Lijn 88 Ede Station Ede-Wageningen - Wageningen Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 88
Vervoerder(s) Syntus
Concessie Veluwe
Lijnsoort Streekbus
Formule Valleilijn.png
Materieel Mercedes-Benz Citaro G CNG
Rijdt sinds 10 december 2006
Voorganger(s) 86
Frequenties
Spits 4-6x/uur
Spits (vakantie) 3-6x/uur
Dal 3x/uur
Avond (werkdagen) 2x/uur
Avond (weekend) 2-4x/uur
Zaterdag 4x/uur
Zondag 2-4x/uur
Lijn 88 bij het busstation Wageningen.

Lijn 88 rijdt van station Ede-Wageningen via het ziekenhuis van Ede en de universiteit van Wageningen naar het busstation van Wageningen.

Dienstregeling

  • Deze lijn behoort samen met lijn 84 en de trein tussen Amersfoort en Ede tot de Valleilijn.
  • In de ochtendspits wordt voor een korte periode 6x/uur gereden, daarbuiten wordt 4x/uur gereden en in de vakanties 3x/uur.
  • Zondagochtend wordt tot 10:30 uur 2x/uur gereden, daarna wordt de frequentie verhoogd naar 4x/uur.
  • In het weekend wordt de frequentie na 22:30 uur verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur.
  • Het is een HOV-lijn en wordt gereden door blauwe Mercedes-Benz Citaro G CNG (gelede aardgasbussen) van Syntus, voorzien van infotainmentschermen. Tot 12 juni 2011 reden er op deze lijn MAN Lion's City G CNG, die bussen rijden sindsdien op de Veluwelijn. Die MAN-bussen zijn overgenomen van Veolia Transport.
  • De buslijn heeft een speciale route, gedeeltelijk over met slagbomen afgesloten busbanen en stopt op minder haltes dan reguliere buslijnen. Deze haltes zijn aangepast met een blauwe huisstijl en schermen met de eerst vertrekkende bussen. De lijn is gekomen nadat bleek dat een spoorlijn tussen Ede en Wageningen, zoals de provincie Gelderland eerder had voorgesteld, niet haalbaar bleek.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Ede, Station Ede-Wageningen  
Route rsr.svg Ede, Bovenbuurtweg  
Route rsr.svg Ede, Ziekenhuis Gelderse Vallei  
Route rsr.svg Ede, Stadspoort  
Route rsr.svg Bennekom, Halderbrink  
Route rsr.svg Wageningen, Campus/Atlas  
Route rsr.svg Wageningen, Hoevestein  
Route rsr.svg Wageningen, Bornsesteeg  
Route rsr.svg Wageningen, Dijkgraaf  
Route rsr.svg Wageningen, Ooststeeg  
Route rsr.svg Wageningen, Haagsteeg  
Route rsB0.svg Wageningen, Busstation    

Geschiedenis

Op een onbekend moment werd er in de kerst- en zomervakantie in de dal periode nog maar 4x/uur gereden. Ook is op een onbekend moment deze lijn op zondag in de kerst- en zomervakantie 2-4x/uur gaan rijden.

Op 23 augustus 2015 werd de doordeweekse frequentie van lijn 88 verlaagd. Dit kwam doordat de busbaan over het campusterrein van de WUR in gebruik werd genomen, waarover de nieuwe lijn 84 ging rijden. De totale frequentie van de twee lijnen samen is gelijk gebleven. Ook vertrekt lijn 88 per deze datum vanaf de noordzijde van station Ede-Wageningen (samen met alle andere lijndiensten), in plaats van een aparte halte aan de zuidzijde van het station.

Op 13 december 2015 werd de vakantiedienstregeling vereenvoudigd en was er alleen nog richting Ede in de ochtend een gat in de dienstregeling. Daarnaast is er in de ochtendspits een aantal ritten toegevoegd.

Op 28 februari 2016 kwam het gat in de ochtendspits tijdens de vakanties in zijn geheel te vervallen, aangezien er extra ritten aan lijn 88 werden toegevoegd.

Op 10 december 2017 werd de dienstregeling uitgebreid. Voortaan werd er in de spits 4x/uur en in de daluren 3x/uur (voorheen 2x/uur) in beide richtingen gereden. Het systeem waarbij in de ene richting vaker dan in de andere richting werd gereden kwam te vervallen. Daarnaast ging lijn 84 de extra ritten op zondagavond van lijn 88 overnemen.