Lijn 83 Rotterdam, Keizerswaard - Kralingse Zoom

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 83
Vervoerder(s) RET
Concessie Bus Rotterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Rotterdam
Materieel VDL Citea SLE-120 Hybride
Rijdt sinds 14 december 2014
Voorganger(s) 145, 183
Frequenties
Spits 2x/uur (ochtend)
0x/uur (middag)
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) rijdt niet
Avond (werkdagen) 2x/uur
Zaterdag rijdt niet
Zaterdagavond 2x/uur
Zondag 2x/uur
Zondagavond 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 83 rijdt van Keizerswaard via Oud-IJsselmonde naar Kralingse Zoom.

Dienstregeling

  • Van maandag tot en met vrijdag buiten de vakanties wordt overdag in combinatie met lijn 183 elk kwartier gereden tussen Kralingse Zoom en Keizerswaard. Tijdens de vakanties is dat alleen in de spitsuren het geval.
  • Tijdens de ochtendspits buiten de vakanties wordt in combinatie met lijn 183 én lijn 283 6x/uur gereden tussen Keizerswaard en Kralingse Zoom.
  • Tijdens de middagspits rijdt lijn 83 niet. Tussen Keizerswaard en Kralingse Zoom rijden dan alleen lijn 183 en 283.
  • Op zaterdag overdag en tijdens de daluren in de vakanties rijdt alleen lijn 183 en 's avonds en op zondag rijdt alleen lijn 83.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Bus Rotterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,132 0,134 0,135 0,137 0,137 0,139 0,147 0,150

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Bus Rotterdam is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Rotterdam, Keizerswaard    
Route rsr.svg Rotterdam, Grote Hagen  
Route rsr.svg Rotterdam, Prinsenplein  
Route rsr.svg Rotterdam, Koninginneweg  
Route rhlr.svg Rotterdam, Roelantweg  
Route rhrr.svg Rotterdam, Van Hoochstratenweg  
Route rhrr.svg Rotterdam, IJsselmondseplein  
Route rsr.svg Rotterdam, HES  
Route rsM0.svg Rotterdam, Kralingse Zoom    

Geschiedenis

Deze lijn ontstond op 14 december 2014 toen de korte ritten tussen Keizerswaard en Kralingse Zoom van lijn 183 werden vernummerd in 83 om het onderscheid duidelijker te maken.
Vanwege de opheffing van lijn 145 ging deze lijn doordeweeks overdag 2x/uur rijden, om zo de kwartierdienst tussen Keizerswaard en Kralingse Zoom te behouden.

Met ingang van 21 augustus 2017 ging lijn 83 niet meer tijdens de middagspits rijden, omdat lijn 283 vanaf die datum via Keizerswaard ging rijden en zo de ritten van lijn 83 overnam. Tijdens de ochtendspits bleef lijn 83 rijden zodat de frequentie tussen Keizerswaard en Kralingse Zoom verhoogd werd van 4x/uur tot 6x/uur.