Zuid, de beheerconcessies aan ProRail en Keyrail en diverse veerbootverbindingen.

Minister

De huidige minister van I&W is Cora van Nieuwenhuizen (VVD), tot 26 oktober 2017 was Melanie Schultz van Haegen (VVD) de minister. Van Nieuwenhuizen heeft in haar portefeuille de volgende zaken: water, luchtvaart, weginfrastructuur en maritieme zaken.

Staatssecretaris

Naast de minister kent het ministerie van I&W ook een staatssecretaris. Stientje van Veldhoven (D66) nam de portefeuille op 26 oktober 2017 over van Sharon Dijksma (PvdA). De portefeuille bestaat uit de volgende zaken: milieu (niet klimaat), openbaar vervoer, spoor en het KNMI. De staatssecretaris is in deze kabinetsperiode verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Nederland. Ook heeft ze sterke invloed op de NS, aangezien alle aandelen van NS in handen zijn van de Nederlandse staat.

Tot 28 oktober 2015 was Wilma Mansveld (PvdA) staatssecretaris voor het ministerie van I&M (nu I&W). Vanwege het uiteindelijke Fyra-rapport stapte ze op. Wilma Mansveld kwam al eerder in de problemen door de financiële tekorten bij ProRail en de Fyra-affaire. De Fyra was technisch niet in orde door loskomende bodemplaten tijdens het winterse weer. Dit bracht de veiligheid van de reizigers in gevaar en heeft als gevolg veel media-aandacht opgeleverd. Op 26 november 2015 werd Wilma Mansveld opgevolgd door Sharon Dijksma (PvdA), die overkwam van het ministerie van Economische Zaken.

Site Rijksoverheid

Ministerie I&W