Mannheim Hbf

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Mannheim Hbf
Plaats Mannheim
Land Duitsland
Verkorting RM
NS-verkorting Mannhe
Vervoerder(s) NS International
DB Fernverkehr
FlixTrain

Station Mannheim Hbf is het belangrijkste station van de Duitse stad Mannheim en een zeer belangrijk knooppunt in het Duitse ICE-netwerk. Vanuit Nederland wordt het station aangedaan door de ICE International van/naar het Zwitserse Basel.

In Mannheim wordt er op veel momenten van de dag aansluiting gegeven tussen ICE-treinen. Deze treinen komen uit het noorden van Frankfurt Hbf of van Frankfurt Flughafen en Köln. Uit het zuiden komen de treinen van Stuttgart of Karlsruhe. Vanuit Stuttgart wordt verder gereden naar München, vanuit Karlsruhe naar Zwitserland of Frankrijk. Een aantal ICE's en TGV's rijden daarnaast vanaf Mannheim via Saarbrücken van/naar Frankrijk. Tot 1985 moesten veel doorgaande treinen op het station kopmaken, omdat alle belangrijke richtingen alleen vanuit het oosten aan te rijden waren. Met de bouw van een westelijke toegangslijn is het tijdrovende kopmaken in Mannheim voor langeafstandstreinen verleden tijd geworden.

Het regionale treinvervoer bestaat onder meer uit de S-Bahn Rhein-Neckar. Op het stationsplein is daarnaast een halte voor regionale tramlijnen naar onder andere Heidelberg, Weinheim en Bad Dürkheim.

Trein

Bediening vanuit Nederland

In de dienstregeling 2024 stoppen de volgende treinen vanuit Nederland op station Mannheim Hbf:

Treinsoort Serie Lijn Traject Frequentie Opmerkingen
ICE International 100 (Basel SBB -) Frankfurt (M) Hbf - Amsterdam Centraal 5-6x/dag Draagt in Duitsland de lijnnummers ICE 43 of ICE 78.
Nightjet 400 Amsterdam Centraal - Zürich HB 1x/nacht

Historische dienstregeling

Bus

Bij het station is een bushalte voor enkele internationale buslijnen:

NB in de onderstaande tabel staan alleen de internationale bussen naar Nederland en/of België. De lijst is mogelijk niet volledig. Er zijn geen huidige langeafstandsbuslijnen gevonden die dit station aandoen.

Historische dienstregeling