Lijn 9 Diemen Sniep - Amsterdam CS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 9
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Combino, Blokkendoos
Rijdt sinds 7 juli 1990
Voorganger(s) 9
Frequenties
Spits 6x/uur (ochtendspits)
10x/uur (middagspits)
Dal 6-8x/uur
Avond 4-6x/uur
Zaterdag 8x/uur
Zondag 8x/uur
Reclametram voor de OV-chipkaart op weg naar het Centraal Station
Een Combino op lijn 9 op de Middenweg.

Lijnkleur9.svg

Lijn9.png

Lijn 9 verbindt het industriegebied en de nieuwbouwwijk Plantage De Sniep in Diemen met het Centraal Station in Amsterdam. De lijn vormt een belangrijke Oost-West-as door de stad. Bij de keerlus in Diemen is er een enkelsporige aftakking naar de Hoofdwerkplaats rail van het GVB.

Route

Halte
Route 0sr.svg
Diemen, Sniep
 
Route rsr.svg
Diemen, Nicolaas Lublinkstraat
 
Route rsr.svg
Diemen, Schoolstraat
 
Route rsr.svg
Diemen, Arent Krijtsstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Brinkstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Kruislaan
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Hugo de Vrieslaan
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Hogeweg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Pretoriusstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Wijttenbachstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, 1e Van Swindenstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Alexanderplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Plantage Lepellaan
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Artis
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Meester Visserplein
 
Route rsMr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Rembrandtplein
 
Route rhrr.svg
Amsterdam, Muntplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Spui
 
Route rsr.svg
 
Route rsT0.svg
 

Historie

Voor het begin van deze lijn gaan we terug naar 1872, toen een paardenomnibuslijn werd ingesteld tussen de Dam en de Plantage via het Rokin, de Botermarkt (Rembrandtplein), Amstelstraat, Nieuwe Amstelstraat en Muiderstraat. De lijn werd in 1877 tussen Schapenplein (Muntplein) en Botermarkt in één richting verlegd via Halvemaansteeg en Kistemakersgracht (Amstel). In 1883 werd de lijn vertramd en enigszins gewijzigd, de lijn reed voortaan in stad-uit via Reguliersbreestraat, Rembrandtplein en Amstelstraat en stad-in langs de Amstel. Over de Blauwbrug werd de lijn verlegd via de Nieuwe Heerengracht en de Plantage Parklaan naar de Plantage Middenlaan. Een verlenging volgde in 1884 vanaf de Plantage Middenlaan via het Alexanderplein naar de Linnaeusstraat, bij de 3e Oosterparkstraat. In 1903, vlak voordat de lijn geëlektrificeerd werd, werd de lijn weer verlegd: tussen de Blauwbrug en Plantage werd voortaan via de Nieuwe Amstelstraat (stad-uit) of Waterlooplein (stad-in) en Muiderstraat gereden.

Nog net in 1903 werd de lijn dus geëlektrificeerd en ook iets verlengd, de lijn reed nu langs het Oosterpark tot aan de Beukenweg. Even later ging de lijn aan de andere kant doorrijden naar het IJveer, maar werd al snel weer ingekort tot het CS. In 1906 werd aan de oostkant een lus in gebruik genomen via het Kastanjeplein en de 3e Oosterparkstraat. Tussen 1915 en 1921 eindigde de lijn weer eens bij het IJveer. In 1932 volgde een verlegging vanaf het Alexanderplein, via de Mauritskade en Borneostraat naar de Molukkenstraat met een eindlus via de Sumatrastraat en Tidorestraat. In 1940 keerde de lijn weer terug in de Linnaeusstraat en ging doorrijden naar de Middenweg, eerst tot de Kruislaan en later dat jaar tot de Gaffelstraat.

Na de oorlog keerde de lijn als één van de eerste weer terug. In 1948 werd de lijn verlengd naar een lus bij het Ajaxstadion 'De Meer'. In 1985 verdween, na meer dan honderd jaar, het traject langs de Amstel en werd in beide richtingen via het Rembrandtplein gereden. De laatste verlenging volgde in 1990, toen de lijn door ging rijden naar Diemen. Daarbij is de keerlus bij het Ajaxstadion vervangen voor een kopspoor, zodat er gedriehoekt kan worden. Bij de verlenging in 1990 was het de eerste tramlijn sinds 70 jaar die de gemeentegrens van Amsterdam overstak.

In december 2013 werd de halte Plantage Kerklaan hernoemd in Artis.

In december 2014 werd de halte Plantage Badlaan hernoemd in Plantage Lepellaan.

Toekomst

Er zijn plannen om lijn 9 te verlengen naar Amsterdam Bijlmer ArenA of Diemen Zuid.