Lijnennetkaart

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Lijnennetkaart van een deel van de stad Dordrecht
Een lijnennetkaart is een (vereenvoudigde) plattegrond van een stad of regio waarop alle bus-, tram- en/of metrolijnen zijn ingetekend. De kaart wordt meestal jaarlijks, met ingang van een nieuwe dienstregeling, bijgewerkt door de vervoerder(s) die de vervoersdiensten in de betreffende regio verzorgen. Op sommige lijnennetkaarten worden alle lijndiensten (dus naast de bus ook de tram en/of metro) weergegeven, maar in andere gevallen wordt er voor elk individueel vervoermiddel een aparte kaart samengesteld.

Op een lijnennetkaart is (meestal) de volgende informatie te vinden:

  • Het verloop van de lijnen met hun begin- en eindbestemming. Iedere lijn heeft een apart nummer en (meestal) een aparte kleur. Soms wordt alleen het verschil tussen de verschillende vervoersvormen aangegeven met een verschillende kleur.
  • De haltes, al dan niet met naam genoemd, die door de lijnen worden aangedaan.
  • Overstaphaltes.
  • De tariefzones. Met de invoer van de OV-Chipkaart is deze informatie minder belangrijk geworden en het is niet ondenkbaar dat de tariefzones zullen verdwijnen.

Een lijnennetkaart geeft een overzichtelijk beeld van alle lijnen binnen een stad of regio. Reizigers kunnen zich zodoende aan de hand van de plattegrond oriënteren en de lijn uitzoeken die het dichtste in de buurt van hun bestemming stopt. Met behulp van het lijnnummer kan er naar aanvullende informatie worden gezocht, zoals de reistijden. Via de website van de vervoerder, busboekjes, lijnfolders of andere bronnen kan de dienstregeling van de betreffende lijn worden geraadpleegd. Mocht de lijn op bepaalde tijden niet rijden, dan kan met behulp van de lijnennetkaart een alternatieve lijn worden opgezocht.